Batman, Birdman i "hajzl", co nám dal McDonald's. Nejlepší filmy s hercem Michaelem Keatonem

Batman, Birdman i "hajzl", co nám dal McDonald's. Nejlepší filmy s hercem Michaelem Keatonem
Zakladatel (2016) | Forum Film

1988 - Beetlejuice (režie Tim Burton)

top-10-nejlepsi-filmy-michaela-keatona-1
I když dnes platí za dvorního herce Tima Burtona Johnny Depp, koncem osmdesátých let si na tenhle post brousil zuby právě Keaton. Jejich prvním společným počinem byla bláznivá komedie Beetlejuice, v níž excentrický bioexorcista pomáhá mrtvému páru se strašením nových nájemníků.

1989 - Batman (režie Tim Burton)

top-10-nejlepsi-filmy-michaela-keatona
Renesance filmového komiksu a druhá spolupráce Burton/Keaton. Tentokrát se pánové vrhli na Batmana, aby světu dokázali, že může podobný hrdina fungovat na velkém plátně i v temných tónech. Ironií je, že původně zavalily studio tisíce rozhořčených dopisů, neboť se fanouškům Keatonovo obsazení nelíbilo. Nakonec i ti největší pesimisté museli uznat, že se na roli hodí.

1993 - Mnoho povyku pro nic (režie Kenneth Branagh)

top-10-nejlepsi-filmy-michaela-keatona-4
Expert na adaptace shakespearových her Kenneth Branagh povolal Keatona v roce 1993 do hvězdného ansámblu komedie Mnoho povyku pro nic, aby si zahrál bláznivého konstábla Dogberryho. Nejde o roli nijak velkou, Keaton jí ovšem dodal tolik energie a hereckého šílenství, že ji nelze přehlédnout.

1996 - Noviny (režie Ron Howard)

top-10-nejlepsi-filmy-michaela-keatona-3
Keaton nikdy nebyl komerční tahoun, rozhodně si ale vždy uměl vybírat zajímavé projekty. V roce 1994 se pod vedením režiséra Rona Howarda (Rivalové) a scenáristy Davida Koeppa (Jurský park, Válka světů) vydal do světa novinových plátků. Snímek se odehrává během 24 hodin a Keatonův novinář je jednou z nejlepších postav, jaké mu kdy v Hollywoodu nabídli.

1996 - Jako vejce vejci (režie Harold Ramis)

top-10-nejlepsi-filmy-michaela-keatona-5
Pokud by se dal nějaký filmový moment v Keatonově kariéře označit za comeback, byla jím komedie Jako vejce vejci. Nebyla nijak extra chytrá ani nápaditá, ale Keaton se ve čtyřech různých rolích opravdu vyřádil a právě jeho výkon se postaral o to, že se o herce diváci zase začali zajímat.

1997 - Jackie Brownová (režie Quentin Tarantino)

top-10-nejlepsi-filmy-michaela-keatona-6
Keatonovu kariéru oživil i legendární "magor z videopůjčovny" Quentin Tarantino, když bývalého Batmana zlanařil do role detektiva Raye Nicoletta, který je na stopě Jackie Brownové v adaptaci románu Elmorea Leonarda. Herec se v roli natolik osvědčil, že byl přizván i k další Leonardově adaptaci (Zakázané ovoce), i když tentokrát v cameo roli. Unikátní na tom bylo, že filmy natáčela odlišná studia, což normálně vede k přeobsazení role.

2002 - Živě z Bagdádu (režie Mick Jackson)

top-10-nejlepsi-filmy-michaela-keatona-8
Televizní, nejméně známý a přesto paradoxně jeden z nejzajímavějších filmů, jaké Keaton natočil (nemluvě o jedinečné šanci vidět Helenu Bonham Carter v nešílené roli!). Poutavé drama Živě z Bagdádu je natočeno podle skutečné události, kdy se v roce 1991 dostali reportéři CNN hodně blízko k bombovým útokům ve zmíněném městě. Režie se ujal Mick Jackson (Osobní strážce), Keaton si svým výkonem vybojoval první nominaci na Zlatý glóbus.

2014 - Birdman (režie Alejandro González Iñárritu)

top-10-nejlepsi-filmy-michaela-keatona-9
Role, na níž Keaton čekal celou svou kariéru. Oscarovou nominaci se sice proměnit nepodařilo, Zlatý glóbus mu ale na poličce skončil. A přestože se Birdman svým pojetím nezavděčil úplně všem, jde jednoznačně o jeden z nejvýraznějších kousků celé Keatonovy kariéry. A nejlepší kostým!

2015 - Spotlight (režie Tom McCarthy)

Spotlight
Spotlight
Duchovní nástupce Howardových Novin, v nichž je Keaton členem novinářského týmu z deníku The Boston Globe, který v roce 2002 odhalil masivní skandál katolických kněží, kteří zneužívali nezletilé. Dokonalá ukázka toho, že lze dynamický a napínavý film vystavět i na tom, že si postavy jen povídají v místnosti. Jeden z nejlepších filmů roku 2015.

2016 - Zakladatel (režie John Lee Hancock)

Michael Keaton
Zakladatel
Asi jste očekávali, že finále našeho výběru završíme Spider-Manem. Ono by se to "uzavření kruhu" i (vzhledem k Batmanovi) nabízelo. Ale ne, zvolili jsme Zakladatele, protože v něm jede Keaton v roli "hajzla, co nám dal McDonald" neskutečnou one man show a něco takového tady zkrátka nemůže chybět.