Trailerová nálož týdne: Jackie Chan učí bojovat koně, Matt Damon vynalézá slavné tenisky a Bruce Willis představuje poslední film kariéry

Trailerová nálož týdne: Jackie Chan učí bojovat koně, Matt Damon vynalézá slavné tenisky a Bruce Willis představuje poslední film kariéry
Ride On | Alibaba Films

Luther: Pád z nebes (film)

režie: Jamie Payne
hrají: Idris Elba, Cynthia Erivo, Andy Serkis, Dermot Crowley
premiéra: Netflix, 13. března 2023
Geniální londýnský detektiv John Luther (Idris Elba) padl až na dno. Nevyřešený případ mu ale nedá spát, a tak uprchne z vězení, aby dopadl sadistického sériového vraha. Toho se ujal ďábelsky charismatický Andy Serkis, a pokud uvěříme traileru, čeká nás hodně výživná naháněčka. Snímek navazuje na výborný seriál, který je dostupný na HBO Max. Práva na filmové pokračování si nicméně zajistil Netflix, kam snímek zamíří v březnu.

Assassin (film)

režie: Jesse Atlas
hrají: Bruce Willis, Nomzamo Mbatha, Andy Allo, Dominic Purcell
premiéra: VOD, 31. března 2023
Assassin je další z řady laciných akčních béček, jimž se Bruce Willis na sklonku kariéry upsal. Proč mu věnovat pozornost? Protože jde o úplně poslední film jeho kariéry. Žádný další před odchodem do důchodu nestihl natočit. Tohle je finální tečka za posledními neradostnými roky, které se nesly pod tíhou jeho nemoci. Willis ve filmu hraje šéfa soukromé vojenské jednotky, která vynalezne mikročip, jenž umožňuje vtělit se do těla jiného člověka, což Willisova postava označuje za „budoucnost války“. Když zemře někdo, kdo nemá, vede to k pomstě a... K loučení. Není to labutí píseň, jakou bychom si pro Willise přáli, ale z úcty k němu jsme Assassin zmínit prostě museli.

Air: Zrození legendy (film)

režie: Ben Affleck
hrají: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Viola Davis, Chris Tucker
premiéra: kino, 6. dubna 2023
Komediální drama Air je nejnovějším scenáristickým projektem Bena Afflecka s Mattem Damonem, kteří se ujali i hlavních rolí, a je to poprvé, co jejich společný výtvor režíruje sám Affleck. Damon ve filmu hraje podnikavého manažera společnosti Nike Sonnyho Vaccaroa, který dostane milionový nápad spojit značky bot s tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem. Cesta k dost možná nejslavnějším teniskám ale nebude jednoduchá.

Extrapolations (seriál)

režie: Scott Z. Burns
hrají: Tobey Maguire, Eiza González, Marion Cotillard, Forest Whitaker
premiéra: Apple TV+, 17. března 2023
Pokud byste se letos měli zajímat o jedinou seriálovou novinku, Extrapolations od Apple TV+ je horký adept. Rozmáchlá minisérie vypráví o lidstvu napříč několika dekádami v polovině 21. století, které mají sice k dispozici všemožné technologické vymoženosti, ale ekologické katastrofě zabránit neumí (a příroda jim to dává čím dál víc najevo). Komu lezou na nervy řeči o globálním oteplování a podobně, ten by měl seriál minout obloukem. V opačném případě je možná načase začít uvažovat o předplatném Jablíčka. Podobně hvězdně obsazená show se jen tak nevidí.

Creed III (film)

režie: Michael B. Jordan
hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Wood Harris
premiéra: kino, 2. března 2023
Poté, co Adonis Creed ovládl svět boxu, se mu daří jak v kariéře, tak v rodinném životě. Když se po dlouhém trestu ve vězení znovu objeví jeho přítel z dětství a bývalý boxerský zázrak Damian (Jonathan Majors), touží dokázat, že si zaslouží svou šanci v ringu. Konfrontace mezi bývalými přáteli je víc než pouhý zápas. Aby Adonis vyrovnal skóre, musí dát v sázku svou budoucnost a utkat se s Damianem –⁠ bojovníkem, který nemá co ztratit. A poprvé je na to sám, protože Rocky Sylvestera Stallone v tomhle dílu z nějakého důvodu absentuje (přestože se herec nadále podílí na produkci).

Children of the Corn (film)

režie: Kurt Wimmer
hrají: Elena Kampouris, Kate Moyer, Callan Mulvey, Bruce Spence
premiéra: 2023
Slavné Kukuřičné děti z pera Stephena Kinga se dočkaly nové adaptace. Jde přirozeně o remake (původní série čítá devět filmů a většina nestojí za nic), přičemž v centru nové verze je dvanáctiletá dívka Eden (Kate Moyer), kterou v kukuřičném poli v Nebrasce posedne duch. Eden naverbuje ostatní děti ve městě, aby se vzbouřily a převzaly nad ním kontrolu, což vede ke krvavému řádění. Snímek napsal a režíroval Kurt Wimmer, který nadchl Equilibriem (2002) a poté si vylámal zuby na Ultraviolet (2006), kde mu studio vzalo hotový sestřih a tak ho zprasilo, až Wimmer raději odešel do režisérského důchodu. Kukuřičné děti ho z něj vytáhly, je ale otázkou, na jak dlouho, protože film byl hotový už v roce 2020 a z nějakého důvodu vychází až nyní.

Ride On (film)

režie: Larry Yang
hrají: Jackie Chan, Haocun Liu, Kevin Guo, Jacky Wu, Shenyang Xiao
premiéra: 2023
Bývaly doby, kdy jsme se na každý nový film Jackieho Chana opravdu těšili. Se stárnutím se ale nedá bojovat věčně, dvakrát tolik, když je člověk zvyklý všechny kaskadérské kousky oddřít sám. Takže Jackie už pár let točí jen dramatické filmy, přeplácané fantasy pohádky nebo akčňáky, kde je na vedlejší koleji (a obvykle nechybí ohavná digitální zvířata). V případě Ride On nás nicméně i tak zaskočil, protože hraje kaskadéra, který má to nejlepší za sebou a vlastní koně, taktéž kaskadéra, jehož podle všeho naučil bojová umění (nebo učí, z traileru to nejde spolehlivě poznat). Paradoxně se snímek profiluje jako jedna z těch zábavnějších věcí, jaké Chan v posledních letech natočil.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.