Jan Stehlík

Jan Stehlík

Autor

Články autora

  1. Interstellar: Vysvětlení a vše, co potřebujete o filmu vědět
    Recenze2. 11. 2023
    Interstellar: Vysvětlení a vše, co potřebujete o filmu vědět

    Film Insterstellar Christophera Nolana vyvolává od svého uvedení do kin řadu otázek a dohadů stejně jako kdysi Počátek (Inception, 2010). I tehdy byl internet plný teorií, zda se káča dotočí nebo ne. U Interstellaru je ale situace trošku jiná a všechny převážně zajímá, zda má snímek nějaké vysvětlení. Rozhodli jsme se proto, že vám zkusíme na tuto otázku odpovědět a shrnout i všechny informace, které byste měli o tomto počinu znát.

  2. Jodie Foster: 10 jejích nejlepších filmů podle Kinoboxu
    Téma19. 11. 2020
    Jodie Foster: 10 jejích nejlepších filmů podle Kinoboxu

    Buďme galantní a neříkejme, kolikáté narozeniny tato skvělá herečka, režisérka a držitelka dvou Oscarů slaví. Každopádně gratulujeme a nabízíme malou rekapitulaci její dosavadní kariéry ve formě žebříčku nejlepších filmů podle našeho serveru.

  3. Seriál Vychováni vlky – tvůrce Vetřelce buduje základy nové ságy a zkouší divákovu trpělivost
    Recenze17. 10. 2020
    Seriál Vychováni vlky – tvůrce Vetřelce buduje základy nové ságy a zkouší divákovu trpělivost

    Ačkoli se to dalo čekat mnohem dříve, faktem je, že teprve se seriálem Vychováni vlky vstoupila na televizní půdu (HBO Max) živoucí legenda žánru filmové sci-fi Ridley Scott. Pro všechny, kdo o jeho filmech rádi dumají, interpretují je anebo o nich jen tak nezávazně plkají, se každopádně nachystala vpravdě opulentní hostina. A to navzdory faktu, že obsah desetidílné série nevzešel ze Scottovy hlavy.

  4. Charakterní táta, co láme ruce aneb Nejlepší akční role Liama Neesona
    Téma7. 6. 2020
    Charakterní táta, co láme ruce aneb Nejlepší akční role Liama Neesona

    Kdo by to do toho irského chlapa řekl. Dlouhán s laskavýma očima a širokým hereckým rejstříkem, jehož si většina diváků postupem let zařadila do charakterní škatulky, se nakonec přetavil v jednu z největších akčních hvězd současného Hollywoodu.

  5. Karel Roden: Jeho největší zahraniční hity (a propadáky)
    Téma18. 5. 2020
    Karel Roden: Jeho největší zahraniční hity (a propadáky)

    O tom, že je Karel Roden mezinárodně nejúspěšnějším českým hercem po listopadu 89, není pochyb. Nikdo z českých herců si nezahrál vedle tolika světových celebrit, jako právě tento budějovický rodák. Dnes slaví své osmapadesáté narozeniny, tak vám nabízíme malou rekapitulaci největších zahraničních hitů, ale i propadáků, ve kterých si zahrál.

  6. Glosa: O Janu Třískovi a o tom, jak všeho už bylo moc
    Filmy25. 9. 2018
    Glosa: O Janu Třískovi a o tom, jak všeho už bylo moc

    Jsou herci, kteří si vás svým projevem, ať už hereckým nebo civilním, nezvladatelně podmaní. Nemluvím teď o idolech, ikonách, kultech, nic takového. Mluvím o členech rodiny, vašich vzdálených bratrech, kteří vám jsou v mnoha ohledech víc než blízcí. Není jich mnoho. Měl jsem a mám jich také pár. A nečekaná zpráva o jejich smrti vás bolestně zasáhne. Stáhne se vám hrdlo a oči se jaksi zamlží. Jan Tříska, který nás nečekaně opustil přesně před rokem, byl jedním z nich.

  7. Recenze: Castle Rock – tajuplný seriál na motivy předloh Stephena Kinga
    Recenze18. 9. 2018
    Recenze: Castle Rock – tajuplný seriál na motivy předloh Stephena Kinga

    Seriál Castle Rock má nepochybně poetiku těch předloh Stephena Kinga, kde se okázale nestraší, nevraždí, neleká podivnými entitami. Přesto – jak to King umí - je v něm hrůzy na rozdávání. Jde o ten druh děsu, který vás budí ze spaní a který cítíte ještě dlouho po probuzení. V seriálu bude na někoho možná až moc plíživý. Jak se ale říká, kdo si počká, ten se dočká.

