Co si myslí skuteční mafiáni o kultovním Kmotrovi?

Co si myslí skuteční mafiáni o kultovním Kmotrovi?
Kmotr | Paramount Network
Možná vás to překvapí, ale skutečným členům mafie kultovní Kmotr nikdy moc nevadil. Ostatně, kdo by si stěžoval na film, který se sice nebojí ukázat špinavé praktiky rodiny Corleonů, současně je ale určitým způsobem romantizuje a prezentuje jako potřebnou protiváhu klasického systému.
Coppola měl nicméně velmi dobrý důvod pro to, aby vytvořil film, kterým si skutečné mafiány neznepřátelí. Od počátku mu totiž koukali přes rameno. Dokonce si i vydupali pár rolí v komparzu a někteří bossové několikrát zavítali na natáčení jako „supervize“. Z mafiánských kruhů dostal ve filmu nejvýznamnější roli Lenny Montana z rodiny Colombo. Na natáčení byl vyslaný, aby dohlédl na to, že nebude mafiány dehonestovat (při natáčení a v samotném filmu nesměla např. zaznít slova mafie nebo Cosa nostra). Takže když Coppola hledal představitele Lucy Brasiho, nemusel chodit daleko. Bývalý zápasník byl se svými dvěma metry a více než 140 kilogramy ideální.
co-si-skutecni-mafiani-mysli-o-kultovnim-kmotrovi-1
Lenny Montana | Paramount Network
Co se skutečným mafiánům příliš nepozdávalo, bylo využití Toma Hagena (Robert Duvall) pro pozici Corleonova consigliera. V přísné sicilské mafii by bylo úplně jedno, jestli byl nevlastním synem Vita Corleoneho. Podstatné je, že nebyl Ital, což ho diskriminovalo, takže jeho jmenování do této funkce by nepochybně rozzlobilo dost lidí. Mafie si dávala velmi záležet na tom, koho pouští do svých řad. Poněkud přehnaná se mafiánům jevila i poprava Sonnyho. Ve filmu se stane obětí velkolepého atentátu, kdy je vylákán z domu a následně popravčí četou rozstřílen na cucky ve svém autě. Ve skutečném životě by ale podobnou situaci vyřešil tiše jediný zabiják.
co-si-skutecni-mafiani-mysli-o-kultovnim-kmotrovi
Kmotr | Paramount Network
Skuteční mafiáni měli i další výhrady. Vrazi prý „drželi bouchačky jako kytky“ a Don Corleone by ve svém postavení nosil nápadnější oblečení (např. přezku u opasku vykládanou diamanty) a neměl by promáčknutý klobouk. A když už jsme u toho, v italštině je spojení Don Corleone nepřesné. Don by se mělo používat s křestním jménem podobně jako strýček Vito, ne s příjmením. Ale takto to autor předlohy Mario Puzo napsal ve svém románu a od té doby se toto spojení stalo obecně užívaným pojmem nejen ve filmech.
Obecně každopádně platí, že skuteční gangsteři reagovali na film pozitivně a mnozí měli pocit, že jde o ukázkový příklad toho, jak by se měli chovat.
Salvatore Gravano, bývalý zástupce šéfa zločinecké rodiny Gambino, prohlásil: „V tomto filmu se objevuje mnoho příběhů, které se odehrávají ve světě. Z filmu jsem odcházel ohromený. Chci říct, že jsem se při odchodu z kina doslova vznášel. Možná to byla fikce, ale pro mě to tehdy byl náš život. Bylo to neuvěřitelné. Vzpomínám si, že jsem mluvil se spoustou chlapů, kteří to cítili úplně stejně.“ Podle Anthonyho Fiata, který byl nájemným zabijákem losangeleské mafie, členové zločinecké rodiny Patriarca Paulie Intiso a Nicky Giso změnili po zhlédnutí filmu svůj mluvený projev a přiblížili ho tomu, jak se vyjadřoval Vito Corleone. Intiso často nadával a používal špatnou gramatiku, po uvedení filmu ale začal více artikulovat a filosofovat.
co-si-skutecni-mafiani-mysli-o-kultovnim-kmotrovi-3
Marlon Brando v Kmotrovi | Paramount Network
Jeho slova potvrzuje také Michael Franzese, bývalý člen rodiny Colombo. Franzese se v posledních letech stal nepřehlédnutelnou personou ve světě YouTubu, kde pravidelně komentuje různé scény z mafiánských filmů a vzpomíná na svůj bývalý život. „Každý chlap na ulici chtěl být jako Marlon Brando, jak se jako Vito choval. Způsob, jakým roli pojal, byl neuvěřitelný a pro mnohé mafiány se stal vzorem. Chtěli mluvit jako on, oblékat se jako on, ovlivnil všechny v pozitivním slova smyslu,“ uvedl Franzese. Pokud vás svět mafiánů zajímá, určitě zavítejte na jeho oficiální kanál.
U příležitosti 50. výročí nyní vyšla speciální sběratelská blu-ray edice, pro niž byly všechny díly trilogie restaurovány a remasterovány do 4K rozlišení. Edice také obsahuje režisérskou verzi třetího dílu, který nese název Kmotr Coda: Smrt Michaela Corleona. V edici je uvedený, stejně jako ostatní díly, s českými titulky i dabingem. Snímek vyjde samostatně na DVD v květnu.
co-si-skutecni-mafiani-mysli-o-kultovnim-kmotrovi-2
Kmotr kolekce k 50. výročí | Paramount Network