Nejočekávanější sci-fi filmy roku 2015

Nejočekávanější sci-fi filmy roku 2015
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-8
10. Rezistence
Režie: Robert Schwentke
Sci-fi pro teenagery s titulem Divergence mohla vedle rozběhlé série Hunger Games a počínajícího Labyrintu klidně propadnout a nikdo by se nedivil. Nakonec překročila na tržbách 300 miliónů dolarů a tak hurá do další práce. Rezistence už v teaseru napovídá, že Tris byla u kadeřníka a docela jí to sekne. A taky že hravě skáče tam, kam bychom my neskočili ani za 300 miliónů dolarů. S Katniss Everdeen určitě ve škole vyrušovaly.
Česká premiéra: 19. března
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-9
9. Victor Frankenstein
Režie: Paul McGuigan
Nesmrtlený příběh z pera Mary Shelley se dočkal už celé řady filmových variací. Tentokrát je na řadě Paul McGuigan - režisér britských seriálů (mj. i 4 epizod Sherlocka) a podle scénáře Maxe Landise budeme sledovat osud geniálního vědce očima jeho asistenta. Toho ztvárnil Daniel Radcliffe, titulní roli pak James McAvoy. Podaří se překonat Branaghova Frankensteina z roku 1994?
Česká premiéra:  26. října
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-7
8. Chappie
Režie: Neill Blomkamp 
Režisér Neill Blomkamp zazářil debutem District 9, ovšem druhý zářez do pažby už ke chlubení moc nebyl (Elysium). Jihoafrický režisér tak ví, že tajemství je ukryto nikoli v jeho talentu, ale dobrém scénáři. Chappie je příběh experimentálního robota, který je unesen místní skupinou gangsterů (hraje ji jihoafrická rap-rave kapela Die Antwoord – snad nebude robota nutit, aby říkal rychle za sebou své jméno).
Česká premiéra:  5. března
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015
7. Equals
Režie: Drake Doremus
Milostný dystopický příběh (ano, temný obraz budoucnosti, to teď mezi mladými frčí) z dob, kde není místo pro lásku, tudíž to tam mají zamilovaní extra náročné (znalcům to připomíná Orwellovu dystopii 1984). Hlavní role twilightovka Kristen Stewart a stále fešnější Nicholas Hoult (ty tam jsou jeho chlapečkovské časy v Jak na věc).
Světová premiéra:  dosud nestanovena/patrně počátek podzimu
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-1
6. Ex Machina
Režie: Alex Garland
Znalci sci-fi u jména režiséra jistě zpozorněli. Alex Garland rozhodně umí sci-fi psát (28 dní poté, Sunshine, Dredd a do realizace se chystá Halo). Ex Machina  bude jeho režijní debut a vypráví příběh mladého programátora, který vyhrál týdenní pobyt v horské rezidenci svého šéfa. To by bylo samozřejmě bájo, pokud ovšem nejste součástí nevyzpytatelného experimentu.
Česká premiéra: 30. dubna
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-2
5. High-Rise
Režie: Ben Wheatley
Černým koněm žánru sci-fi letošního roku by mohla být adaptace románu J.G.Ballarda, popisující svět mrakodrapu, který má být svou technologickou dokonalostí soběstačným světem pro všechny, kdo v něm žijí. Nesměli by v něm ale žít lidé, co se rádi masakrují. Režisér Wheatley umí točit podivné filmy s přesahem a hloubkou. Hlavní role Tom Hiddleston a Luke Evans.
Premiéra: pravděpodobně festival v Cannes
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-5
4. The Lobster
Režie: Giorgos Lanthimos
Patrně nejzajímavější současný řecký režisér Lanthimos natočil film o podivné verzi budoucnosti, kde mají osaměle žijící lidé možnost strávit 45 dní ve speciálním hotelu a najít si partnera (či partnerku). Nepodaří-li se jim to, transformují se do podoby zvířete a jsou vyhnáni do lesa. Bizarní scénář zaujal Colina Farrella, Rachel Weisz nebo Bena Whishawa.
Premiéra: pravděpodobně festival v Benátkách
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-6
3. Ant-Man
Režie: Peyton Reed
Opravdu černočerným koněm sezóny bude patrně marvelovka Ant-Man čili Mravenčí muž. Chlapík, co se umí zmenšit jako pan Tau a má sílu jako Hulk, se dral ke světlu realizace velice dlouho. Fanoušci režiséra Edgara Wrighta želí jeho odchodu z projektu a všechny zraky se upírají na vcelku neznámého Peytona Reeda. O to lépe, pokud příjemně překvapí. Stejně jako Paul Rudd v titulní roli.
Česká premiéra: 16. července
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-3
2. Midnight Special
Režie: Jeff Nichols 
Režisér Jeff Nichols točí filmy, o kterých se možná tolik neví, ale kdo je viděl, rozhodně na ně nezapomene (Mud, Take Shelter).  Čistokrevnou sci-fi zatím netočil a tento snímek bude příběhem otce a syna, kteří se snaží vyhnout se zásahu úřadů do jejich života. Chlapec má totiž tak trochu nadpřirozené schopnosti a asi tušíme, jak to dopadá, když úředníci probudí draka. Hlavní role Michael Shannon, Kirsten Dunst a Jaeden Lieberher.
Česká premiéra:  3. prosince
nejocekavanejsi-sci-fi-filmy-roku-2015-4
1. Země zítřka
Režie: Brad Bird
A na čele si stojí projekt, který má vše, co lze čekat u komerčně velice úspěšného sci-fi filmu (říznutého fantasy žánrem). Příběh dívky (Britt Robertson), která se spojí s podivným vědcem, aby objevili cestu do země, kde zítra již znamená včera, má všechny požadované ingredience. Silný příběh, šikovného režiséra a George Clooneyho, který si sakra vybere, než podepíše.
Česká premiéra: 21. května