Top kina ČR: Black Panther bez Chadwicka Bosemana nedal konkurenci sebemenší šanci

Top kina ČR: Black Panther bez Chadwicka Bosemana nedal konkurenci sebemenší šanci
Black Panther: Wakanda nechť žije | če
5. ZA VŠÍM HLEDEJ ŽENU (Česká republika)
Marek Vašut, Alžbeta Stanková, Zlata Adamovská
tržby milion 698 tisíc Kč / návštěvnost 9874 diváci / 98 kin
Než se ale dostaneme ke druhému Black Pantherovi, musíme okomentovat snímky na pátém až druhém místě žebříčku tržeb a návštěvnosti českých kin (statistiky přináší Unie filmových distributorů). Pátá skončila romantická komedie Miloslava Šmídmajera s Hanou Vagnerovou a Markem Vašutem v hlavních rolích. Další neuvěřitelný příběh ze života má za necelý měsíc promítání na kontě návštěvnost 101 tisíc diváků a tržby přes 17 milionů korun. Tuzemský hit sezóny z toho nebude, ale pro srovnání: životopisné výpravné drama o skladateli Myslivečkovi Il Boemo vidělo za stejnou dobu 51 tisíc diváků a divaček, vychvalovanou artovou tragikomedii Trojúhelník smutku za 6 týdnů od premiéry jen 57 tisíc platících.

4. ŠOUMEN KROKODÝL (USA)
Šoumen krokodýl
tržby milion 921 tisíc Kč / návštěvnost 11 510 diváků / 95 kin
Děti mají rádi ulítlé filmové postavičky, když jsou kombinací lidských a zvířecích vlastností, nadšení se násobí. Takovým příkladem je krokodýl Lyle, který má rád obecenstvo, koupe se ve vaně a zpívá. Je to prostě šoumen, jemuž budou v jeho celovečerním dobrodružství inspirovaném knižní předlohou dětští diváci a divačky držet palce. Za tří víkendy, co se u nás Šoumen krokodýl promítá, na něj vyrazilo 62 tisíce platících, kteří za vstupenky utratili 10 milionů korun.

3. HRANICE LÁSKY (Česká republika)
Hranice lásky
tržby milion 927 tisíc Kč / návštěvnost 10 518 diváků / 96 kin
Hana Vagnerová podruhé, tentokrát v intimním vztahovém dramatu Hranice lásky, v němž se obnažují nejen těla partnerů a potenciálních milenců, ale též duše a niterné bolístky. Ambiciózní debut Tomasze Wińského má za necelé dva týdny od premiéry na kontě přes 32 tisíce divaček a diváků a přes 5 milionů korun v rámci tržeb. Na komorní artové drama pro užší publikum je to velmi solidní výsledek.

2. PRINC MAMÁNEK (Česká republika)
Princ Mamánek
tržby 2 miliony 125 tisíc Kč / návštěvnost 15 957 diváků / 140 kin
Budařova tak trochu jiná pohádka žebříčku tržeb a návštěvnosti dvakrát kralovala, do třetice už to ale nevyšlo, druhý film s Black Pantherem byl nad její síly. Jaké má Budařův Princ Mamánek skóre? 85 tisíc divaček a diváků a 12 milionů korun v rámci tržeb. Start vypadal pro Budaře a spol. nadějněji, ale Mamánkovi trochu dochází dach, takže ho v rámci komerčních statistik předběhla i romantická komedie Za vším hledej ženu. Na šesté příčce se navíc připravuje fantasy Princezna zakletá v čase 2, která půjde celoplošně do českých kin tento čtvrtek.

1. BLACK PANTHER: WAKANDA NECHŤ ŽIJE (USA)
Black Panther: Wakanda nechť žije
tržby 14 milionů 383 tisíce Kč / návštěvnost 78 867 diváků / 213 kin
Když měl v únoru 2018 v českých kinech premiéru Black Panther v hlavní roli s Chadwickem Bosemanem, nikdo nemohl tušit, že jeho účinkování v sérii nebude mít dlouhého trvání (herec zemřel v srpnu roku 2020 ve věku 43 let). Píše se listopad 2022 a v kinech právě běží druhý Black Panther, v němž už nefiguruje vládce T’Challa, snímek je prodchnutý nostalgickým vzpomínáním na charismatického hereckého představitele, ale též vyobrazením mocenské války, kterou jeho odchod vyvolal.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Filmy3. 11. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Jednička v českých kinech před čtyřmi roky o premiérovém víkendu utržila 14 milionů korun, přičemž na Black Panthera vyrazilo přes 88 tisíc divaček a diváků. Tentokrát jsou statistiky slabší, ačkoli šel snímek do mimořádného počtu sálů, značka Black Panther se za ty roky zavedla a mnozí byli jistě zvědaví, jak si tvůrci s odchodem populárního herce v rámci děje poradí.
V USA měl druhý Black Panther premiéru v pátek a za tři dny utržil vysokých 180 milionů dolarů (první snímek před čtyřmi roky startoval s 202 miliony, tedy ještě výš, jak uvedl web Box Office Mojo). Na Black Panthera od počátku chodila početná afroamerická komunita, díky čemuž jednička utržila miliardu 382 miliony dolarů. Miliarda v rámci celosvětových tržeb padne i v případně druhého Black Panthera, tudíž se v budoucnu určitě dočkáme i třetího filmového dobrodružství ze světa Wakandy.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.