Zlín Film Festival 2017 připomene Pipi Dlouhou punčochu a první dámu tuzemského loutkového filmu

Zlín Film Festival 2017 připomene Pipi Dlouhou punčochu a první dámu tuzemského loutkového filmu
Hlavními tématy letošního festivalu bude 20. ročník Salonu filmových klapek, Švýcarsko, Švédsko a také 110. výročí narození významné autorky Astrid Lindgrenové. Její Pipi, jako symbol šťastného dětství, se stala inspirací pro vznik letošního festivalového vizuálu.
Hermína Týrlová
Animátorka Hermína Týrlová se proslavila i díky loutkovému Ferdovi Mravencovi | Česká televize
Dnešní program zlínského festivalu zahájí dokumentární film Hermína Týrlová (2017), který pojednává o spoluzakladatelce českého animovaného filmu. Světoznámá umělkyně, za jejíž tvorbou stojí například kultovní Vzpoura hraček (1946) nebo Ferda Mravenec (1942), bude mít svůj portrét nejen na festivalu, ale ve středu 31. května jej odvysílá též ČT art.

Vzpoura hraček - ukázka:

Vzpoura hraček
Dramaturgové programového oddělení Zlín Film Festivalu letos zhlédli 2331 snímků, aby z nich vybrali 326 filmů, které se představí festivalovým divákům. „Rok od roku se zvyšuje zájem tvůrců. Přichází nám čím dál víc přihlášek a pečlivě vybíráme,“ uvádí umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodává: „Do programové nabídky jsme se letos rozhodli zařadit menší počet snímků, chceme festival pro diváky udělat přehlednější. Nabízíme více repríz festivalových filmů a lidé tak budou mít větší šanci je na festivalu zhlédnout.“
Diváci se mohou znovu těšit na snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, animovanou tvorbu, studentské filmy a mnoho dalších – celkem v pěti soutěžních a v devíti mimosoutěžních sekcích. „Letos máme v soutěžích připraveno 26 celovečerních snímků, 60 krátkých filmů animovaných a 66 krátkých studentských,“ vypočítává Pášmová.
zlin-film-festival-2017-pripomene-pipi-dlouhou-puncochu-a-prvni-damu-tuzemskeho-loutkoveho-filmu-1
Do Zlína přijede představitelka Pipi Dlouhé punčochy, Inger Nilsson.
Stěžejním tématem bude Švédsko a tvorba Astrid Lindgrenové. Speciální sekce s přesahem i do nefilmových aktivit bude zahrnovat také divadelní adaptace nebo literární tvorbu slavné švédské autorky. „Rádi bychom přivítali ve Zlíně také zajímavé osobnosti švédské kinematografie. Oslovili jsme proto představitelku slavné Pipi, herečku Inger Nilsson. Svou účast nám potvrdil též syn slavného švédského režiséra Ingmara Bergmana Daniel, který je také režisér“, uvádí Markéta Pášmová.Do křesla hlavní poroty usedne režisérka Catti Edfeldt. Tato výjimečná žena mnoha filmových profesí uvede i další švédské filmy, zejména v sekci Astrid Lindgrenové. Jako asistentka režie spolupracovala například na filmu Ronja, dcera loupežníka (1984), jako herečka se představila ve filmu i v seriálu Děti z Bullerbynu.
Děti z Bullerbynu
Filmové Děti z Bullerbynu (1986) | Svensk Filmindustri (SF)
Doprovodný program 
Filmový program už tradičně doplňuje i pestrý doprovodný program. Tvoří jej řada divadelních představení, koncertů, workshopů, dále odborné přednášky, výstavy, interaktivní a benefiční programy, ale také sportovní a společenské akce.
zlin-film-festival-2017-pripomene-pipi-dlouhou-puncochu-a-prvni-damu-tuzemskeho-animovaneho-filmu