V kinech vás zklamali? Tak si dejte zdarma nejlepší fanouškovské filmy s Vetřelcem a Predátorem

V kinech vás zklamali? Tak si dejte zdarma nejlepší fanouškovské filmy s Vetřelcem a Predátorem
Vetřelec vs. Predátor | 20th Century Fox
Nejsem jedním z těch, co by nesnášeli třetí a čtvrtý díl vetřelčí série (to přenechám hardcore fandům, kteří by chtěli monstrum jako domácího mazlíčka). Vždy mě ale mrzelo, jakým směrem se filmaři po dvojce vydali.
Ještě hůře to dopadlo se spin-offy, v nichž se xenomorph utkal s kolegou predátorem. Jednička od Paula W.S. Andersona utrpěla nesmyslným cílením na teenagery a poněkud absurdní linií s bojovnou amazonkou. Dvojku zase zazdil naprosto prasácký střih, díky němuž si divák nic ve filmu nemohl užít.
Série s Predátorem se naopak nevyvinula prakticky vůbec. Což bohužel potvrzuje i nejnovější díl, který je zase "o tom samém". Fanoušci naštěstí nelení a snaží se filmový vesmír obou monster (ať už jednotlivě, nebo v rámci jednoho videa) rozšiřovat amatérskou tvorbou. Tady je pětice nejlepších:

Aliens vs. Predator: Redemption (2010)

Začneme výrazným kouskem z roku 2010. AvP: Redemption trvá 22 minut, obsahuje prakticky všechny klasické elementy z obou fenoménů a navzdory občasným slabším CGI efektům vypadá výsledek opravdu našlapaně. Co je ale nejzajímavější - celou tuhle legraci údajně pořídil režisér Alex Popov za směšných 500 dolarů! Upřímně si to neumím moc představit (a jestli nejde o kachnu, nechápu, že mu již producenti dávno neleží u nohou), ale práce na tomhle fanouškovském kousku trvaly dva roky a rozhodně je to vidět.

E.T.A. (2008)

Kraťas E.T.A. je spíše taková zábavná hříčka na téma "jaké je to dělat nejnudnější práci ve vesmíru". Hlavní hrdina Marvin pluje vesmírem, má před sebou ještě dva a půl roku služby a najednou mu vypadne proud i gravitace. A pak - pak přijde ke slovu nejstylovější pomocník v historii vesmírných letů!
E.T.A.

Aliens: LV-426 (2014)

Kraťas z roku 2014 volně navazuje na Vetřelce od Jamese Camerona. Dospělá Newt se v něm po 10 letech vrací na nechvalně proslulou planetu LV-426. Nachází poničeného androida Bischopa a snaží se zjistit, co se stalo. Tvůrci Aliens: LV-426 si příliš nelámali hlavu s kontinuitou (přestože navazují na konkrétní události), smyslem nicméně bylo především prezentovat nadšení k látce v té nejlepší možné formě. Což se jim rozhodně povedlo.
Aliens: LV-426

Predator: Dark Ages (2015)

Fantazii se meze nekladou, což dokazuje i nejnovější přírůstek do kraťasů s Predátory a Vetřelci z roku 2015. Nese název Predator: Dark Ages a slavný mimozemšťan se v něm utká s nečekaným protivníkem - templářskými rytíři.
Predator: Dark Ages

Batman: Dead End (2003)

Náš malý výběr zakončíme trochu nečekaným kouskem - fan-film Dead End je z celé čtveřice nejstarší a jeho zápletka se točí okolo Batmana, který vyráží do ponurému Gotham City, aby konečně zúčtoval se šíleným Jokerem. Tahle bitva ale přinese mnohem smrtonosnější hráče. A je to tak neuvěřitelně dobré, že i dnes Batman: Dead End platí za jeden z nejlépe zvládnutých fanouškovských kraťasů všech dob. Kéž by někdo natočil celovečerní verzi.
Všechny kraťasy přirozeně můžete ohodnotit v naší databázi. A kdo by se hodně nudil a záviděl pařanům, že si mohli užít herní odbočku Alien: Isolation (která svým pojetím dokonale ctí atmosféru jedničky Ridleyho Scotta), ti si mohou ZDE pustit speciální sestřih, jenž z celé hry dělá jeden obrovský film.