Jaroslav Sedláček

Jaroslav Sedláček

Autor

Články autora

  1. TV TIP: Vrchní, prchni - vůbec nejlepší film Ladislava Smoljaka
    Téma30. 4. 2021
    TV TIP: Vrchní, prchni - vůbec nejlepší film Ladislava Smoljaka

    Dnes večer (ve 22:15 na Primě) si v televizi můžete připomenout legendární komedii pojednávající o fantomu restaurací a jídelen v podání herce Josefa Abrháma. Pojďme si připomenout pozadí vzniku snímku režiséra Ladislava Smoljaka a scenáristy Zdeňka Svěráka. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2010: Jiří Menzel scénář Zdeňka Svěráka o falešném vrchním odmítl. Zdál se mu příliš řídký. Ladislav Smoljak ovšem vycítil ohromný potenciál látky a z komedie Vrchní, prchni udělal svůj vůbec nejlepší film. Když ho potom Menzel viděl, řekl mu: "Vidíš, takhle hezky bych to já nikdy nenatočil."

  2. Zdeněk Svěrák: "Hlášky ke mně chodí samy."
    Rozhovory28. 3. 2021
    Zdeněk Svěrák: "Hlášky ke mně chodí samy."

    Scenárista a herec Zdeněk Svěrák dnes slaví 85. narozeniny a my vám při té příležitosti otevíráme rozhovor z roku 2010, který byl pořízen na filmovém festivalu ve Zlíně. PŮVODNÍ TEXT: K vrcholům 50. ročníku mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně bezpochyby patřilo setkání scenáristy, herce, textaře a cimrmanologa Zdeňka Svěráka s diváky. Vyprávěl o tom, čím chtěl být jako dítě, kdo je vinen tím, že začal psát filmové scénáře, jak za totality bojoval s cenzurou, kdy synovi nadával do hajzlů i kdo je vrchním dodavatelem hlášek do jeho filmů.

  3. Václav Havel. Nenápadný, skromný, velmi chytrý, obrovsky charismatický
    Téma18. 12. 2020
    Václav Havel. Nenápadný, skromný, velmi chytrý, obrovsky charismatický

    Dnes si připomínáme 9 let od úmrtí našeho významného dramatika a prezidenta Václava Havla, který si na sklonku života splnil sen a natočil celovečerní film Odcházení (2011). Při této příležitosti otevíráme starší článek, vzpomínku Jaroslava Sedláčka na Václava Havla, který se o film ještě coby prezident České republiky dost zajímal. PŮVODNÍ TEXT: Ještě jako prezident pořádal setkání na téma Film, aby věděl, co se v této oblasti děje, jak tvůrci přemýšlejí, co je trápí a z čeho mají třeba i radost. Seděli tam snad všichni, kteří v českém filmu něco znamenají. I když, teď mě tak napadá, mladých tam bylo nepoměrně víc, což určitě nebyla náhoda. Každý měl co říct, někdo si bral slovo i vícekrát. Jediný, kdo mlčel, byl on. Poslouchal, přemýšlel, když mu nebylo něco úplně jasné, stručně se zeptal a pak zase jako by tam ani nebyl, jen seděl, mlčky poslouchal a lžičkou kroužil po dně šálku.

  4. TV TIP: Okresní přebor aneb Český country western jak má být!
    Recenze9. 8. 2020
    TV TIP: Okresní přebor aneb Český country western jak má být!

