Zemřel Jiří Krytinář, malý hodinář, který se stal hercem velkých filmů

Zemřel Jiří Krytinář, malý hodinář, který se stal hercem velkých filmů
Kanárská spojka - 1993
Jiří Krytinář se vyučil hodinářem. Hostoval a hrál v předních českých divadlech (Národní divadlo, Hudební divadlo Karlín, Státní opera a další). Zahrál si v oscarovém filmu Miloše Formana Amadeus (1984). Velmi známé jsou jeho postavy z pohádek Tři oříšky pro Popelku (1973) nebo Kouzelný měšec (1996). Do Krytinářova portfolia též patří kaskadérství.
Jiří Krytinář
Kanárská spojka - 1993
Pamatovat si ho můžete ze seriálu Arabela (1979). Jednou z jeho nejznámějších rolí, kterou se vryl do paměti diváků po roce 1989, je postava veselého kamelota a štamgasta Davida Goliáše v seriálu Hospoda (1996). Na divadle účinkoval například ve hře Národního divadla Švejk, kde zastal hned trojroli - ztvárnil Pepka Vyskoče, ministranta a těhotnou trpasličí héteru. Jiří Krytinář také rád vystupoval v představeních pro děti.
Jiří Krytinář
Zdroj: jirikrytinar.cz
Nelze zapomenout ani roli ve filmu Nejasná zpráva o konci světa (1997) Juraje Jakubiska nebo postavu recitátora v Šílených (2005) od Jana Švankmajera
Jiří Krytinář byl velký muž se smyslem pro humor, dobrosrdečnost a podporu těch, kteří to potřebují. "Vždy jsem měl mnoho plánů, a když se jeden splnil, tak tu byl nový cíl a já jsem šel dál. Celý život jsem podporoval akce pro děti, handicapované spoluobčany a seniory v zařízeních, kde tráví poslední část svého života," uvádí na svém webu.