Česko-slovenský animovaný film Pandy bude soutěžit v Cannes

Česko-slovenský animovaný film Pandy bude soutěžit v Cannes
„Je pro nás příjemné překvapení, že se Pandy dostaly do Cannes. Animované filmy se na tomto festivalu neobjevují příliš často,“ říká producent filmu Peter Badač z produkční firmy nutprodukce. „Myslím, že Pandy jsou v Cannes především pro jejich univerzální srozumitelnost a originalitu. To jsou pro nás jako pro mladou společnost hlavní kritéria při výběru látek,“ vysvětluje další z producentů Tomáš Hrubý.
Hořící keř
Hořící keř
Úspěch krátkého česko-slovenského filmu z dílny nutprodukce, která stojí také za realizací nedávno odvysílané minisérie Hořící keř (2012) pro HBO, není jedinou aktuální zprávou z úst filmařů. Producenti zároveň oznámili spolupráci na novém polsko-českém filmu oscarové režisérky Agnieszky Holland. „Moc si vážíme, že nás Agnieszka po Hořícím keři oslovila i pro další připravovaný film. Bude se jednat o koprodukční thriller podle knihy polské autorky Olgy Tokarczuk,“ dodává Hrubý.

Trailer k filmu Pandy:

Desetiminutová chuťovka Pandy je debutovým snímkem Matúše Vizára, slovenského filmaře, výtvarníka a ilustrátora deníku SME. Vizár studoval na Katedře animované tvorby na pražské FAMU, ve svém krátkém snímku Pandy je kromě režie autorem scénáře i vizuálního stylu. „Film nebylo lehké vyrobit,“ říká Vizár, „během přípravných testů mi vyšlo, že minimálně v každé sekundě se musí objevit nový obrázek, který vystřídá ten předcházející. Nakreslit to zabralo dost času. Naštěstí mi s filmem výrazně pomohli lidé, kteří jsou uvedení v závěrečných titulkách. Výroba trvala přes dva roky, někteří nepřejícníci tvrdí, že i víc."
Pandy
Na Fresh Film Festu uspěl též animovaný snímek Pandy.
Pandy ale nezůstanou jen v Cannes. Tažení po Francii bude pokračovat účastí na předním světovém festivalu animovaného filmu v Annecy, čeští diváci budou mít možnost snímek zhlédnout v květnu na přehlídce AniFilm v Třeboni.
Českým studentským filmům se v současnosti daří. V posledních letech soutěžily v Cannes filmy Tamybelles (2011) a Cagey Tigers (2011), před čtyřmi lety se Zuzaně Špidlové s filmem Bába (2008) dokonce podařilo zvítě
Graffitiger
Graffitiger, úspěšný "kraťas" Libora Pixy. | Libor Pixa
zit právě v sekci Cinéfondation. „Z naší produkce se v roce 2011 zadařilo film u Graffitiger (2010), který byl nominován na studentského Oscara a zís kal Cenu Magnesia za nejlepší studentský film,“ dodává Peter Badač.
Kromě účasti Pand v Cannes a spolupráce s Agnieszkou Holland producenti chystají projekt mapující život zpěvačky Evy Olmerové od scenáristy Hořícího keře Štěpána Hulíka. „Film bude režírovat Martin Krejčí, který v současné době patří mezi nejlepší světové reklamní režiséry,“ dodává Hrubý. Oba chystané filmy by se měly na plátnech českých kin objevit do roku 2016.