  8. Plakáty k českým filmům, které by u americké cenzury narazily
    Téma16. 8. 2018
    Plakáty k českým filmům, které by u americké cenzury narazily

    V Americe jsou velmi opatrní na to, aby propagační materiály (pokud to není vyloženě záměr) nikoho nepohoršovaly. Což často svazuje jejich autorům ruce. Vybrali jsme několik plakátů k polistopadovým českým filmům, u kterých lze předpokládat, že by u americké mravnostní cenzury tvrdě narazily.

  9. Recenze: Wild Wild Country – guru, který miloval sex a žehnal z okna Rolls Royce
    Seriály22. 5. 2018
    Recenze: Wild Wild Country – guru, který miloval sex a žehnal z okna Rolls Royce

    Na atraktivitu dokumentárních minisérií na Netflixu porovnatelnou s přitažlivostí hraných blockbusterů si pravidelný divák stále slavnější internetové platformy už zvykl. I přes tato očekávání mu čas od času překvapením spadne brada a z jeho úst se po skončení série ozve tiché „wow“.

  10. Chcete se najíst jako Deckard ve filmu Blade Runner? V New Yorku roku to letos v létě půjde!
    Téma5. 4. 2018
    Chcete se najíst jako Deckard ve filmu Blade Runner? V New Yorku roku to letos v létě půjde!

    Newyorský kulinářský génius Anthony Bourdain, kterého bychom mohli přirovnat k našemu mistru Pohlreichovi, se rozhodl, že v americké metropoli vytvoří prostor, kde se bude soustředit vše, co si naše gastronomická fantasie upeče.

  11. Jaká je nejděsivější scéna filmové historie?
    Téma24. 2. 2018
    Jaká je nejděsivější scéna filmové historie?

    Tak už se nemusíme bát, že nevíme, který je opravdu ale opravdu ten nejděsivější filmový okamžik dosavadní filmové historie. Když internetový portál Play.com vyzval své uživatele, aby sami vybrali filmy, které jim v jejich bohaté filmové zkušenosti zůstaly pod kůží jako implantovaný brouček v Matrixu a každé jejich shlédnutí působí jako nezhojitelná dětská noční můra, vyšel z toho zajímavý vítěz

  12. Na sledování nejdelšího filmu v dějinách si budete muset vzít měsíc dovolené!
    Filmy13. 2. 2018
    Na sledování nejdelšího filmu v dějinách si budete muset vzít měsíc dovolené!

    Některé filmy nám připadají neskutečně dlouhé, někdy doslova nekonečné, ale málokdy přesáhnou hranici 3 hodin. A pokud ano, kinaři vycházejí divákům vstříc s úlevnou přestávkou. Mimo hranice naší představivosti jde ovšem švédský amatérský filmař Anders Weberg. Už řadu let pracuje na filmu, při jehož sledování strávíte neskutečných 720 hodin.

  13. Je kultovní Perníkový táta prequel seriálu Živí mrtví?
    Seriály25. 1. 2018
    Je kultovní Perníkový táta prequel seriálu Živí mrtví?

    Pokud máte dojem, stejně jako autor těchto řádků, že seriály s originálními tituly Breaking Bad a The Walking Dead spojuje fakt, že se rýmují, pak jste vedle jak ta jedle (taky rým). Jsou zkrátka věci mezi nebem a zemí, o nichž nemáme ponětí a občas vstoupí do reality a my nestačíme zírat.

  14. Nejočekávanější horory roku 2018
    Téma29. 12. 2017
    Nejočekávanější horory roku 2018

    Možná by se dalo začít větou, že největší horor nás čeká při vyhlašování výsledků prezidentských voleb. A dodat něco o tom, že pokud to půjde tak, jak se to potácí do teď, čeká nás skutečná lekačka. Ale ponechme černý humor jiným a podívejme se na čtrnáctku možná opravdu nejočekávanějších filmových hororů příštího roku. Většina z nich již nabízí vizuální ochutnávky, tak pojďme do nich!

  15. Recenze: Šerifská hvězda – minisérie, která mohla být událostí roku
    Recenze9. 12. 2017
    Recenze: Šerifská hvězda – minisérie, která mohla být událostí roku

    Stručně řečeno, skvělý stavební materiál a pokud by ho dostal do rukou jeden prvotřídní filmař (a ne šest režisérů), mohl vzniknout ve sféře minisérií skutečný skvost. Šerifská hvězda (Tin Star) ovšem přese všechny nedokonalosti, dílčí chyby (někdy až zarážející) patří k tomu nejlepšímu, co jsem letos v seriálové tvorbě viděl.