    Dnes večer (od 20:20 na Nově) se v televizi můžete podívat na celovečerní komedii Jana Prušinovského "Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka". Při té příležitosti přinášíme původní recenzi filmu z března roku 2012. "Na žádnej ťukes nemáte, jste dřeváci, a proto taky hrajete vokres!" Vítejte na trávníku Slavoje Houslice. Trenér Pepik Hnátek má pocit, že kluci dozráli a že letos by to konečně mohlo vyjít s vytouženým postupem do kraje. S kolotočáři zaparkovanými na hřišti, Luňákem zabořeným v řiti, Kuželem věčně naklánějícím kuželky a nasraností na vlastní manželku to ale půjde těžko. Zvlášť když s vámi hodně nečekaně švihne infarkt a to rovnou mezi slepičince! Slavný televizní tým vbíhá ve vydařeném filmovém (před)pokračování na pažit s jednoduchou taktikou - nakopávané balóny a nekompromisní vtipy.

  5. Retro recenze: Habermannův mlýn - čeští filmaři prolomili poslední tabu ohledně druhé světové války (TV tip)
    Recenze14. 7. 2020
    Retro recenze: Habermannův mlýn - čeští filmaři prolomili poslední tabu ohledně druhé světové války (TV tip)

    Na televizní obrazovky se dnes odpoledne vrací poslední celovečerní film režiséra Juraje Herze (1934-2018) "Habermannův mlýn", který pojednává o soužití v Sudetech před válkou, za války a o společenském uspořádání po jejím konci. Pojďme si historické drama připomenout v recenzi z roku 2010. PŮVODNÍ TEXT: KONEČNĚ! Novinka Juraje Herze v sobě skrývá hned dvě dobré zprávy: 1) Tento kdysi výjimečný režisér natočil po necelých třiceti letech konečně zase film, který snese přísnější měřítka, 2) Čeští filmaři prolomili poslední tabu ohledně druhé světové války, trvalo jim to přesně 65 let.

  6. Retro recenze: Lidice - Ohromila a dojala svět. Největší tragédie moderních českých dějin
    Recenze9. 6. 2020
    Retro recenze: Lidice - Ohromila a dojala svět. Největší tragédie moderních českých dějin

    10. června 1942 byla po úspěšném atentátu na válečného protektora Reinharda Heydricha vyhlazena středočeská obec Lidice (a následně též Ležáky). Dnes večer v televizi dávají snímek režiséra Petra Nikolaeva, který o tragické události pojednává. Pojďme si jej připomenout v původní recenzi z roku 2011. PŮVODNÍ TEXT: "V Boha věřím, ale vůbec mu nerozumím." Největší tragédie moderních českých dějin, která ohromila a dojala svět, konečně na filmovém plátně. Ve strhujícím, ale také překvapivě cudném snímku. Slzy neždímá, "jen" vypráví.

  7. Retro recenze: Čtyři slunce aneb Rodičovství jako nejpevnější ze všech hodnot, jaké máme
    Recenze9. 4. 2020
    Retro recenze: Čtyři slunce aneb Rodičovství jako nejpevnější ze všech hodnot, jaké máme

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2012: Toužíme (dost často zbytečně) po něčem, co nemáme, a nevážíme si (dost často hloupě) toho, co máme. Takový je leitmotiv nejen většiny životů, které jsme si v polistopadové době velkých příležitostí a velkých očekávání zvykli sami po sobě chtít a žít, ale i leitmotiv dosavadní tvorby scenáristy a režiséra Bohdana Slámy. Jeho novinka ČTYŘI SLUNCE, s níž se jako první Čech v historii dokázal prosadit do soutěže prestižního Sundance Festivalu, v tomto směru není výjimkou. Nabízí další kapitolu ze života outsiderů a znovu vypráví o mužském hledání sebe sama, utrápeném ženství a komplikovaných vztazích. Tím bonusem navíc tentokrát nejsou ani tak neviditelné věci mezi nebem a zemí, jako spíš neviditelné věci mezi rodiči a dětmi.

