Slavní režiséři a krátké filmy? Proč ne!

Slavní režiséři a krátké filmy? Proč ne!
Naprosto úžasná, režie Monia Chokri | Getty Images
Krátkometrážní tituly nejsou jen záležitostí studentů filmových škol, kteří potřebují nabrat kredity a absolvovat. Ke krátkým filmům se vrací i velká režisérská jména, jak říká Karel Spěšný, programový ředitel zmíněné přehlídky. „Známá jména ve spojitosti s krátkými filmy se objevují ve dvojím kontextu. Jednak samozřejmě většina z nich začínala tím, že natočila nějaké krátké filmy, než se opřela do těch celovečerních. A pak se ještě někteří z nich ke krátkometrážnímu formátu občas, příležitostně vrátili nebo vracejí. Této skupině jsme se věnovali během několika ročníků ve speciálním programu s názvem První podání,“ vypráví Spěšný.

Kraťas George Lucase!

První podání tak představilo třeba Trierův osmiminutový psychický teror Nocturne (1980), první řádění dvorního hračičky Michela Gondryho s názvem Dopis jednoho záškoláka (1998) či Kluk a kolo (1965) v podání Ridleyho Scotta. Scott v roce 1965 obsadil celou rodinu – bratra Tonyho, matku i otce. Diváci ale poznali i začátky Françoise Ozona, Romana Polanského nebo George Lucase.
„Režiséři se také často spojují s firmami a výsledkem jsou suverénní reklamy, schopné obstát jako legitimní krátký film. BMW třeba spojilo Clivea Owena, osm aut a velká režisérská jména - Anga Lee, Kar Wai Wonga, Guye Ritchieho, Alejandra Inaritua, Johna Woo nebo Tonyho Scotta. A bylo to dokonalé,“ myslí si Spěšný.
Festival krátkých filmů se také zaměřil na povídkové filmy, jenž spojily několik velkých režisérů. Vzpomeňte třeba na trpící Neviditelné děti (Ridley Scott, Emir Kusturica, John Woo) nebo na neodolatelný milostný dopis Paříži, miluji Tě (bratři Coenové, Alfonso Cuarón, Tom Tykwer). O lásku šlo i v romantickém sci-fi dramatu Já jsem tady (2010) o dvou robotech s rozdílnými povahami.
Drama natočil velebený Spike Jonze (Ona), jenž se na Festival krátkých filmů
I'm Here
Spike Jonze režíroval lásku robotů ve středometrážním filmu I´m Here (Já jsem tady).
vrací i letos jako režisér jednoho z klipů Beastie Boys v sekci Homage to Homeboy. V soutěžní sekci se také poprvé jako režisérka kdysi na festivalu představila oscarová vítězka Natalie Portman. Její romantika Eve (2008) měla úspěch. Letos v jejích stopách možná půjde talentovaná Monia Chokri, jedna z dvorních hereček Xaviera Dolana (Mami!). Ten dokonce její krátký film s názvem Naprosto úžasná stříhal.
Jan Svěrák
Jan Svěrák a studentský Oscar za Ropáky.
Krátkometrážní začátky velkých českých filmařů letos připomene sekce České nebe, v níž si zájemci znovu vychutnají mystifikaci Jana Svěráka Ropáci (1988) oceněnou studentským Oscarem či metaforu mezilidské komunikace Možnosti dialogu (1982) režiséra Jana Švankmajera. Tím však program Festivalu krátkých filmů Praha nekončí. Diváci uvidí desítky snímků v několika tradičních sekcích - v mezinárodní soutěži, v přehledu českých filmů, v sekci experimentálních filmů Labo nebo v noční show Brutal Relax Show. Součástí budou také dva bloky divácky nejúspěšnějších krátkých filmů z uplynulých 10 ročníků.
Začátky komika Petera Sellerse odhalí program Peter Sellers znovuobjevený. Nejlepší snímky z uplynulých let nabídne festival také divákům v regionech - například v Brně, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Jablonci nad Nisou nebo v Českých Budějovicích. Program nabídne i sekci pro rodiče s dětmi Prague Shorts dětem.
Festival krátkých filmů se koná v pražském kině Světozor od 15. do 18. ledna 2015.