Slovenský boxer Koza a český pedofil Daniel míří na festival Berlinale

Slovenský boxer Koza a český pedofil Daniel míří na festival Berlinale
Danielův svět (režie: Veronika Lišková)
Danielův svět
Danielův svět má nominaci v kategorii dokumentů. | Artcam Films
Snímek, který si odnesl diváckou cenu z Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, otevírá jedno z posledních tabu dnešní společnosti. Příběh mladého muže s pedofilní sexuální orientací překvapí svou citovou otevřeností a poctivou snahou o uchopení tématu, před kterým většina z nás odvrací tvář. Film připomíná často přehlížený fakt, že většinu sexuálních zneužití dětí mají na svědomí nikoliv pedofilové, ale lidé s většinovou sexuální orientací.
Režisérka a scenáristka Veronika Lišková dodává: "Danielův svět je jemný, komorní portrét, přesto jsme měli nemalé obavy ohledně toho, jak na něj budou reagovat diváci. Přemýšleli jsme, zda vůbec budou ochotní strávit v kině s pedofilem přes hodinu svého času a zda překonají případnou averzi k tématu filmu. I mezi mými přáteli se našlo pár takových, které jsem musela přemlouvat, aby se k tomu odhodlali. Vyprodané kinosály na prvních festivalových uvedeních filmu nás však brzy přesvědčily o tom, že téma pedofilie diváky zajímá, že jsou ochotní o něm přemýšlet a také dlouze a vášnivě debatovat."
Na Berlinale bude Danielův svět uveden v rámci sekce Panorama.
 
Koza (režie: Ivan Ostrochovský)
Peter Baláž
Z filmu Koza.
Roadmovie pojednávající o stárnoucím olympijském boxerovi, který se vydává na bolestivé turné napříč Evropou. Peter Baláž, přezdívaný Koza, kdysi boxoval na olympiádě, ale teď je bez práce. Je odhodlán vydělat dost peněz na to, aby zabezpečil svou rodinu. Jeho družka si chce nechat vzít své nenarozené dítě a manažera mu dělá bezohledný lichvář, který chce na Kozových monoklech vydělat.
Na Berlinale bude snímek uveden v rámci sekce Forum.
Koza
Berlínský mezinárodní filmový festival se uskuteční ve dnech 5. - 15. února 2015.