Alena Julie Novotná

Alena Julie Novotná

Autor

Divadelní a audiovizuální tvůrkyně působící v žižkovské Venuši ve Švehlovce. Pracuje jako social media manažerka a redaktorka na různých platformách. Milovnice podcastů a rozhlasové tvorby.


Články autora

  1. Dvojití agenti, oblékání mrtvol a podfuk na Hitlera: Co vám učitelé dějepisu tají? Poslouchejte podcast World's Greatest Con, než to smažou!
    Téma2. 9. 2021
    Dvojití agenti, oblékání mrtvol a podfuk na Hitlera: Co vám učitelé dějepisu tají? Poslouchejte podcast World's Greatest Con, než to smažou!

    V lednu 1943 se v Maroku konalo setkání nejvyšších představitelů Spojenců. Na takzvané Casablanské konferenci se sešli Franklin D. Roosevelt a Winston Churchill. Výsledky této schůze si můžeme, pokud si je nepamatujeme ze střední školy, připomenout kdekoliv na internetu. Na české Wikipedii se například dozvíme, že „…důležitým závěrem byla také dohoda o odložení invaze do Francie na podzim roku 1943 a rozhodnutí o invazi na Sicílii v létě 1943…“

  2. Proč si podcast plný sprosťáren stahují 2 miliony posluchačů? RedHanded nabízí mnohem více než jen „fuckování“
    Téma25. 8. 2021
    Proč si podcast plný sprosťáren stahují 2 miliony posluchačů? RedHanded nabízí mnohem více než jen „fuckování“

    Dvě kamarádky se zálibou v kriminálních příbězích se nechaly vyhecovat a zkusily doma natočit podcast o zločinech. V honbě za nejlepším zvukem se vydaly do komory pod schody, kde se za nimi zacvakl zámek. Tam zůstaly přidušené a zamčené čtyři hodiny, dokud je nezachránil návrat spolubydlící. A zvuk v komoře stejně za nic nestál, takže to později zkusily pod peřinou.

  3. Zkrocená hora olova a pití kyanidu kdesi v Alabamě: Podcast S-town je i po letech nepřekonaný zážitek plný tajemství a bolesti
    Téma17. 8. 2021
    Zkrocená hora olova a pití kyanidu kdesi v Alabamě: Podcast S-town je i po letech nepřekonaný zážitek plný tajemství a bolesti

    Tímto článkem zahajujeme pravidelnou týdenní rubriku věnovanou výjimečným zahraničním (ale i některým českým) podcastům. Podcasty se staly novým formátem „zvukového filmu“, jehož účinky mohou být stejně silné jako u hraných celovečerních nebo dokumentárních snímků, u nichž se soustředíme primárně na obraz. Začínáme touto retro vzpomínkou na dílo, které změnilo dějiny podcastů.