Návrat do minulosti, podivné lékařské experimenty a dvojitá oscarová nálož. Znáte evropskou kinematografii?

Návrat do minulosti, podivné lékařské experimenty a dvojitá oscarová nálož. Znáte evropskou kinematografii?
Muž jménem Ove | Kreativní Evropa
Každý pátek počínaje 1. květnem najdete na této facebookové stránce soutěžní otázku týkající se vybraného filmu. Prvních pět správných odpovědí získá voucher na stream tohoto filmu na portálu aerovod.cz platný do 30. září.
Tenkrát podruhé
Soutěž začíná právě dnes v 10:00 francouzskou romantickou komedií Tenkrát podruhé, která se stala jedním z nejoblíbenějších titulů loňského ročníku Festivalu francouzského filmu a v distribuci ji vidělo na dvacet tisíc diváků. Stárnoucí Victor, jenž na stará kolena zažívá životní krizi, v ní dostane možnost znovu prožít klíčový moment svého života: 16. květen 1974, kdy v baru potkal svou budoucí manželku Marianne a okamžitě se do ní zamiloval. Film s originální zápletkou o (ne)cestování v čase nabízí velká sóla pro herecké hvězdy Daniela Auteuila a Fanny Ardant.
Muž jménem Ove: trailer | AČFK
V daleko větší krizi se nachází titulní hrdina švédské tragikomedie Muž jménem Ove, která přijde na řadu 8. května. Šedesátník Ove přijde nedlouho po sobě o milovanou manželku, o práci, v níž strávil celý život, i o post předsedy družstva vlastníků. Sérii pokusů o sebevraždu mu navíc pořád někdo kazí – zejména členové íránsko-švédské rodiny odnaproti. I z takové zápletky se dá vykřesat optimistické vyznění, díky kterému „Ove“ dosáhl na dvě nominace na Oscara.
Z Íránu pochází stejně jako Oveho sousedka i scenárista a režisér Asghar Farhadi, jenž dva Oscary dokonce získal. 15. května se bude soutěžit o voucher na jeho nejnovější snímek Všichni to vědí, natočený ve španělsko-francouzsko-italské koprodukci. Zahajovací film předloňského ročníku festivalu v Cannes je psychologickým dramatem o dávných křivdách a tajemstvích, která se po letech klubou na povrch u příležitosti rodinné sešlosti. V hlavních rolích někdejších milenců excelují Penélope Cruz a Javier Bardem, ve skutečnosti manželé.
Ztratili jsme Stalina
22. května padne otázka k absurdní komedii Ztratili jsme Stalina, v níž se nejbližší spolupracovníci sovětského diktátora po jeho smrti poperou o moc i o své role v chystaném státním pohřbu. Transatlantická koprodukce nabízí skvělé herce ze starého i nového kontinentu.
Temný kriminální thriller Složka 64 o týden později přinese čtvrtý případ z gesce Oddělení Q, které se věnuje nevyřešeným kauzám. Tentokrát dojde mimo jiné na podivné lékařské experimenty, převýchovu „necudných“ dívek či mumifikovaná těla za falešnou stěnou jednoho kodaňského bytu. Film podle bestselleru Jussiho Adler-Olsena natočil dánský režisér Christoffer Boe.
Kreativní Evropa MEDIA je program Evropské unie na podporu kinematografie a audiovizuálního průmyslu, který financuje řadu filmových aktivit i v České republice. Podporuje vývoj nových filmů - v posledních letech by bez něj nevznikly například filmy Nabarvené ptáče nebo Staříci a mnohé další, řadu filmových festivalů (Anifilm, Ji.hlava, Zlín...), filmovou i online distribuci, kina Europa Cinemas, scenáristické workshopy a široké spektrum dalších projektů. Některé z nich najdete možná i blízko vás.
Zdroj: Kreativní Evropa