  8. Retro recenze: Nevinnost - Když se nezletilá dívka zamiluje do pana doktora
    Recenze23. 3. 2020
    Retro recenze: Nevinnost - Když se nezletilá dívka zamiluje do pana doktora

    Dnes večer si můžete v televizi pustit snímek režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského s názvem "Nevinnost". Někdejší vycházející hvězda Anna Linhartová (nyní Kameníková) rozehrává drama, na jehož prvopočátku stálo obvinění ze sexuálního zneužívání. Pojďme si připomenout recenzi tohoto "rafinovaného" filmu z roku 2011. PŮVODNÍ TEXT: Režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský bruslí na tenkém ledě sexuálního zneužívání mladistvých. Dlouho se zdá, že vykroužili vynikající film. Pak ale nastoupí vražedná desetiminutovka a navrch ještě devatero nastavených konců.

  9. Obsluhoval jsem anglického krále: Čtyři úmrtí versus jeden anglický král (TV tip)
    Téma27. 1. 2020
    Obsluhoval jsem anglického krále: Čtyři úmrtí versus jeden anglický král (TV tip)

    Hvězdná jména, emoce, podvody, omluvy, právní tahanice, několik úmrtí... To všechno provázelo víc než dvacetiletou snahu českých filmařů natočit bestseller Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále, který dnes uvádí televize Nova.

  10. Retro recenze: Vendeta - Ondřej Vetchý v životní a sebezničující roli?
    Recenze3. 12. 2019
    Retro recenze: Vendeta - Ondřej Vetchý v životní a sebezničující roli?

    PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2011: Ondřej Vetchý v životní a sebezničující roli. Vydal se na cestu šílené odplaty, na níž sice znovu a znovu selhává, ale kterou nedokáže opustit. Cítí povinnost trestat krev krví a nehodlá před ničím couvnout. Potom se mu ale do cesty postaví někdo, kdo s celou záležitostí nemá vůbec nic společného - Oldřich Kaiser! Fanoušku žánrových filmů, raduj se, tak drsný a dechberoucí thriller jsem tu od Zániku samoty Berhof neměli!

  11. Miroslav Krobot: "Pepik Hnátek je westernový střelec, který neuhne!"
    Rozhovory1. 12. 2019
    Miroslav Krobot: "Pepik Hnátek je westernový střelec, který neuhne!"

    Dnes večer si v televizi můžete připomenout nebývale populární a dobře hodnocenou komedii Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka z roku 2012. Hlavní roli ve snímku ztvárnil Miroslav Krobot, herec, scenárista, divadelní i filmový režisér. Co říkal bezprostředně před premiérou filmového Okresního přeboru? Dozvíte se v dobovém rozhovoru. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2012: Herecky debutoval až ve svých padesáti letech a byl to start z říše snů - za roli bývalého komentátora socialistických týdeníků Petra Hanka v Příbězích obyčejného šílenství získal na divadle Cenu Alfréda Radoka 2001 a ve filmu Českého lva 2005. Umělecký šéf Dejvického divadla a jeden z nejuznávanějších divadelních režisérů současnosti jde od té doby z filmu do filmu. Spolu s Tildou Swinton si zahrál hlavní roli i ve filmu Muž z Londýna světově proslulého Bély Tarra. Momentálně se chystá do kin coby titulní hrdina komedie OKRESNÍ PŘEBOR: POSLEDNÍ ZÁPAS PEPIKA HNÁTKA.

  12. Retro recenze: Muži v naději - Bolek Polívka jako promiskuitní mentor a Jiří Macháček coby neschopný ťulpas
    Recenze6. 11. 2019
    Retro recenze: Muži v naději - Bolek Polívka jako promiskuitní mentor a Jiří Macháček coby neschopný ťulpas

