CZ tržby: Langmajer to nandal Bourneovi a krotitelkám duchů!

CZ tržby: Langmajer to nandal Bourneovi a krotitelkám duchů!
Jiří Langmajer | BontonFilm
Jiří Langmajer
SEZN@MKA | BontonFilm
Nenáročná a dle uváděných recenzí na samotné hranici sledovatelnosti. Taková je komedie SEZN@MKA, v níž Langmajer očarovává ženy zklamané elektronickou formou schůzek. Recenzenti si mohou psát cokoliv. Rozhoduje ale divák. A tento víkend (tržby se počítají čtvrtek-neděle) rozhodl dost překvapivě. Před komerčními taháky ze světa dal přednost naivní komedii, která je některými novináři pasována na nové dno českého filmu. Do 88 kin se na snímek nicméně vydal nejvyšší počet víkendových diváků - 30.140. V pokladnách nechali přes 4 milióny korun.
Je to jasná zpráva tvůrcům; nechceme nic hodnotného, k složitému zamyšlení. Stačí nám jakž takž známý padesátník, holky v plavkách, hra na luxus a neexistující třídu populace. To se pak autorům hodnotných děl - snažícím se napsat solidní scénář, promyslet si důkladně záběry a chtít něco sdělit - vážně nedivím, že mají důvod ke skepsi.
Doba ledová: Mamutí drcnutí
Doba ledová: Mamutí drcnutí
Třetí víkend se na předních příčkách drží Doba ledová: Mamutí drcnutí (2016). Tentokrát musela ustoupit Langmajerovi a patří jí druhé místo. S návštěvností 28.834 diváků a tržbami 4 milióny korun. SEZN@MKA vyhrála s minimálním náskokem, ale na to už se nikdo ptát nebude.
Jason Bourne
Jason Bourne | Universal Pictures
Agent bez minulosti a s tváří Matta Damona Jason Bourne skončil třetí. V rámci všem víkendových filmů byl nasazen do největšího počtu kin - 97. Na velmi solidní kriminálku vyrazilo 24.583 fanoušků žánru. V pokladnách nechali 3.5 miliónu korun. Je to celkem chladné přijetí. U nás ale zřejmě kromě Jamese Bonda jiného agenta neznají. Film s rozpočtem 120 miliónů USD už stihl v USA a zbytku světa utržit 110 miliónů.
Kate McKinnon, Melissa McCarthy
Krotitelé duchů
Ještě o poznání hůř skončily v českých kinech Krotitelé duchů (2016). Nová adaptace klasické duchařské komedie s ženskými hrdinkami přitáhla do 84 kin 13.570 diváků. Z peněženek jim film vytáhl necelé 2 milióny korun. Vlastně jsem ještě nepřišel na to, proč dlouho před startem měl film tolik "hejtů" a odsuzujících komentářů. Ale zdá se, že to ovlivnilo návštěvnost. Film s rozpočtem 144 miliónů USD si nicméně v rodné zemi a zbytku světa nevedl vůbec zle. Prozatím má na kontě 158 miliónů USD.
Který film vládne aktuálnímu žebříčku CZ tržeb z dlouhodobého pohledu? Animák Hledá se Dory (2016). Aktuálně se drží na šestém místě (8.140 diváků, 1 milión korun), celkem na zapomnětlivou rybku přišlo za necelých sedm týdnů přes 327 tisíc diváků. Tržby přesáhly 45 miliónů korun.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.