Vábení polského filmu aneb Bardzo fajný festival slaví tři roky

Vábení polského filmu aneb Bardzo fajný festival slaví tři roky
Festival zahájí tříhodinová historická epopej Aleksandera Forda Křižáci. | Bardzo fajný - festival svěží polské kultury
Křižáci
Festival zahájí tříhodinová historická epopej Aleksandera Forda Křižáci. | Bardzo fajný - festival svěží polské kultury
Festival zahájí ve čtvrtek 1. prosince výstava komiksů a polská legendární filmová lahůdka. Předsálí kina oživí vítězné komiksy ze soutěže Henryk v bublinách, kterou vyhlásil Polský institut v Praze k roku Henryka Sienkiewicze. Sál kina poté pohltí jedna z legendárních adaptací historického románu Křižáci(Aleksander Ford, 1960). Film bude uveden v originálním polském znění s českými titulky. Na zahájení a vernisáž od 18 hodin je vstup volný.
Podivné nebe
Téma Podivného nebe je mrazivé, věnuje se odebírání dětí jejich rodičům ve Skandinávii. | Bardzo fajný - festival svěží polské kultury
Páteční večer přinese dva nové polské snímky, které nahlížejí do životů rodin. Drama Podivné nebe (2015) diváky zavede za polskými emigranty na sever Švédska, kde rodiče sedmileté dcerky hledají vytoužený klid a blahobyt. Snímek je inspirován skutečnými případy odebírání dětí v polských rodinách ve Skandinávii. Hvězdně obsazená tragikomedie Moje dcery krávy (2015) nahlédne do současného Polska a povypráví o dvou dospělých sestrách, které se nikdy neměly moc v lásce. V nelehké životní situaci ale musí začít spolupracovat a chtě nechtě se postupně sbližují. Chvíli se budete za břicho popadat, chvíli zas brečet.
Moje dcery krávy
Z komediálního dramatu Moje dcery krávy. | Bardzo fajný - festival svěží polské kultury
V sobotu budou na talíři připravené lahodné polské delikatesy od pražských Polek žijících v Praze a odpoledne v kině poběží krátké dětské animované filmy s pejskem Rexíkem v hlavní roli. Na filmy naváže tvořivá dílna a večer opět dva nové svěží snímky. Milovníci nadžánrových filmů si vychutnají poetické a lehce surrealistické Střípky   2014) o mládí a různých podobách lásky. Po projekci mohou diváci diskutovat s režisérkou filmu Aleksandrou Gowin.

Upoutávka na Vábení sirén:

Vábení sirén
Závěrečné vyvrcholení festivalu bude patřit hororovému muzikálu Vábení sirén (2015) a světu varšavských nočních klubů osmdesátých let. Debut režisérky Agnieszky Smoczyńské se skvělou hudbou a s Michalinou Olszańskou (Já, Olga Hepnarová) v hlavní roli získal speciální cenu na letošním Sundance Film Festivalu.
Filmovou jízdu zakončí afterparty v nedalekém baru Cobra, kde vystoupí mladá dýdžejka Morgiana improvizující s vinyly, mikrofony a vlastním hlasem.
vabeni-polskeho-filmu-aneb-bardzo-fajny-festival-slavi-tri-roky-1
Bardzo fajný festival bude i tentokrát probíhat v pražském Bio Oku.
Na první prosincovou a zároveň adventní neděli v poledne láká polský filmbrunch – kdo nestihl Vábení sirén v sobotu večer, může si jej dát právě k nedělnímu obědu. Po celý festival budou v prostorách kina k vidění nejen vítězné komiksy, ale také krásné polské plakáty z kolekce Terryho ponožek. Jejich přehlídka vzdá hold filmovému umění nedávno zesnulému Andrzeje Wajdy a potrvá až do února 2017.
vabeni-polskeho-filmu-aneb-bardzo-fajny-festival-slavi-tri-roky
Program Bardzo fajný festivalu najdete na webových stránkách a facebooku.