    Dnes večer se na obrazovky vrací vztahová komedie Jiřího Vejdělka Muži v pokušení, v níž se představí Bolek Polívka, Jiří Macháček, Vica Kerekés nebo Petra Hřebíčková. Divácky úspěšný snímek se mimo jiné ptal na to, zda může být základem dobrého manželství nevěra. Pojďme si film připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2011: Ženy v pokušení nabádaly hezčí polovinu lidstva, aby se řídila svojí frndou víc než čímkoliv jiným. Muži v naději silnější polovině lidstva prozměnu radí, aby se nebáli jít ve směru svého mezinožního kompasu, protože jedině tak udělají šťastnými sebe i své manželky. Zkrátka a dobře jiní hrdinové, ale stejný film. Scenárista, režisér a producent Jiří Vejdělek totiž opět roztáčí velkou rodinnou rošádu vztahů, trapasů, sexu a erotiky, v níž je za promiskuitního mentora tentokrát Bolek Polívka a za neschopného ťulpase v učení Jiří Macháček. Vejdělek opět chrlí vtipy, vtípky a vtípečky na všechny strany s intenzitou rozmetadla hnoje v naději, že všechno je základ budoucí úrody, opět nechává jednoho z hlavních hrdinů zemřít, opět hladí exkluzivním prostředím a na konci opět konejší happy endem. Bude to opět za milion diváků? Řekl bych, že ano!

  13. Kluci z Cesty do pravěku: „Byli jsme při tom, když vznikalo černé uhlí!“
    Téma3. 11. 2019
    Kluci z Cesty do pravěku: „Byli jsme při tom, když vznikalo černé uhlí!“

    "Cesta do pravěku" legendárního režiséra a výtvarníka Karla Zemana se vrací na televizní obrazovky. Premiéru měla před 63 lety a dodnes fascinuje. Pojďme si v textu z našeho archivu připomenout ty, co si ve slavném snímku zahráli. Před osmi lety slavili nedožité 100. narozeniny režiséra Zemana na zlínském festivalu pro děti a mládež herci Vladimír Bejval, Petr Herrmann, Josef Lukáš a Zdeněk Husták, kteří se proslavili právě "Cestou do pravěku". (Původní text pochází z roku 2010.)

  14. Retro recenze: Román pro muže - Miroslav Donutil v roli chlapíka očekávajícího, že se před ním všichni budou plazit po kolenou
    Recenze18. 8. 2019
    Retro recenze: Román pro muže - Miroslav Donutil v roli chlapíka očekávajícího, že se před ním všichni budou plazit po kolenou

    Díla spisovatele Michaela Viewegha se řadí mezi nejoblíbenější mezi tuzemskými filmaři. Dnes večer si v televizi můžete připomenout komediální drama Román pro muže, kde si v hlavních rolích zahráli dva Miroslavové - Donutil a Vladyka. Pojďme si snímek režiséra Tomáše Bařiny připomenout v dobové recenzi. PŮVODNÍ TEXT Z ROKU 2010: Bezcharakterní-charakterní Miroslav Donutil v dramatu-nedramatu z Vysokých-Nízkých Tater o umírajícím-retardovaném bratrovi, zásadové-nezásadové sestře a sympatické-nesympatické prostitutce, které je-není pokračováním Románu pro ženy.

  15. Retro recenze: Perfect Days - Osamělá kadeřnická celebrita a dredatý zajíček v „nadupané“ komedii Alice Nellis
    Recenze15. 6. 2019
    Retro recenze: Perfect Days - Osamělá kadeřnická celebrita a dredatý zajíček v „nadupané“ komedii Alice Nellis

    Dnes večer si v televizi můžete připomenout snímek režisérky Alice Nellis "Perfect Days - I ženy mají své dny", v němž se autorka pokusila skloubit britský humor s francouzskou elegancí. V hlavních rolích Vojtěch Kotek, Ivana Chýlková a další. Pojďme si snímek připomenout v dobové recenzi z roku 2011. PŮVODNÍ TEXT: Stárnoucí a osamělá kadeřnická celebrita Ivana Chýlková, sebevědomý dredatý zajíček Vojtěch Kotek a bezelstně homosexuální Ondřej Sokol v hlavních rolích "nadupané" komedie režisérky Alice Nellis o tom, že bohatství nerovná se štěstí.