Tržby v českých kinech: Začala okurková sezona?

Tržby v českých kinech: Začala okurková sezona?
Tom Cruise ve filmu Na hraně zítřka (2014)
Překvapivě chytrý akční sci-fi velkofilm s Tomem Cruisem v hlavní roli ovládl žebříček tuzemských tržeb. Na hraně zítřka stálo téměř 180 milionů dolarů, tedy zhruba tolik co většina komiksových adaptací. V USA to stačilo až na třetí místo (29 milionů dolarů), u nás film opanoval žebříček. 24.625 diváků nechalo v pokladnách kin 3.6 milionu korun. Čekalo se mnohem víc, ale v porovnání s dalšími snímky žebříčku si může Cruise na své nekonečné (ne)smrtelné misi vesele pískat.
Angelina Jolie
Zloba – Královna černé magie
Angelina Jolie v roli Královny černé magie (2014) zaujala druhý nejvyšší počet fanoušků. Epizodní role z klasické disneyovky ukořistila vlastní film. Na stejné příčce skončila v USA i u českého publika. Druhý víkend v tuzemských kinech se na tuhle svůdně zlou královnu přišlo podívat 10.306 diváků, kteří za film zaplatili 1.5 milionu korun. Zůstane Angie u namlouvání animáků?
Hana Vagnerová, Zuzana Stavná, Jana Stryková
Zakázané uvolnění, komorní drama trojice mladých žen. | Martin Straka
Novince Jana Hřebejka Zakázané uvolnění (2014) patří třetí místo žebříčku. Distributor snímek vyslal hned do 120 (!!!) kin, proto se nedá mluvit o úspěchu: 10.156 diváků a tržby 1.3 milionu korun. Pravda, téma filmové adaptace divadelního kusu na atraktivitě nepřidalo, recenzenti taky návštěvu kina svými texty dvakrát nepodpořili.
Michael Fassbender, Hugh Jackman, Evan Peters, James McAvoy
X-Men, mutanti se speciálními schopnostmi, netáhnou.
Posledním snímkem, který zdolal hranici 1 milionu korun, jsou nejnovější X-Men: Budoucí minulost (2014). 7.426 diváků a tržby 1.06 milionu korun o třetím víkendu od uvedení... Zájem upadá velmi brzy, ani celková čísla nejsou bůhví jaká: za necelé tři týdny 92 tisíc návštěvníků kin a tržby 13 milionů korun.
Hvězdy nám nepřály
Jsou mladí, sympatičtí a oba umírají. V kombinaci se slavnou předlohou hotový filmový magnet na peníze.
Pátá příčka patří další čtvrteční novince, romantickému dramatu Hvězdy nám nepřály (2014). Snímek inspirovaný knižním bestsellerem pojednává o lásce dvou mladých lidí, z nichž jeden trpí nevyléčitelnou rakovinou. Neveselé, ale zdařile zpracované téma zaujalo 5.907 diváků, snímek utržil 751 tisíc korun.
Cesta ven
Z filmu Cesta ven. | Aerofilms
Do žebříčku se na 16. místo dostalo drama Petra Václava Cesta ven (2014), které se dostalo na festival do Cannes. Zhlédlo jej pouhých 255 diváků, kteří v pokladnách 12 kin nechali 28.380 korun. Říkáte si, že to je bída? Potom se můžete podívat na výsledky 20. místa žebříčku, které patří Koncertu Violetty (2014). 180 diváků, 18.118 korun, 6 kin. To není ani na distribuci...
Violetta Koncert
Labutí píseň? | če
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.