Představuje se svérázný film Proti přírodě

Představuje se svérázný film Proti přírodě
| Aerofilms
Oficiální text distributora: Film Proti přírodě je cestou do drsné norské krajiny a do hlavy třicátníka Martina (Ole Giæver), mladého otce a manžela. Martin vyráží sám na víkendový výšlap do hor a my slyšíme jeho necenzurované myšlenky: nekompromisně upřímné postřehy o jeho spořádaném maloměstském životě, o něm samotném i o lidech v jeho okolí. Jeho názory a fantasie sahají od prostých dětinskostí až k hlubším dilematům lidského života.
Ole Giæver
| Aerofilms
Filmy, jež svým hrdinům nastavují zrcadlo skrze přírodu, která je jim rovnoprávným partnerem, se občas objeví. Kupříkladu v roce 2007 byla kanadská divočina silnější než Emile Hirsch. Ve výpravném snímku Útěk do divočiny představovala příroda svobodu, nezkaženost a nekompromisnost. Christopherovi McCandlessovi (Emile Hirsch) se útěk z civilizace stal osudným, zemřel na otravu po požití rostliny, kterou považoval za jedlou. Před svou smrtí si uvědomil, že samota a odloučení od lidského rodu není člověku vlastní. Bylo už nicméně pozdě.
Snímek Proti přírodě není tak radikální jako Útěk do divočiny. A možná právě v tom je jeho síla, působivost. Mnohem silněji se totiž vztahuje k "obyčejnému životu", nikam neutíká. Respektive, po krátkém úniku se hrdina vrací zpět domů, k přítelkyni a synovi.

Trailer k filmu Proti přírodě:

„Trošku nás udivilo, že hlavní roli hraje samotný režisér, jeho manželku hraje jeho manželka a jeho dítě hraje jeho dítě,“ vzpomíná na první setkání s filmem Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms. „Jediné, co nás nakonec překvapilo, bylo, že na následnou děkovačku a debatu s diváky se autor dostavil celý oblečený, a to i se svou ženou, která jej evidentně ani po přečtení tohoto nepříliš lichotivého scénáře nezavrhla.“
Ole Giæver
| Aerofilms
Režisér, scenárista a herecký představitel Ole Giæver k tomu dodává: „Chtěl jsem natočit film, v němž se střídá pohled do nitra člověka, otevírající přístup k jeho nejniternějším myšlenkám, snům a představám, s jeho vnějším pozorováním – ovšem aniž by onen člověk věděl, že je pozorován. Mou vizí bylo dostat se ve filmu blíže k jádru člověka, k samotné podstatě toho, co je důvěrně známé a univerzální všem lidským bytostem.“
Film Proti přírodě bude mít premiéru ve čtvrtek 19. února. V rámci přehlídky Severská filmová zima 2015 se představí již v pondělí 16. února v pražském Kině Lucerna.