Eva Zaoralová končí jako umělecká šéfka karlovarského festivalu!

Eva Zaoralová končí jako umělecká šéfka karlovarského festivalu!
Osmasedmdesátiletá filmová kritička a teoretička, která nedávno obdržela od prezidenta republiky Medaili za zásluhy, se spolu s Jiřím Bartoškou v polovině 90. let rozhodujícím způsobem zasloužila nejen o zachování karlovarského festivalu, ale také o znovuvzkříšení jeho kvality.
eva-zaoralova-konci-jako-umelecka-sefka-karlovarskeho-festivalu-1
Připomeňme, že karlovarský festival se musel na nátlak Sovětského svazu od konce 50. let pravidelně ve svém konání střídat s festivalem moskevským - v sudé roky Karlovy Vary, v liché Moskva. Tento systém přetrvával i na počátku 90. let. Po euforickém ročníku 1990 přišel poněkud krizový ročník 1992, kdy se poprvé objevily pochybnosti o smyslu pořádání takové přehlídky u nás. Každoročně se začal karlovarský festival sice znovu konat od roku 1994, jenže vzápětí přichází těžká zkouška. V Praze totiž vzniká konkurenční přehlídka Zlatý golem, která si navíc dokázala v pařížském ústředí na úkor Karlových Varů vyjednat tzv. festivalovou kategorii A.
Právě tehdy se vedení mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ujímají Eva Zaoralová a Jiří Bartoška a z rozkymácené děravé bárky doslova během pár let udělají sebevědomou, mezinárodně respektovanou a tuzemskými diváky milovanou přehlídku.
Eva Zaoralová bude podle dnešní tiskové zprávy pro Karlovy Vary nadále pracovat jako umělecká poradkyně, čímž by měla být zajištěna kontinuita v dosavadním směřování přehlídky. Příští, již 46. ročník festivalu proběhne ve Varech od 1. do 9. července 2011.