45. týden-kinopremiéry: Kdo je víc? Bond, Macbeth, Snoopy nebo Charlie Brown?

45. týden-kinopremiéry: Kdo je víc? Bond, Macbeth, Snoopy nebo Charlie Brown?
Agent Jejího veličenstva se vrací na scénu. Po třech letech od Skyfall (2012), se stejným režisérem (Sam Mendes), hlavním představitelem (Daniel Craig) a novým padouchem Oberhauserem (Christoph Waltz). Ten stojí v čele tajné organizace SPECTRE, která páchá zločin po celém světě. Podaří se Bondovi srazit SPECTRE na kolena? Nebude to mít jednoduché, Oberhausera žene proti slavnému agentovi něco velmi osobního. Jaká je bondovka s pořadovým číslem 24?
Sam Mendes, Stephanie Sigman, Daniel Craig, Christoph Waltz, Monica Bellucci
Z recenze Tomáše Chvály: "Že je akce znovu prvotřídní, to asi málo koho překvapí. Filmaři měli k dispozici štědrý rozpočet a režisér Sam Mendes již ve Skyfall dokázal, že velkolepou akci zvládá s přehledem. Největším překvapením je každopádně velká míra nadsázky. Bond už je ostřílený veterán, prakticky každou situaci ustojí s klidem, přičemž finální úder se neobejde bez hlášky." Christoph Waltz je dle recenzenta pramálo využit, podobně jako starší z dvojice bondgirl Monica Bellucci.
Daniel Craig
Spectre
"Je velmi lehké Spectre odstřelit. Oproti předchozímu dílu je film méně důsledný ve vývoji děje, razantně uhýbá od nastaveného konceptu, mění důležitou událost série a jde zcela bez debat o příliš dlouhý film na to, že se v něm vlastně řeší poměrně triviální zápletka. Jenže jsou tu detaily, které rezonují a díky nimž si uvědomíte, že i v té rozpolcenosti Spectre nabízí víc, než průměrný akčňák."
Všechny recenze nejnovější bondovky si přečtěte zde. Prozatím 70 procent.Kritiky na Rotten Tomatoes hodnotí film 65 procenty.
Shakespearovská adaptace dramatu Macbeth, přední světoví herci (Michael Fassbender, Marion Cotillard) a ideální příležitost pro rozjíždějícího se režiséra Justina Kurzela. Podařilo se přiblížit nadčasové téma "touha po moci je dlážděna smrtí" současnému divákovi, který ne vždy porozumí Shakespearovu originálu?
Michael Fassbender
Vláda vykoupena krví. Macbeth 2015.
Z recenze Františka Fuky: "Film používá původní Shakespearův slovník, ale text je oproti hře značně prokrácen. Takže zatímco ve hře není problém, když vám sem tam nějaký verš unikne, při filmu se musíte pekelně soustředit a ze všech sil se neustále snažit o překlad dialogů (z angličtiny nebo Hilského češtiny) do nějaké srozumitelné řeči, protože každá věta je důležitá. V reálném čase. Což mi ne vždycky šlo.To pochopení textu je opravdu těžké, protože tvůrci ho prokrátili a současně zesložitili symboliku, takže mnoho scén a dialogů má jiný význam, než měly v původní Shakespearově hře."
Všechny recenze Macbetha si přečtěte zde. Prozatím 65 procent. Rotten Tomatoes dává známku 90 procent.Že by tamní recenzenti více znali Shakespeare a byli přístupnější divadlu?
Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu
SNOOPY A CHARLIE BROWN. Peanuts ve filmu
A teď něco pro děti a rodiče. Na plátna kin míří první celovečerní snímek se Snoopym a Charlie Brownem v hlavních rolích. V USA má tahle parta déle než 60 letou tradici, takže bylo jen otázkou času, kdy dojde na celovečerák s názvem SNOOPY A CHARLIE BROWN. Peanuts ve filmu (2015). Film s velmi dobrou animací recykluje známé historky a symboly seriálu vedle nově napsaných scének. A podle Františka Fuky to docela skřípe.
"Opravdu nemám problém s tím, že noví Peanuts nezachycují poetiku těch starých. Opravdu ne. Mám problém s tím, že se tvůrci nepokusili o nic nápaditého / inovativního a prostě smíchali jedna ku jedné tu starou poetiku s úplně typickým současným dětským filmem. Výsledkem bylo, že jsem v průběhu filmu párkrát vyjeveně zakroutil hlavou, ale hlavně jsem se hrozně nudil a téměř usínal." Zahraniční recenzenti to vidí jinak, Peanuts ve filmu dávají 83 procent.
Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.