Alena Prokopová

Alena Prokopová

Autor

Filmová kritička, která již osm let provozuje Alenčin blog. Přispívá externě do různých novin a časopisů. O českém filmu píše do Revue Filmového přehledu. Vyrábí a prodává šperky na filmová témata.


Články autora

  1. San Francisco očima filmové kritičky
    Téma24. 11. 2017
    San Francisco očima filmové kritičky

    Během dvoudenního pobytu je snadné pojmout k San Francisku lásku a nevidět všechny ty věci, které určitě místní usedlíky štvou (vidět jen to, co chce, je ostatně příznačné pro turistu, který se musí udržovat ve zvídavé a optimistické náladě).

  2. Skvělé filmové místo. Dům z Blade Runnera: Bradbury Building
    Téma15. 11. 2017
    Skvělé filmové místo. Dům z Blade Runnera: Bradbury Building

    Populárních "filmových míst" existuje celá řada, asi žádný dům však opakovaně nepřitahuje filmaře tolik jako Bradbury Building v losangeleské čtvrti Downtown.

  3. Recenze: Fantastická zvířata a kde je najít - druhý pohled
    Recenze18. 11. 2016
    Recenze: Fantastická zvířata a kde je najít - druhý pohled

    Série o mladistvém kouzelníkovi Harrym Potterovi se završila před víc než pěti lety (poslední díl s podtitulem Relikvie smrti - část 2 měl premiéru v červenci 2011). Autorka předlohy, J. K. Rowlingová, loni vydala "vážnou" knihu Prázdné místo (vznikl podle ní televizní seriál) a nyní se představuje jako scenáristka a spoluproducentka nové série, inspirované volně její knížkou Fantastická zvířata a kde je najít (česky vyšla v Albatrosu v roce 2013).

  4. Recenze: Bratříček Karel přesahuje žánr biografického dokumentu
    Recenze17. 11. 2016
    Recenze: Bratříček Karel přesahuje žánr biografického dokumentu

    Písničkář Karel Kryl se do historie zapsal jako tvůrce drsně poetických songů nedílně spjatých s revoltou proti okupaci Československa v srpnu 1968.