Vin Diesel málem nehrál Doma Toretta v sérii Rychle a zběsile

Vin Diesel málem nehrál Doma Toretta v sérii Rychle a zběsile
Rychle a zběsile | Universal Pictures
Když se Vin Diesel rozhodl prosadit u filmu, měl jasný cíl. Stát se akční hvězdou a brát minimálně 10 milionů dolarů za snímek. To se mu splnilo prvním xXx (2002). Aby na podobnou cifru vůbec dosáhl (respektive si mohl klást podmínky), musel mít napřed v kapse nějaký hit. A tím byl o rok dříve první díl Rychle a zběsile, za který v té době inkasoval 2 miliony dolarů. Pro ambiciózního Diesela šlo o zlomový projekt jeho kariéry. Podle producenta série Neala H. Moritze v něm však málem nehrál.
V podcastu Billa Simmonsa Moritz prozradil, že Diesel byl pro roli Doma Toretta až druhou volbou: „Pracoval jsem s Paulem Walkerem na jiném filmu s názvem Lebky a dal jsem mu scénář. Pak jsem ho dal i Robu Cohenovi, se kterým jsem natočil Rat Pack. Líbil se jim. A potom jsme museli hledat Doma Toretta. Studio řeklo: ‚Když seženete Timothyho Olyphanta, dáme filmu zelenou.‘“
Strážce pořádku
Strážce pořádku | FX
Hvězda seriálů Santa Clarita Diet a Strážce pořádku však neměla o Rychle a zběsile zájem. Moritz se proto rozhodl oslovit Diesela. „Tehdy ještě hvězdou nebyl. Skvělé na něm však bylo, že si věřil. Šel jsem za ním s tím, že mě bude přesvědčovat, ale nakonec jsem to byl já, kdo musel přesvědčit jeho. Ke štěstí nás obou to vyšlo a mohli jsme se na film vrhnout,“ uvedl k obsazení Diesela Moritz.
Dieselovi se připojení k sérii opravdu vyplatilo. Zatímco za jedničku bral zmíněné 2 miliony, za pětku to bylo již 15 milionů dolarů (plus procenta z tržeb za producentskou pozici), za sedmičku dokonce 47 milionů dolarů (znovu s procenty z tržeb) a za desítku 20. Snížení se dá spojit s tím, že devátý díl, ač nepochybně poznamenaný uvedením v době pandemie, vydělal méně než předchozí tři filmy.

Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Ostatní23. 4. 2023
Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu