Arvéd vypadá podle první upoutávky jako podívaná, na jakou jsme dlouho čekali. Zachrání český film okultní kolaborant?

Arvéd vypadá podle první upoutávky jako podívaná, na jakou jsme dlouho čekali. Zachrání český film okultní kolaborant?
Arvéd | CinemArt
O Arvédovi se mluví už dost dlouho. Mimo jiné proto, že je dost dlouho dokončený – premiéra hotového filmu byla odložena kvůli covidu.
Nyní ale přichází první upoutávka, která rozhodně zvládá strhnout svou hutnou atmosférou a dravým střihem. Zve na příběh hermetika, okultisty a vyznavače černé magie Jiřího Arvéda Smíchovského. Člověka posedlého vědomostmi všeho druhu, držitele několika akademických titulů a také dvojnásobného kolaboranta. Nejprve s nacisty, pak s komunisty.
Arvéd
Nešlo však o jednoznačného prospěcháře – za války zachránil život budoucímu prominentnímu komunistovi, což mu zachránilo život. A katapultovalo ho to ze služby jednomu režimu do služby druhému. Co bylo jeho odměnou? Vzácné výtisky zakázaných okultních knih! Jeho život byl plný podobně krkolomných a těžko hodnotitelných činů a je jistě skvělým námětem na celovečerní film.
Čím víc si člověk o Smíchovského bizarním životě čte, tím víc je fascinovaný. Z traileru zatím není jisté nic o konkrétní zápletce krom toho, že tvůrci tuto fascinaci sdílí a mohli by ve zpodobnění moderního mystika zajít dál než námětem podobný, ale provedením akademicky bezpečný Šarlatán.
Arvéd
Arvéd | CinemArt
Vojtěch Mašek celovečerně režijně debutuje, nicméně jeho životopis obsahuje nemálo pozoruhodných položek. Scenáristicky se podepsal pod loňskou Okupaci, která byla překvapením sezóny a odnesla si hlavní ceny filmové kritiky. A také Křižáčkem, jenž vyhrál Karlovy Vary. Má na kontě i několik knih, je aktivní na divadle… Zkrátka renesanční člověk. Není divu, že mu osoba Smíchovského imponuje.
V hlavní roli se objeví neokoukaný Michal Kern, podpořený Sašou Rašilovem, Martinem Pechlátem nebo Jaroslavem Pleslem.
Upoutávka na Arvéda, kterou má na svědomí Jan Bušta, patří mezi nejlepší české trailery, jaké jsme viděli za dlouhou dobu. Sice se z ní skutečně nedozvíme, o čem snímek přesně je, zato ale víme, že ho potřebujeme vidět. Ideální kombinace, která v kině nezkazí překvapení, ale přitom upoutá pozornost. Snad se filmu podaří výborný první dojem dorovnat. Dozvíme se to 28. srpna.