Marie Třešňáková - Česká televize

Autor

Články autora

  1. Milovaní potěší snad jen odpůrce francouzského filmu
    Téma1. 12. 2011
    Milovaní potěší snad jen odpůrce francouzského filmu

    V osmi českých městech do 30. listopadu probíhá Festival francouzského filmu. Ač si to většina českých distributorů pravděpodobně nemyslí, české publikum má francouzský film rádo. Potvrdil to i zcela zaplněný sál kina Lucerna při zahajovacím večeru, kdy festival nabídl v předpremiéře melodrama režiséra Christopha Honoréa Les Biens-aimés – do českých kin snímek vstoupí 1. prosince pod názvem Milovaní. Bohužel vstřícné a natěšené publikum bylo po zhlédnutí tohoto 139 minut trvajícího opusu na lásku z větší části zklamáno, v některých případech i notně rozčileno.

  2. Odcházení v Londýně bez Dagmar Havlové
    Téma16. 11. 2011
    Odcházení v Londýně bez Dagmar Havlové

    Londýn – V těchto dnech probíhá v Londýně 15. ročník festivalu českého filmu 2011 Made in Prague, který je letos ve znamení filmových adaptací literárních děl českých autorů. Jako hosty festival uvítal režiséry Juraje Herze, Ondřeje Trojana a Jiřího Suchého. Dagmar Havlová měla dnes uvést film Odcházení a zúčastnit se po projekci diskuse s diváky, ale na poslední chvíli se pořadatelům omluvila. Film ale uvede představitel hlavní role Josef Abrhám.

  3. Ojedinělý 3D film Pina je pastva pro oči, uši i duši
    Téma17. 9. 2011
    Ojedinělý 3D film Pina je pastva pro oči, uši i duši

    Praha – Snímek Pina režiséra Wima Wenderse, věnovaný německé choreografce Pině Bauschové, byl uveden v české předpremiéře na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a jeho oficiální filmová premiéra v českých kinech byla naplánována na 8. září v rámci Festivalu tanečních filmů. První evropský hraný 3D film pak vstoupí do distribuce v Česku 15. září.

  4. Recenze: Ošetřovatel
    Téma6. 9. 2011
    Recenze: Ošetřovatel

    Společnost Falkon uvedla 1. září do českých kin americký snímek Ošetřovatel. V upoutávce na film se píše, že se jedná o mládeži přístupnou komedii z prostředí zoologické zahrady, ve které zvířata, dotlačena okolnostmi, prozradí, že umějí mluvit. Už předem se tedy dá předpokládat, že nejde o film, od kterého by se měly očekávat hlubokomyslné myšlenky či vysoké umění. Tedy, jeho kvalitu bude jednoznačně určovat míra zábavnosti a také technické provedení.

  5. Recenze: Win Win
    Téma22. 8. 2011
    Recenze: Win Win

    Nový film Win Win režiséra Toma McCarthyho, který si uznání vydobyl již snímky Nezvaný host a Přednosta, opět prozkoumává hlubiny a nuance mezilidských vztahů. Příběh o poutech, která se vytvoří, aniž by o ně kdokoli stál, je vyprávěn formou balancující mezi dramatem a komedií. McCarthy vytvořil poutavý snímek na základě klasických filmových postupů, neschovává se za žádné efekty, nepřekvapuje nijakým novátorstvím, přesto jeho dílo vtáhne diváka do středu dění a nepustí ho až do konce. McCarthy velice jemně, ale jednoznačně ukazuje, že kvalitně natočený film se silným příběhem stále patří k tomu nejlepšímu, co kinematografie divákům kdy nabídla.

  6. Recenze: Viditelný svět
    Téma18. 8. 2011
    Recenze: Viditelný svět

    Do českých kin právě vstoupil slovenský film Viditelný svět, ve kterém hlavní roli hraje český herec Ivan Trojan. Autorem scénáře a hudby a zároveň režisérem je Peter Krištúfek, který ve svém díle zpracovává závažné téma sledování a voyeurství. Ivan Trojan hraje osamělého čtyřicátníka, letového dispečera, jenž svůj prázdný život naplňuje televizí a pozorováním rodiny z domu naproti, která pro něj představuje ideál štěstí. Nejprve se jen dívá, postupně však začne překračovat hranice jejího soukromí.

  7. Recenze: Lidice - konečně slovo s obsahem
    Téma6. 6. 2011
    Recenze: Lidice - konečně slovo s obsahem

    Do české filmové distribuce právě přichází snímek Lidice, film, který nevznikal lehce, neboť pojednává o závažných věcech a rozhodně neslibuje závratné výdělky.