Akční dokument Sametoví teroristé s diváckou cenou z Berlinale míří na Febiofest

Akční dokument Sametoví teroristé s diváckou cenou z Berlinale míří na Febiofest
František Bednár. | Verbascum Imago
Film natočili společně přední slovenští režiséři Peter Kerekes (například Jak se vaří dějiny, 2009), Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík. Celovečerní snímek, ve kterém se autenticita nápaditě prolíná s aranžemi a který balancuje na hraně dokumentu a fikce, bude mít českou předpremiéru na Febiofestu a následně přijde od 3. dubna do dalších kin.

Trailer k Sametovým teroristům:

Českými producenty jsou Vít Klusák a Filip Remunda ze společnosti Hypermarket Film, kteří v minulosti stáli za snímky Český sen (2004), Český mír (2010) nebo za cyklem dokumentů Český žurnál. Film vznikl v koprodukci s Českou televizí. Mezinárodní premiéra proběhla 12. února v soutěžní sekci Forum na festivalu Berlinale, kde dokument získal Cenu diváků. Na MFF v Karlových Varech obdrželi Sametoví teroristé cenu Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří.
Vladimír Hučín
Vladimír Hučín, jeden ze "sametových teroristů". | Verbascum Imago
Všichni tři muži ve filmu „přehrávají“ své tehdejší činy a zároveň odhalují, co dělají dnes. Prvním z nich je v Čechách dobře známý Vladimír Hučín, který byl hned několikrát v žaláři za opakovanou protirežimní činnost, spočívající především v ničení reklamních poutačů.
Stanislav Kratochvíl
Stanislav Kratochvíl. | Verbascum Imago
Další, Stanislav Kratochvíl, který chtěl v noci před Prvním májem vyhodit do povětří tribunu stadionu připraveného na oslavy Svátku práce, skončil na pět let za mřížemi. František Bednár připravoval bombový atentát na prezi
František Bednár
František Bednár. | Verbascum Imago
denta Husáka a doufal v rozpoutání protikomunistické revoluce. I on šel do vězení. „Přestože se jedná o dokument, nabízí akční scény i atraktivní příběhy opravdových akčních hrdinů. A navíc jméno Hučín hučí v hlavě nejedné generaci“, dodává distributor filmu Richard Němec.
O tom, proč by se měli lidé přijít podívat do kin na jejich snímek, má každý z režisérů mírně jinou představu. Pavol Pekarčík si myslí, že „hlavním důvodem je to, aby se divák zaktivizoval a potkal v kině další aktivní lidi a společně se podívali na film o tom, že někdo nebyl pasivní a o něco se snažil.“
Sametoví teroristé
Sametoví teroristé, bomba ve vašem kině! | Verbascum Imago
Podle Ivana Ostrochovského jde o „pravý hollywoodský film plný tvrdohlavých hrdinů, kteří chtějí změnit svět, plný krásných žen a východoevropského happy endu.“ A pro Petera Kerekese má film i „praktickou rovinu, kdy se divák může naučit, jak připravit atentát na prezidenta nebo jak sestrojit bombu. Což se může kdykoliv hodit. A kromě toho, aspoň tedy doufáme, je ten film vtipný.“
Sametové teroristy můžete shlédnout prvně tuto středu 26. března na Febiofestu. Od 3. dubna bude snímek v klasické kinodistribuci.