Febiofest zažije hvězdnou Závrať. Přijede herečka Kim Novak.

Febiofest zažije hvězdnou Závrať. Přijede herečka Kim Novak.
Herečka Kim Novak přijede na letošní Febiofest.
Kim Novak
Herečka Kim Novak přijede na letošní Febiofest.
Pro herečku Kim Novak bude Febiofest první oficiální návštěvou České republiky. Novak si zahrála ve filmech patřících ke klenotům Hollywoodu po boku Jamese Stewarta, Franka Sinatry nebo Kirka Douglase. „Jsme velmi šťastní, že můžeme v Praze přivítat legendu stříbrného plátna, americkou herečku s českými kořeny Kim Novak, která reprezentuje zlatou éru Hollywoodu. Hrála v mnoha snímcích, jež se zapsaly do dějin kinematografie v době, kdy film ještě nepřipomínal počítačové hry nebo komiksy, ale obsahoval tajemství a zkoumal zákoutí lidských duší,“ říká programová ředitelka Febiofestu Hana Cielová.
Herečka narozená v Chicagu do rodiny českého původu převezme na slavnostním ceremoniálu Kristiána za přínos světové kinematografii. Některé z jejích filmů - Závrať, Piknik u cesty (1955) nebo Uprostřed noci (1959) - budou uvedeny v programu festivalu v rámci výběrové retrospektivy Pocta Kim Novak. „V éře digitalizace, kdy jsme zahlceni nízkorozpočtovými snímky, levným videem, které už často ani nepočítá s opravdovým plátnem, připomínají tyto snímky časy, kdy tvůrci pracovali s obrazem, se světlem a stínem a s každým záchvěvem lidského obličeje. Sami se těšíme, že filmy vybrané do připravované retrospektivy uvidíme na filmovém plátně, pro které byly určeny,“ dodává programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík.
Timothy Spall
Z filmu Mr. Turner, který vypráví o slavném britském malíři. | Febiofest
Festival nyní představuje tři snímky z programu, které budou v České republice uvedeny v předpremiéře. Jedná se o film režiséra a scenáristy Mikea Leigha s názvem Mr. Turner (2014), který pojednává o životě britského malíře Josepha Mallorda Williama Turnera s Timothy Spallem v hlavní roli. Ten za ztvárnění excentrického výtvarníka v prosinci loňského roku převzal v Rize evropského Oscara pro nejlepšího herce a stejnou cenou byl za tuto roli oceněn i na festivalu v Cannes. Režisér snímku Mike Leigh byl na Febiofestu v roce 2009, kdy obdržel Kristiána za přínos světové kinematografii.
Channing Tatum, Steve Carell
Hon na lišku se na Febiofestu představí v české předpremiéře.
Dalším filmem z programu je drama Hon na lišku (2014) režiséra Bennetta Millera, které bylo jedním z favoritů na letošním 72. ročníku Zlatých glóbů. Diváci budou moci vidět také snímek Samba (2014) režisérů Oliviera Nakache a Erica Toledana s Charlotte Gainsbourg a Omarem Sy v hlavních rolích. Režisérský tandem Nakache – Toledano je znám například oceňovaným filmem Nedotknutelní (2011).
febiofest-zazije-hvezdou-zavrat-prijede-herecka-kim-novak
Kim Novak po plastikách
Od dnešního dne přijímá Febiofest přihlášky pro účast v hlavní porotě, která je otevřena komukoliv od patnácti let. Divácká porota ve složení třiceti tří členů a jedné známé osobnosti jako předsedy udělí na závěr festivalu cenu Grand Prix pro nejlepší film sekce Nová Evropa. Uzávěrka pro odevzdání přihlášek je 27. února. Přihlášky do druhého ročníku již vyhlášené soutěže „I ty jsi filmařem“ je nutné odevzdat 10. února.
Febiofest se bude i letos konat v multiplexu CineStar Praha – Anděl. Nově proběhne i několik projekcí v CineStaru Praha – Černý Most. Festival zakládá v tomto roce novou tradici – slavnostní zakončení se bude konat zcela poprvé v novorenesančních prostorách paláce Žofín. Ozvěny Febiofestu následně proběhnou ve všech regionech.