Oscarová Akademie sestavila krizový tým „připravený na cokoli“. Budou i letos létat facky?

Oscarová Akademie sestavila krizový tým „připravený na cokoli“. Budou i letos létat facky?
Will Smith při udělování facky Chrisu Rockovi během předávání Oscarů v roce 2022. | Getty Images 2015
Bill Kramer, ředitel Akademie filmového umění a věd udělující Oscary, v rozhovoru pro časopis Time oznámil: „Nyní máme celý krizový tým, což nikdy dříve nebylo potřeba. Ve hře je spousta možných scénářů, takže doufáme, že budeme připravení na cokoli, co v tuto chvíli nemůžeme předpokládat.“ Poněkud tajemná vyjádření samozřejmě souvisejí s loňským průšvihem. Will Smith tehdy neudržel nervy na uzdě a před zraky kamer i milionů diváků a divaček přišel na pódium, aby vlepil facku Chrisu Rockovi. Komik si totiž nevybíravě dělal legraci ze zdravotních problémů hercovy manželky Jady Pinkett Smith.
Jada Pinkett Smith
Jada Pinkett Smith | Columbia TriStar

Zapomenout na loňský průšvih

Oscarová Akademie na tuto situaci zjevně nebyla připravená a až o mnoho hodin později vydala prohlášení, v němž odsoudila jakékoli projevy násilí. Smith se druhý den omluvil a z Akademie vystoupil. Akademici mu poté vystavili desetiletý zákaz účasti na oscarových ceremoniích.
Podle Kramera se loni ukázalo, co všechno se při předávání cen může stát. Není samozřejmě možné podobně impulsivním vystoupením tvůrců a tvůrkyň zcela zabránit, cílem krizového týmu je však vytvoření rychlé, efektivní a jednotné řešení způsobu komunikace pro média.
Král Richard: Zrození šampiónek
Král Richard: Zrození šampiónek | Warner Bros.
Není však jasné, zda se tento nově sestavený tým bude moct v případě potřeby postarat i o to, co řada komentátorů a publicistů pořadatelům loňského ročníku vytýkala. Totiž že ostraha nevyvedla Smithe ze sálu a herec si dokonce o pár desítek minut později mohl převzít sošku pro nejlepšího herce za roli ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek, jako by se nic nestalo.

První kroky nového týmu

Podle Kramera se už nový krizový tým zasloužil o vyšetřování nominace herečky Andrey Riseborough za nenápadné drama To Leslie, jemuž se i s minimálními náklady na marketing podařilo zaujmout spoustu hollywoodských hvězd. Díky jejich podpoře se snímek, který v kinech vidělo jen 27 tisíc lidí, dostal do vybrané společnosti. Akademie po zveřejnění nominací zaváhala a zkoumala, zdali v případě kampaně Riseborough nedošlo k zakázaným praktikám. Nakonec ale nic nezměnila. Kramer tedy v tomto případě považuje pátrání a následné mediální výstupy krizového týmu za úspěšné.
To Leslie
Andrea Riseborough – To Leslie | Mister Smith Entertainment
Další pojistkou k zajištění hladkého průběhu slavnostního večera má být angažování profesionálního moderátora, jenž dokáže případné problémy obratně vyřešit. Už potřetí bude přenos moderovat Jimmy Kimmel, jenž se staral už o předávání cen v letech 2017 a 2018. „Když nejde všechno tak, jak jste si naplánovali, chcete na pódiu někoho, jako je Jimmy, který je zvyklý na problémy spojené s živým vysíláním,“ upřesnil Kramer. Ředitel Akademie je, soudě dle těchto vyjádření, skutečně velmi vyděšený z toho, co všechno by se mohlo během předávání stát.
V noci z neděle 12. na pondělí 13. března se na 95. udílení Oscarů dozvíme, zdali bude práce krizového týmu opravdu potřeba, anebo jestli si po loňském extempore dají všechny slavné tváře obzvlášť velký pozor na své chování.

Kinolog: Šílený sektář zabil 900 lidí, Čech o tom natočil film. Lepší než udělá DiCaprio

O sektě Chrám lidu, již vedl reverend Jim Jones, vzniklo již mnoho dokumentárních i hraných filmů a seriálů. V roce 1978 spáchalo přes 900 jejích členů hromadnou sebevraždu, když vypili jed. Český snímek režiséra Jana Bušty se pokouší uchopit tragédii jinak než všechna ostatní díla.