Top kina ČR: Potřetí a stále vítězná. Fantastická zvířata podle J. K. Rowling zdolala konkurenci

Top kina ČR: Potřetí a stále vítězná. Fantastická zvířata podle J. K. Rowling zdolala konkurenci
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství | Vertical Entertainment
5. MORBIUS (USA)
Morbius
tržby 2 miliony 79 tisíc Kč / návštěvnost 11 985 diváků / 106 kin
Pomyslná pátá příčka patří Morbiovi. V tuzemských sálech se promítá druhý víkend a na kontě má necelých 60 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 10 milionů korun. Celosvětově má tahle nepodařená komiksovka na kontě 126 milionů dolarů (statistiky od Box Office Mojo). Odhadovaný rozpočet filmu činil 75 mega. Vzhledem k tomu, že měl v USA premiéru koncem března, už toho příliš nenabere a producenti z kin rozpočet nezaplatí.

4. POSLEDNÍ ZÁVOD (Česká republika)
Poslední závod | Bontonfilm
tržby 2 miliony 92 tisíce Kč / návštěvnost 12 613 diváků / 108 kin
Poslední závod v kinech téměř tři týdny podstupuje Kryštof Hádek v historickém dramatu z krkonošských hor. Na film za tu dobu vyrazilo necelých 80 tisíc diváků, kteří za lístky do kina utratili necelých 12 milionů korun. Na to, jaká mediální kampaň snímek provázela, je výsledek chabý. Na druhou stranu je třeba přiznat, že kromě Hádka a zdařile zaznamenaných zimních strastí a radovánek tvůrci nic moc nenabídli.

3. ZNÁMÍ NEZNÁMÍ (Česká republika)
Známí neznámí | CinemArt
tržby 4 miliony 946 tisíc Kč / návštěvnost 28 399 diváků / 141 kino
Tuzemská verze italského konverzačního hitu Naprostí cizinci (2016) skončila třetí. Velmi solidně obsazená hořká komedie od debutující Zuzany Mariankové se až příliš drží originálu, ve výsledku tak diváky znalé italského filmu nepřekvapí, ale ani nezklame. Známé neznámé vidělo za necelé dva týdny od premiéry 90 tisíc diváků. Tržby činily 15 milionů korun.

2. JEŽEK SONIC 2 (USA)
Ježek Sonic 2
tržby 9 milionů 647 tisíc Kč / návštěvnost 61 851 divák / 156 kin
Minule byl Ježek Sonic první, tentokrát se musí spokojit s pomyslným stříbrem. Druhý film s populárním superrychlým ježurou vidělo za necelé dva týdny 162 tisíce diváků, kteří za lístky utratili 25 milionů korun. Jeden z nejzdařilejších startů posledních týdnů v rámci českých kin. Celosvětově má druhý Ježek Sonic na kontě 141 milion dolarů, přičemž o víkendu odstartoval v USA spolu s velmi solidními 71 miliony dolary (šlo o historický rekord pro film podle videohry za premiérový víkend). Odhadovaný rozpočet je někde mezi 90 – 110 miliony dolary. VOD platforma Paramount+ bude Sonica streamovat až na konci května, do té doby o něm uslyšíme v kinech.

1. FANTASTICKÁ ZVÍŘATA: BRUMBÁLOVA TAJEMSTVÍ (Velká Británie, USA)
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství
tržby 16 milionů 281 tisíc Kč / návštěvnost 96 537 diváků / 217 kin
Od čtvrtka se v tuzemských kinech promítají třetí Fantastická zvířata s podtitulem Brumbálova tajemství. Johnnyho Deppa vystřídal v roli Grindelwalda Mads Mikkelsen a stejně jako předchozí filmy ovládla i tentokrát rodinná fantasy s přehledem žebříček tržeb a návštěvnosti. Když to vezmeme film po filmu, v roce 2016 premiérovaná Fantastická zvířata a kde je najít odstartovala s 203 tisíci diváky, druhý snímek s podtitulem Grindelwaldovy zločiny (2018) vidělo o premiérovém víkendu 177 tisíců diváků. Tendence je tedy patrně sestupná, ale stále v rámci celkového stavu návštěvnosti a tržeb velice solidní. V USA budou mít Brumbálova tajemství premiéru až tento pátek, počkejme si tedy na jejich nástup.
Stínohra
Stínohra | če
V rámci tuzemských novinek komerčně propadl thriller Stínohra. Nový film Petera Bebjaka (Devadesátky) skončil až jedenáctý, když na něj do 150 kin (jeden z producentů filmu Jan Bradáč je výkonný ředitel sítě multikin CineStar) přišly pouhé 2 tisíce 894 diváci. Tržby činily 492 tisíce korun. Promo měl snímek solidní, bylo téma pomsty příliš drsné a divákům vzdálené? Herci málo známí (Milan Ondrík, Hynek Čermák) a neatraktivní? Zřejmě obojí.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.