Ve Zlíně mají nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě. Letos oslaví Lucifera a princeznu Zubejdu

Ve Zlíně mají nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě. Letos oslaví Lucifera a princeznu Zubejdu
S čerty nejsou žerty | BontonFilm
Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. „Jsme rádi, že můžeme konečně festival znovu nabídnout v období, na které jsou naši diváci zvyklí, a že v jeho průběhu opět oslavíme Mezinárodní den dětí,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura. Dodal, že s odstupem času považuje téměř za zázrak, že akce ani v covidové době nepřerušila svoji kontinuitu.
Letošní Zlín Film Festival uvede celkem 276 snímků ze 49 zemí světa. Diváci a divačky tak budou mít opět jedinečnou příležitost nahlédnout do světa dětí a dospívajících prostřednictvím filmů z tradičních i méně obvyklých destinací, jako jsou Bangladéš, Chile, Tunisko, Vietnam, Indie a mnoho dalších.
ve-zline-maji-nejstarsi-festival-filmu-pro-deti-a-mladez-na-svete-letosni-rocnik-vzda-hold-slavnemu-luciferovi-a-princezne-zubejde-2
Z loňského ročníku | Zlín Film Festival 2021
Tématem je letos festival samotný. „Chceme silně apelovat na osobní vzájemnou komunikaci s důrazem na mladší populaci a vyzvat lidi, aby zhasnuli monitory, omezili e-komunikaci na sítích a šli do kina, na koncert nebo zažít jinou aktivitu,“ vysvětlila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová. Filmový i doprovodný program tak opět nabídne řadu možností, jak společně strávit volný čas. Návštěvníci se v tradičních lokacích budou moci setkat s filmem, divadlem, výstavami, koncerty, workshopy a s tvořivými dílnami. Organizátoři letos chystají speciální zónu pro „náctileté“, kteří se mohou těšit na filmy určené právě pro ně, na youtubery, virtuální realitu, večerní party na nádvoří zámku, arénu pro e-sporty před zámkem a na spoustu dalších aktivit.
Cesta do Tvojzemí
Cesta do Tvojzemí | Zlín Film Festival
Dopoledním zahajovacím snímkem festivalu bude celovečerní animovaný 3D film Cesta do Tvojzemí režiséra Petera Budinského, který vznikl v česko-slovensko-belgické koprodukci. Tento ambiciózní celovečerní snímek s rozpočtem 94 miliony korun prošel filmovými fóry na festivalech v Chorvatsku, Švýcarsku, Německu a ve Francii a pracovalo na něm více než patnáct výtvarníků a animátorů z celé Evropy, od Irska po Českou republiku.
Film vypráví příběh desetiletého Rikiho, jeho nové drzé kamarádky Emmy a opičáka Tidlinga, kteří se vydávají na dobrodružnou výpravu do Tvojzemí, aby zachránili vlastní životy i celý svět fantazie. Ve Zlíně se představí ve světové premiéře a distribuční předpremiéře ve čtvrtek 26. května v 10.00 hodin s početnou delegací tvůrců a herců. Výrazné hlasy hlavním postavám propůjčili Jan Cina, Klára Issová, Martin Myšička a Václav Neužil.
Stezka odvahy
Stezka odvahy bude zahajovacím filmem večera. | Zlín Film Festival
V rámci večerního zahájeníse diváci mohou těšit na německý snímek Stezka odvahy. Ten zachycuje napínavý příběh malého chlapce putujícího přes hory z Francie do Španělska, aby před válkou uprchl do Ameriky. „Aniž by to tvůrci původně zamýšleli, je téma migrace před válkou s ohledem na stávající geopolitickou situaci v dnešní době velmi aktuální,“ doplnila dramaturgyně festivalu Markéta Pášmová.
V návaznosti na letošní oslavy 700 let od první písemné zmínky Zlína vyzdvihne festival i významné osobnosti spojené s tímto městem. Společně s hudebním publicistou Pavlem Klusákem připomenou organizátoři 100 let od narození skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky prostřednictvím snímku Hudba Zdeněk Liška s besedou.
Ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež se dramaturgové rozhodli udělit hned dvěma výjimečným hereckým osobnostem. V rámci zahájení festivalu ve čtvrtek 26. května jej převezme herec, bavič a moderátor Pavel Zedníček, který vyrůstal ve Zlíně. „Udělalo mi to velkou radost. Nejen proto, že ta cena je zlínská, ale i proto, že mám vystudovanou střední průmyslovou školu kožařskou, dá se tedy říct, že jsem od bot. A mám si převzít střevíček. A to dokonce zlatý,“ odpověděl Pavel Zedníček na dotaz, s jakými pocity přijal návrh na ocenění.
Karel Heřmánek
S čerty nejsou žerty
Během závěrečného galavečera ve středu 1. června obdrží Zlatý střevíček také herec a ředitel Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek. Ztvárnil několik výrazných rolí ve filmových pohádkách a filmech pro děti, například Krakonoš a lyžníci (1981), O zapomnětlivém černokněžníkovi (1991), především ale proslul jako Lucifer v pohádce S čerty nejsou žerty (1985). „Zlín mám rád hlavně díky úspěšnému hostování našeho Divadla Bez zábradlí. Je to krásné kulturní město s hlubokou tradicí. Po ocenění, které mne čeká, ho budu mít ještě raději,“ reagoval Karel Heřmánek.

Hvězdy na chodníku slávy

ve-zline-maji-nejstarsi-festival-filmu-pro-deti-a-mladez-na-svete
Lotrando a Zubejda - Barbora Seidlová | Space Films
Během 62. ročníku budou odhaleny dvě hvězdy na zlínském Chodníku slávy. Historie společného projektu Nadačního fondu Kapka naděje a Zlín Film Festivalu sahá až do roku 2006. Letos se na kamenných dlaždicích před zlínským Velkým kinem objeví jména Barbory Seidlové a Jana Šťastného. „Jan Šťastný se jako zlínský rodák poprvé postavil před kameru už ve třinácti letech právě ve Zlíně,“ vysvětlila výkonná ředitelka ZFF Jarmila Záhorová a doplnila: „Pro Barboru Seidlovou byla zase v patnácti letech osudovou role princezny Zubejdy ve filmové pohádce Karla Smyczka Lotrando a Zubejda.“
Kompletní filmový i doprovodný program Zlín Film Festivalu 2022 je k dispozici na oficiálním webu.