Comic-Con 2021: Mezi hosty rezonovaly současné společenské problémy. Nechyběl vtip ani naděje

Comic-Con 2021: Mezi hosty rezonovaly současné společenské problémy. Nechyběl vtip ani naděje
Comic-Con Prague 2021 | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Pražský Comic-Con má za sebou letošní druhý ročník a ačkoli nedosahuje takové velikost jako podobné akce v Evropě nebo na světě a ani zdaleka nemá takový obsah či hosty jako legendární Comic-Con v San Diegu, rozhodně se na něm fanoušci nenudí a hosté jsou vždy příjemní a zábavní. Fanoušci mají možnost se s nimi nejen vyfotit, získat od nich autogram, ale mohou si s nimi i popovídat a v rámci moderovaných besed i pokládat různé otázky, na které by chtěli znát odpověď, nebo slyšet jejich názor. Jsou to totiž sice celebrity a v některých případech i naši idolové, ale v první řadě jsou to lidé, kterých se také týká dění ve světě a životě kolem nás.
Nebylo tedy rozhodně žádnou výjimkou, že v rámci rozhovorů došlo i na vážnější témata jako je větší role žen ve společnosti nebo stále důležitější ochrana životního prostředí. Tak například pánové Sylvester McCoy a Norman Lovett už to jako starší pánové vidí s ohledem na příští generaci, tedy hlavně na jejich vnoučata. Co jim tu zanecháme. Sylvester McCoy, který se proslavil rolí doktora Who v seriálu Pán času a všechny oslňoval svou nádhernou vestou na motivy tohoto pořadu, se nechal slyšet, že je nadšený z toho že za celou dobu existence seriálu se konečně objevila v hlavní roli doktora žena (Jodie Whittaker). Doktora Who hrál v letech 1987 až 1989 a vedle vzpomínek na tento seriál přidal i několik perliček z natáčení Hobita v režii Petera Jacksona. Řeč samozřejmě padla i na králíky, bez kterých se jeho čaroděj Radagast neobejde. Sylvester prozradil, že je nesnášel, že na začátku natáčení jich bylo asi dvanáct a na konci již dvojnásobek a že nejraději je má na talíři. Norman Lovett tolik vtipný jako jeho skotský kolega nebyl a od natáčení Červeného trpaslíka uběhlo už skutečně hodně vody (přes třicet let), takže si toho již příliš nepamatoval, ale i s ním byla legrace a nakonec jsme se i dozvěděli, z čeho má noční můry - z toho, že by musel celý den poslouchat Kocoura a že by ho zase mohli až po hlavu zahrabat do písku jako v jedné epizodě seriálu, o čemž přiznal, že bylo vskutku velmi nepříjemné. Oba pánové se ale rozhodně shodli, že by si rádi zahráli Jamese Bonda.
comiccon-2021-mezi-hosty-rezonovaly-i-soucasne-problemy-spolecnosti-vtip-a-nadeje-jim-ale-nechybeli
Comic-Con Prague 2021 | Kinobox
Edward James Olmos k nám přiletěl ze Spojených Států a i on se ve své besedě párkrát dostal k vážným tématům a nešlo jen o ochranu přírody, ale o cílené rozdělování společnosti. Nejvíce ho prý rozčiluje to, že se všichni snaží rozdělovat lidi na rasy jako indická, latinskoamerická, asijská a podobně. Rasa je je jedna lidská, která se pouze dělí na různé kultury, které je třeba respektovat, ale které se musí umět i spojit, abychom přežili. Okrajově se v tomto ohledu dotkl i otázky rasismu a diskriminace vůči latinoameričanům v USA, která se osobně týká i jeho a jeho rodiny. I on byl ale velmi veselý a u návštěvníků si neuvěřitelně šplhnul. Nejprve nám pochválil nádhernou Prahu, pak prohlásil, že ComicCony má rád, protože jsou to festivaly lásky (scházejí se na nich fanoušci, kteří je mají rádi, mají rádi jejich práci a tu lásku jim ukazují) a pak na celý sál zakřičel kultovní větu ze seriálu Battlestar Galactica: "So Say We All", kterou si s ním několikrát zakřičel i celý sál včetně opět skvělé moderátory Silvie Šustrové. Podělil se ale i o zážitky z natáčení Blade Runnera nebo seriálů Miami Vice a Agents of S.H.I.E.L.D.
