Rick a Morty aneb Seriálová pecka, která chytne a nepustí

Rick a Morty aneb Seriálová pecka, která chytne a nepustí
Rick a Morty
Rick a Morty
Rick a Morty
Po vyhození od nepříliš úspěšného, ale kultovního seriálu Zpátky do školy (2009), který se mimochodem po zdánlivém konci dočkal přesunu na internet, získal jeden z tvůrců Dan Harmon čas na další projekt. Animovaný seriál parodizující Návrat do budoucnosti (1985) rozvíjí absurdní situace kolem ústřední dvojice Ricka a Mortyho. Rick je alkoholik a zároveň trochu šílený experimentující vědec. Morty je jeho vnuk, trapně vstupující do období puberty se všemi jejími příznaky. Když se zrovna nenudí ve společné domácnosti s Mortyho rodiči a sestrou, tak podnikají neuvěřitelné cesty do vesmíru nebo vlastně kamkoliv se jim zrovna zachce. Vztahy zde ale nejsou tak podstatné. Rick a Morty totiž rozhodně není další vztahová komedie.
Tvůrci postavili seriál na vytříbeném černém humoru, porušování zaběhnutých seriálových schémat i dalších pravidel. Bariéra mezi diváky a postavami je zbořena již v první epizodě - Rick vás velice rád pozve na další díl nebo oznámí konec série. Hrdinové pravidelně umírají a nebojí se řešit problémy "prostým" přechodem do jiné alternativní reality. S alternativními historiemi si obecně tvůrci rádi hrají. Rickův portálomet přenáší dvojici do čím dál více absurdnějších světů. V Rickově vesmíru jednoduše neexistují limity.
Rick a Morty
Rick a Morty | Adult Swim
Uvidíte například kupování sexuálních robotů ve vesmírné zastavárně, poměřování zla s ďáblem, mučení stovky Mortyů nebo výlet po zábavním parku postaveném uvnitř bezdomovce... Využívání bezmezných možností animovaného seriálu jede na maximum. Nepřechází se ale k vyloženým fekálnostem jako u Městečka South Park (1997) nebo Drawn Together (2004, pokud pomineme Rickovu alkoholovou slinu a věčné krkání), Rick a Morty přiznávají vyšší nároky na diváka.
Stejně jako u Zpátky do školy si i zde užijete stovky referencí na vaše oblíbené filmy. Již zmíněný Návrat do budoucnosti je pouze odrazovým můstkem. Třešničkou na dortu je celý díl věnovaný Jurskému parku (1993). Na ničem se nešetřilo a příznivci Titanicu (1997) si také přijdou na své během zvrácené verze oblíbeného blockbusteru. Mezi další můžeme zmínit Počátek (2010), Karlík a továrna na čokoládu (2005), Jack a obři (2013) nebo zombie filmy. Inspirace vytrhává to nejznámější z pop kultury a míchá to s mnohdy zvráceným humorem, který jste zaručeně v této kombinaci ještě neviděli.
rick-a-morty-aneb-serialova-pecka-ktera-chytne-a-nepusti
V animaci je vidět silný vliv populárního Adventure Time nebo Simpsonových. To přidává další komediální rozměr mnohdy velice drsným výjevům kombinovaným s dětinskou kresbou. Samozřejmě díky formátu mají tvůrci zcela jiné možnosti než u hraného seriálu. Zároveň je to příjemněji sledovatelné než například Městečko South Park.
Rick a Morty | Adult Swim
V součtu je Rick a Morty vynikající animovaný seriál pro dospělé. Pro mnohé drsnější alternativa k Futuramě, Simpsonovým či Adventure Time, ale uhlazenější oproti South Parku nebo Drawn Together. Zatímco má například South Park své slabší a lepší epizody či celé série, Rick a Morty působí mnohem kompaktněji a lépe. Zatím byla uvedena pouze první série Ricka a Mortyho, ale na druhou se již můžete těšit. Bude uvedena letos.