2. týden-kinopremiéry: Vystoupení hvězd! Jeff Bridges kouzlí. Karel Roden fotí a miluje. A Bill Murray hořkosladce baví.

2. týden-kinopremiéry: Vystoupení hvězd! Jeff Bridges kouzlí. Karel Roden fotí a miluje. A Bill Murray hořkosladce baví.
Začínáme doma, snímkem Fotograf režisérky Ireny Pavláskové. Příběh volně inspirovaný životem a tvorbou Jana Saudka představuje Karla Rodena v hlavní roli. Ano, toho zakřiknutého Karla Rodena. Jak se dokázal proměnit v neskonalého milovníka a bohéma? Po svém. S grácií. A vtipem. Takže mu z ruky zobou i tuzemští recenzenti, kteří zrovna často český film nepochválí.
Fotograf: trailer | Bioscop
Z recenze Františka Fuky: "Karel Roden je velmi, velmi dobrý, aniž by se snažil nějak otrocky napodobovat Saudkovu řeč nebo mimiku. Jen mi přišlo poněkud divné, že vypadá asi o 30 let mladší, než by měl být mistr, a připadalo mi, že z úst skutečně starého chlípníka by některé ty zaprášené bonmoty zněly méně strašidelně a jaksi stylověji. Ale každopádně Roden = palec nahoru."
Fotograf
Co je slabinou a úskalím filmu? Především jeho délka, monotónnost a drama (zrada osudové ženy), které se filmu zhostí po hříšně dlouhé době. Jinak se jedná o poměrně příjemné překvapení hned zkraje roku 2015. Natáčení filmu o žijící legendě budilo rozpaky. Všechny recenze Fotografa si můžete přečíst zde. Prozatím velmi solidních 72 procent.
"Tváří v tvář zlu naplň svůj osud." Toť prorocké motto fantasy snímku Sedmý
Ben Barnes, Jeff Bridges
Jeff Bridges je největším magnetem Sedmého syna.
syn, který si chce najít fanoušky nejen mezi čtenáři knižní předlohy, ale i mezi těmi, co se žánru plného hrdinů s nadpozemskými schopnostmi a roztodivných oblud prostě nepřejí. Ve filmu vystupuje starý, zkušený, lehce zkrachovalý mistr kouzel Gregory (Jeff Bridges), mýty opředený "Sedmý syn" (Ben Barnes) a v neposlední řadě svůdná čarodějka (Julianne Moore). Zachrání Bridges se svým pomocníkem reputaci kladných hrdinů? Nebo podlehne nevypočitatelné Moore? Tedy nic moc nového pod scenáristickým Sluncem.
Sedmý syn
Z recenze Františka Fuky: "A v tomto filmu nejde o nic jiného, než o zábavnost. Zápletka je chatrná a nedává moc smyslu. Ale příšery jsou patřičně příšerné, akční scény poměrně grandiózní a exteriéry (povětšinou Kanada a digitální dokreslovačky) celkem lahůdkové. A Jeff Bridges je v tomto filmu tak zásadním, že ho zcela redefinuje. Kdykoliv se objeví na plátně a dělá nebo říká cokoliv, zábavnost okamžitě stoupá o desítky procent!" Takže, hlavně Sedmého syna nebrat moc vážně. Recenze si přečtěte zde. Hodnocení prozatím 59 procent.
Bojíte se chodit v noci opuštěnými ulicemi? Potom snímek Sama nocí tmou není určen vám. Černobílý romantický thriller pojednává o íránské upírce, která se chladnokrevně mstí mužskému pokolení. Ráda poslouchá nezávislou hudbu, nosí námořnická trička a... Jednoho dne potká íránského "Jamese Deana", který v ní probudí lásku. Sama nocí tmou láká na originální filmařinu, nabízí nicméně postmoderní falafel, směs všeho možného. Vliv spaghetti westernů, americké nezávislé školy a dlouhé scény, v  nichž se téměř nic neděje.
Arash Marandi
Íránská prostituce, transvestitismus, užívání heroinu a mstící se mladá žena. Je to symbolické gesto poukazující na více tváří Islámu, který se potýká s přílivem západních vymožeností (například skateboard, indie hudba a pilulka extáze na diskotéce)? Přiznávám se, byl jsem zmaten, chvílemi jsem se velmi nudil a občas smál. Sem tam filmařsky zdatně natočená scéna, při které zamrazilo (heroinový absťák), ale jinak zbytečný povyk kolem... čeho vlastně? Recenze filmu si přečtěte zde. Prozatím 63 procent.
Vzpomínáte na Gran Torino (2008), kde si Clint Eastwood zahrál poměrně drsného válečného veterána? Do kin míří jeho mírnější, vlastně poněkud komická, verze s hereckým kolegou Billem Murrayem v roli válečného vysloužilce. Miluj souseda svého balancuje na hraně komedie a dramatu, ale už kvůli Billovi si snímek zamilujete.
Jaeden Martell, Bill Murray
Oč ve filmu jde? Nebojte, žádná rasově motivovaná řezničina se nekoná. Murray se ve snímku spřátelí se synem své nové sousedky. A padkou si do oka. Ano, vypadá to na slaďárnu (lehce okořeněnou dekadencí). Neodolatelný Bill Murray to však jistí, bylo by fajn mít ho za dědečka. Recenze filmu najdete zde. Prozatím 70 procent.
Seznam všech lednových premiér najdete ZDE.