comiccon-2021-mezi-hosty-rezonovaly-i-soucasne-problemy-spolecnosti-vtip-a-nadeje-jim-ale-nechybeli-2
Comic-Con Prague 2021 | Kinobox
Největší živelnost, dobrou náladu a energičnost ale rozhodně během svého vystoupení na festivalu předvedla kanadská herečka Torri Higginson, známá hlavně ze seriálů Hvězdná brána a Hvězdná brána: Atlantida. Ta o sobě prohlásila, že ani po dvaceti letech v USA neztratila víru v lidstvo a že na něm nejvíc miluje jeho kreativitu. Všichni jsme se dozvěděli, že psa, kterého měla v seriálu její postava doktorky Elizabeth Weirové, hrál její skutečný pes a že psy miluje, stejně jako dlouhé procházky a že na zahradě za domem jí možná stojí Gateship (neboli Puddle Jumper) pro cestování hvězdnou bránou, který možná zapomněla vrátit. To byla ostatně asi jedna z nejčastějších otázek diváků na účinkující, zda si nechali z natáčení nějaké rekvizity.
comiccon-2021-mezi-hosty-rezonovaly-i-soucasne-problemy-spolecnosti-vtip-a-nadeje-jim-ale-nechybeli-5
Torri Higginson na Comic-Conu | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Torri kolem sebe rozdávala samé úsměvy a bylo vidět, že si to užívá, tedy Silvie Šustrová asi nebyla úplně v klidu, když se jí během rozhovoru její svěřenkyně roztočila na židli jako na kolotoči, nebo když besedu zakončila ukázkovou gymnastickou hvězdou, ale legrace to byla ohromná a všichni se bavili. A svědčil o tom i fakt, že téměř všichni hosté odcházeli z podia a publikum jim tleskalo ve stoje.
Aby ale vše nebylo jen o hvězdných hostech, mezi kterými nebyli jen herci, ale i spisovatelé a komiksoví tvůrci, svůj prostor dostala i umělá inteligence v podobě robotického psa, vystavený model Škoda 110 Super Sport zvaný Ferat z filmu Upír z Feratu, rozhovor s tvůrcem a designérem stavebnic LEGO Star Wars Henrikem Andersenem, který poodhalil tajemství toho, jak se taková stavebnice navrhuje, jaké dílky jsou k tomu potřeba, zda využívají 3D tiskárny a nebo jak moc využívají 3D software. Na své si ale přišli i milovníci kosmonautiky, přednáška Dušana Majera věnovaná SpaceX byla vynikající a podobných přednášek byl program plný. Sál s deskovými hrami byl neustále plný, hráči mohli hrát jen pro zábavu, aby si hru vyzkoušeli, aby si ji neučili a nebo mezi sebou sváděly různé souboje a soutěže. Plno ale bylo i u počítačových her a konzolí. Zkrátka program byl snad ještě bohatší a zajímavější než minulý rok.
comiccon-2021-mezi-hosty-rezonovaly-i-soucasne-problemy-spolecnosti-vtip-a-nadeje-jim-ale-nechybeli-3
comiccon-2021-mezi-hosty-rezonovaly-i-soucasne-problemy-spolecnosti-vtip-a-nadeje-jim-ale-nechybeli-4
A stejně jako i minulý rok i na letošním ročníku se pomáhalo. Petr Kopl a jeho kolegové od komiksů opět malovali obrázky za finanční obnos na charitu. Odnesli jste si tak originální obrázek, který vznikl jen pro vás a zároveň jste pomohli dobré věci.
comiccon-2021-mezi-hosty-rezonovaly-i-soucasne-problemy-spolecnosti-vtip-a-nadeje-jim-ale-nechybeli-6
Petr Kopl kreslí za příspěvky na charitu | Peter Krejzl, Kinobox.cz