Když nemůžeš, tak přidej. Upoutávka k Zátopkovi dává tušit, že půjde o výjimečný film

Když nemůžeš, tak přidej. Upoutávka k Zátopkovi dává tušit, že půjde o výjimečný film
Zátopek | Lucky Man Films
Zátopek
Režisér a producent Ondříček investoval do projektu Zátopek mnoho let života a svého profesního umu. A na finální upoutávce je to vidět (a slyšet) od prvních vteřin. Záběry kameramana Štěpána Kučery (Návrat idiota, Cesta ven) působí v kombinaci s éterickou hudbou Beaty Hlavenkové (Dukla 61) dojmem, jako kdyby nás přenášely mimo dobře známý časoprostor. Retro výprava působí dokonale, mezi herci najdete i v menších rolích tuzemskou špičku.
David Ondříček, Kryštof Mucha
David Ondříček a Kryštof Mucha během natáčení | Lucky Man Films – Julie Vrábelová, Dušan Martinček, Martin Špelda, Jakub Čech
Vypadá to, že se Ondříček coby režisér a producent s mezinárodními zkušenostmi (především díky Anthropoidu) pokouší sebejistě vymanit z tuzemského kinematografického rybníčku a zabodovat se Zátopkem ve světě. Má k tomu hned několik trumfů - silný příběh skromného atleta, který se ze dne na den proslavil, neméně působivý vztah Emila (ve filmu Václav Neužil) s ženou Danou (Martha Issová), jejíž oštěpařské výsledky taktéž braly dech. A démonický komunistický režim v pozadí, jemuž Zátopek sloužil jako nástroj propagandy a úspěchu ve světě.
Martha Issová, Václav Neužil (II)
Zátopek | Lucky Man Films – Julie Vrábelová, Dušan Martinček, Martin Špelda, Jakub Čech
Jaká jsou možná úskalí? Překombinovaný a mezinárodnímu publiku těžko pochopitelný děj (to se stalo například Zlatému podrazu), což minimálně dle nově zveřejněné upoutávky nehrozí (i když tragický osud Zátopkova trenéra Jana Haluzy by si určitě zmínku zasloužil, snad na ni ve finále dojde). Zaměnitelnost s jinými obdobnými biopicy. A to je asi všechno.
V českých kinech bude mít Zátopek premiéru 26. srpna pod hlavičkou distribuční společnosti Falcon.
Světově film Zátopek zastupuje významná zahraniční agentura UTA. Zrovna v tomto týdnu probíhají projekce v Los Angeles, producenti rozhodně nechtějí opustit mezinárodní rozměr filmu a věří, že se díky spojení s takto velkým hráčem povede.