Hollywood se pokusí zopakovat fenomenální úspěch filmu Bezstarostná jízda, jehož herci byli permanentně na drogách

Hollywood se pokusí zopakovat fenomenální úspěch filmu Bezstarostná jízda, jehož herci byli permanentně na drogách
Bezstarostná jízda | Columbia TriStar
Nový Hollywood dle historiků odstartoval roku 1967 filmem Bonnie a Clyde, který do mainstreamové tvorby vměstnal násilí a sexuální reference. Jeho úspěch u publika i kritiků reflektoval unavenost z převládající studiové tvorby na jistotu a do Hollywoodu definitivně přinesl závan evropské avantgardy. Druhá polovina šedesátých let navíc znamenala kulturní a politické zemětřesení. V napjaté atmosféře se ke slovu dostávali mladí rebelové a květinové děti.
To se dotklo také dosud konzervativní filmové tvorby. Vyhlášení potížisté Peter Fonda a Dennis Hopper dostali menší kapitál na natočení experimentální road movie Bezstarostná jízda, v níž hodlali zachytit ducha doby. Do party přibrali kamaráda Jacka Nicholsona a vytvořili marihuanou provoněný rockový trip, v němž se zračil novátorský formální přístup i bezcílnost tehdejší společnosti a lidských tužeb. Z Bezstarostné jízdy se stal kulturní fenomén s Oscarem za nejlepší scénář. Navíc vydělal ohromné peníze, když při rozpočtu kolem 400 tisíc dolarů utržil 60 milionů. Inspiroval tím studia, aby začala mladým nezávislým filmařům více důvěřovat.
Snímek proslavila rovněž píseň Born To Be Wild a řada divokých zákulisních historek, podle nichž štáb neustále frčel na drogách a herci, mezi nimiž panovalo napětí, občas nezvládali soustředěně hrát. Jde o příklad absolutního dobového díla, které se zakonzervovalo ve specifických uměleckých a společenských normách. Něčemu takovému ale současný Hollywood respekt neprojevuje.
Karen Black, Peter Fonda, Dennis Hopper
Bezstarostná jízda
Web Variety jako první informoval, že remake Bezstarostné jízdy se nachází ve stádiu rané výroby. Práva třímají společnosti Kodiak Pictures (Chicagský tribunál), Defiant Studios (Hon na čarodějky) a Jean Boulle Group, které momentálně shání odvážné tvůrce k realizaci scénáře. Má jít o aktualizaci projektu pro moderní publikum, která zachová ducha originálu. Jako inspirace slouží boxerská série Creed, která úspěšně oživila Rockyho.
„Hodláme se přizpůsobit narativu kontrakultury a svobody, který prostoupil originál. Mládeži chceme zprostředkovat snímek, jenž odrazí jejich vlastní kontrakulturu a výzvy. Starším generacím může připadat šílené, co dnešní mládež každý den prožívá, ale může se z toho vyklubat společenská norma. Tak jako v případě kulturních změn v pozdních šedesátkách. V této nové proměně bychom rádi sehráli nějakou roli,“ prozradila Maurice Fadida z Kodiak Pictures.
Víc zatím nevíme a můžeme pouze zavzpomínat, jak oživení Bezstarostné jízdy dopadlo naposledy. Kultovní film totiž dostal před deseti lety zapomenutý prequel s názvem Easy Rider: The Ride Back. Režíroval jej Dustin Rikert a nikdo z původních herců a tvůrců se na něm nepodílel. Nabídl zevrubnější pohled do rodinné minulosti Wyatta Williamse (Peter Fonda) a odnesl si výprask od kritiků, z nichž ho pouze 23 % na stránce Rotten Tomatoes hodnotilo kladně.

Kinolog: Vraždící kulturistka dostala 25 let za mřížemi. Nyní promluvila a nestačíme se divit

Sally McNeil byla úspěšná sportovkyně s nebývalou fyzickou silou. Nikdo by jí nevěřil, že je obětí domácího násilí. Jenomže její manžel byl kulturistický šampión. Třídílný dokument Netflixu nahlíží dávnou kauzu z mnoha stran.