Nejočekávanější filmy roku 2015 natočené podle skutečnosti

Nejočekávanější filmy roku 2015 natočené podle skutečnosti
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-7
10. Suffragette
Režie: Sarah Gavron
Jak nám napoví wikipedie, sufražetka je označení bojovnice za politická práva žen. Stejnojmenný film nás zavede do Anglie na přelomu 19. a 20. století, kdy hnutí sufražetek nabíralo na síle. Skvělé obsazení (Meryl Streep, Carey Mulligan, Helena Bonham Carter) a producentský podíl Pathé a Film4 napovídají, že tenhle film by nemusel bodovat jen na festivalech.
Světová premiéra: 11. září
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-5
9. Queen of the Desert
Režie: Werner Herzog
Klasik světové kinematografie – dvaasedmdesátiletý Werner Herzog se pustil do biografického snímku o Gertrudě Bell, britské cestovatelce a archeoložce, která hrála zásadní roli při zakládání moderního státu Irák. Hlavní role Nicole Kidman, kterou v této roli obcházejí jen ty nejlepší zvěsti. Že by druhý Oscar? (Ano, správně, prvního má za Hodiny.)
Světová premiéra: pravděpodobně festival v Benátkách
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti
8. Black Mass
Režie: Scott Cooper
Whitey Bulger byl nechvalně proslulý irský mafián, který se rozhodl spolupracovat s FBI, aby se konečně dostal někdo na kobylku italské konkurenci v jeho Bostonském rajónu. Studio Warner Bros. dalo nakonec přednost projektu Johnnyho Deppa před nabídkou na stejné téma od Bena Afflecka (s Mattem Damonem). Snad bude mít Depp s kolegou (ve filmu bratrem) Benedictem Cumberbatchem lepší irský akcent. Uvidíme.
Česká premiéra:  17. září
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-8
7. Muž na laně
Režie: Robert Zemeckis
Roberta Zemeckise zaujal příběh francouzského provazolezce Philippa Petita, který v roce 1974 přešel po laně prostor mezi tehdy ještě hrdě se tyčícími Dvojčaty Světového obchodního centra v New Yorku. Dokument na totéž téma Muž na laně (2008) získal Oscara, tak proč to nezkusit v hrané verzi? „A ve 3D!“, řekli ve studiu. „A ve 3D!“, odpověděl Zemeckis.
Česká premiéra: 1. října
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-4
6. Joy
Režie: David O. Russell
Předobrazem k filmu byl realizovaný Americký sen svobodné matky Joy Mangano, která vzala osud do svých šikovných rukou, namixovala to s genialitou svých mozkových závitů a vzešla z toho více než stovka vynálezů – pokud jste někdy vytírali mopem, byl to nápad Joy Mangano. Potřetí film svede dohromady trojlístek David O. Russell, Jennifer Lawrence a Bradley Cooper (Terapie láskou, Špinavý trik).
Světová premiéra: 25. prosinec
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-6
5. Life
Režie: Anton Corbijn
Režisér Anton Corbijn se po kritiky kladně hodnocené adaptaci románu Nejhledanější muž vrací k biografickému žánru, s nímž debutoval (film Control o životě frontmana Joy Division) a letos bychom měli vidět důležitou epizodu ze života fotografa Dennise Stocka (Robert Pattinson), který na základě kontraktu s časopisem Time fotografuje vycházející hvězdu Hollywoodu Jamese Deana (Dane DeHaan).
Světová premiéra:  25. září 
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-9
4. V srdci moře
Režie: Ron Howard
A z této desítky se nejhlouběji do minulosti vydá adaptace knihy Nathaniela Philbricka V srdci moře. Opisuje skutečné události spojené s posádkou velrybářské lodi, která byla v roce 1820 rozcupována rozčileným vorvaněm, a velrybáři strávili v moři celých 90 dní. Po veleúspěšných Rivalech tedy Howardova další rekonstrukce skutečných událostí a opět s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli.
Česká premiéra: 19. března
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-1
3. Everest
Režie: Baltasar Kormákur
Islandský režisér Kormakur už v Hollywoodu prokázal, že natáčet umí (Kontraband) a vzhledem k tomu, že je to přece jen už nějaký pátek, co jsme si libovali u Cliffhangera nebo Vertical limitu, tak dostal zelenou Kormakuruv projekt Everest. Vyprávět bude skutečný příběh z roku 1996, kdy se dva soupeřící týmy snažily pokořit nejvyšší horu světa. Hlavní role Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Jason Clarke, John Hawkes, Keira Knightley.
Česká premiéra:  24. září
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-2
2. Steve Jobs
Režie: Danny Boyle
Horký brambor biografického filmu o zesnulém vizionáři společnosti Apple – Steveu Jobsovi se přehodil konečně do správných rukou. Poté, co se režie vzdal David Fincher (a tím padlo i obsazení titulní role Christianem Balem), převzal projekt držitel Oscara za Milionáře z chatrče Danny Boyle a Jobse ztvární Michael Fassbender. Vynález tří produktů bude reprezentovat tři různé periody Jobsovy kariéry – Mac, NeXT a iPod.
Světová premiéra: zatím neurčena
nejocekavanejsi-filmy-roku-2015-natocene-podle-skutecnosti-3
1. Icon
Režie: Stephen Frears
O tom, jak prudce padla k zemi hvězda bicyklisty Lance Armstronga, se už ví i v Horní Dolní Lhotě. A filmaři se po tom tématu vrhli, jak slepice po flusu. Hned z několika různých projektů vychází nakonec jako vítěz renomovaný režisér Frears. Vyprávět bude příběh irského novináře Davida Walshe (Chris O'Dowd), který pojal jako první podezření, že Lance (Ben Foster) šňupe něco nekalého.
Světová premiéra: pravděpodobně festival v Cannes nebo v Benátkách