Lež jako prokletí neúplných rodin. Dokáže filmové drama Na krátko zachránit fotbal?

Lež jako prokletí neúplných rodin. Dokáže filmové drama Na krátko zachránit fotbal?
Na krátko / Jindřich Skokan | CinemArt

Na krátko: Trailer

Na krátko pojednává o chlapci Jakubovi (Jindřich Skokan), který zjistí, že celý jeho dosavadní život byla lež. A jemuž nezbude, než okamžitě dospět a se ztrátou iluzí se vyrovnat, anebo… skončit špatně. Pomoct mu nemůže nikdo. Ani matka (Petra Špalková), protože to ona mu lhala a tu pohádku o tatínkovi, který se mu nemůže věnovat, protože brázdí moře na zaoceánské lodi, si vymyslela. Ani otec (Martin Finger), který na něj ve skutečnosti celý život kašlal a teď se chce starat, ale jen proto, že o něj jeho “opravdový” syn z manželství nestojí. A ať je jaký chce, kapitán tedy rozhodně není. Ani sestra Pavlína (Julie Issa), která je ve svých šestnácti též také na prahu zjištění, že život je úplně jiný, než si ho představovala, a které to srdce zlomí úplně stejně.
Na krátko
Martin Finger a Jindřich Skokan | CinemArt
Autorkou scénáře je oceňovaná spisovatelka Petra Soukupová a pro režiséra Jakuba Šmída to je po snímku Laputa (2015) druhý celovečerní film. Jeho krátký film Neplavci získal v roce 2011 Českého lva - Cenu Magnesia pro nejlepší studentský film a byl vybrán francouzskou L'Académie des César mezi sedm nejlepších krátkých filmů.
Jakub Šmíd
Na krátko | CinemArt
„Scénář filmu Na krátko mě zaujal svou stylovou čistotou a zvláštní syrovostí. Nesnaží se všední životní drama neúplné rodiny nijak romantizovat, stylizovat ani jiným ozvláštňováním nijak upravovat. Prostě si myslím, že tahle rodina, či jí velmi podobná, někde žila či žije,“dodává producent filmu Viktor Schwarcz (Poupata, Nechte zpívat Mišíka).  „Zajímavá je i kombinace autorky scénáře – debutantky v ranku celovečerního filmu, jinak již renomované autorky Petry Soukupové s Jakubem Šmídem. S ním jsme již natočili film Laputa. Spolupráce s tímto režisérem byla naprosto profesionální a podle mě odvedl na filmu Laputa společně se svým tvůrčím týmem velmi dobrou práci.“
Do českých kin vstoupí drama Na krátko 24. května letošního roku v distribuci společnosti CinemArt CZ.
Na krátko
Na krátko