Disney zavřelo Blue Sky Animation. Dalších filmů už se od tohoto studia nedočkáme

Disney zavřelo Blue Sky Animation. Dalších filmů už se od tohoto studia nedočkáme
Doba ledová | 20th Century Fox
Walt Disney koupilo 20th Century Fox i všechny jeho divize v březnu 2019. Od té doby byl jejich osud v Disneyho rukách. Plány mohly být do budoucnosti jiné, ale nakonec o osudu Blue Sky rozhodla současná světová situace. Vlivem pandemie a toho, že byla uzavřena kina i zábavní parky společnosti Disney, došlo na straně Myšího domu k velkým finančním ztrátám a provoz dalšího studia specializovaného na animaci by se jim nevyplatilo.
V dubnu bude studio zrušeno. Disney oznámilo, že více jak 450 zaměstnanců Blue Sky se pokusí rozdělit do dalších studií, které mu patří. Veškeré filmy, které pod hlavičkou Blue Sky vznikly, samozřejmě zůstávají Disneymu s tím, že pro službu Disney+ vzniká animovaný seriál s postavami filmové série Doby ledové, což je rozhodnutí, které je založeno na faktu, že Doba ledová se dočkala celkem pěti dílů a vydělala přes 3,2 miliardy dolarů.
Ferdinand
Ferdinand
Studio Blue Sky vzniklo z roce 1987 a u jeho vzniku stál i Chris Wedge, který byl později zodpovědný za vznik Doby ledové. V roce 1997 se stalo součástí 20th Century Fox. Pod jeho hlavičkou pak začaly vznikat nejslavnější a nejúspěšnější snímky. Posledním úspěchem studia byl film Ferdinandz roku 2017, který si došel pro nominaci na Oscara za nejlepší animovaný snímek roku. Z hlediska celé historie studia jsou jeho nejúspěšnějšími filmy (s ohledem na tržby) tyto kousky:
Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (zisk 886 milionů dolarů)
Doba ledová 4: Země v pohybu (877 milonů dolarů)
Doba ledová 2: Obleva (660 milionů dolarů)
Rio 2 (500 milionů dolarů)
Rio (484 milionů dolarů)
Doba ledová: Mamutí drcnutí (408 milionů dolarů)
Doba ledová (383 milionů dolarů)
Horton (297 milionů dolarů)
Ferdinand (296 milionů dolarů)
Roboti (260 milionů dolarů)