US tržby: Americký sniper vytvořil nový lednový rekord

US tržby: Americký sniper vytvořil nový lednový rekord
Paddington | StudioCanal UK
Očekávalo se, že bude příběh "největšího amerického snipera, jaký kdy žil" hitem. Málokde jinde tak slepě milují své válečné hrdiny jako ve Spojených státech (že si tím kompenzují neschopnost se o většinu veteránů postarat, to už je druhá věc). Režijní novinka Clinta Eastwooda měla prostě cestičku k úspěchu automaticky vyšlapanou, přesto startovné vyráží dech.
Americký sniper to dokázal za první víkend dotáhnout na neuvěřitelných 90 milionů dolarů, což je lednový rekord a dělá to z Eastwoodova válečného opusu 40 nejúspěšnější otvírák všech dob (přičemž oněch 39 snímků, na které Sniper "nestačil", jsou komiksy, Twilight, Star Wars, Harry Potter atd.). Pokud zůstaneme u ryze dramatického žánru, má Americký sniper největší startovné ve filmové historii vůbec a posouvá laťku na úplně novou úroveň.
Paddington
Paddington | StudioCanal UK
Přes drtivý nástup Snipera si na své přišly i novinky Paddington (ten se již stihl stát hitem ve světě, do USA se ale podíval až o víkendu) a nová komedie s Kevinem Hartem Dokonalý svědek s.r.o.. O něco výraznější byl druhý jmenovaný, který si došel pro 21 milionů. Britský medvídek si z koláče ukrojil 19, což rozhodně není špatné na pohádku, jež nemá ve Státech kořeny. Až na čtvrté místo se propadl akčňák 96 hodin: Zúčtování a to s dramatickým ústupkem na tržbách o 64%. Rychle se rozjela šeptanda o nejhorším dílu série, počáteční zájem přesto producentům stačit bude. Dosavadní celosvětové tržby jsou již nyní 3x větší než kolik film stál.
A smolař víkendu? Jednoznačně duo Michael Mann/Chris Hemsworth. Pro jejich špatně hodnocenou novinku Hacker nezbyli diváci. 4 miliony jsou vzhledem k předním příčkám opravdový výsměch a rozpočet 70 mega situaci nevylepšuje. Patří už Mann do starého železa? Doufejme, že jde jen o klopýtnutí, které nám v budoucnu vynahradí nějakou opravdovou peckou.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.