Nejlepší filmy roku 2014 podle českých kritiků

Nejlepší filmy roku 2014 podle českých kritiků
Poznámka na úvod: V žebříčku jsou uvedeny pouze filmy, které byly v roce 2014 uvedeny v oficiální distribuci do českých kin. Pro větší hodnotu žebříčku byly započítány pouze snímky, které mají na kartě 15 a více recenzí.

10. Nejhledanější muž (2014) - 80.33%

V Americe kritiky hojně favorizovaný snímek, díky němuž by si mohl Philip Seymour Hoffman dojít pro posmrtného Oscara, se dočkal nadšených recenzí i v našich končinách. Vynikající adaptace neméně povedené knihy zcela záměrně svým tempem připomíná klasická špionážní dramata 70. let. Nic pro nedočkavé, ale o to silnější nabízí Nejhledanější muž zážitek.
Recenze, Rozpočet: $? milionů, Celosvětové tržby: $31 milionů

9. Úsvit planety opic (2014) - 80.95%

Úsvit planety opic
Restart Zrození Planety opic to v roce 2011 dotáhl mezi nejlepš í kritikou hodnocené filmy roku. Bylo by smělé od pokračování očekávat něco podobného. Ale povedlo se! Dvojka se sice nemůže opřít o tak dobrý příběh, ale vykreslení života opic a hlavně jejich herecké výkony (ano, čtete správně, výkony) jsou prostě dechberoucí. Tohle je skutečná evoluce kinematografie.
Recenze, Rozpočet: $170 milionů, Celosvětové tržby: $708 milionů

8. Grandhotel Budapešť (2014) - 82.14%

Wes Anderson je miláček kritiky i diváků, který každou svou novinkou útočí na "nej" žebříčky. Hravý Grandhotel Budapešť, v němž si režisér tradičně přizval tolik celebrit, co by jiným vystačilo na tři filmy, a bláznivý příběh podpořil tradičně osobitou atmosférou, zkrátka nemůže v TOPce chybět.
Recenze, Rozpočet: $? milionů, Celosvětové tržby: $172 milionů

7. X-Men: Budoucí minulost (2014) - 82.20%

X-Meni to nikdy neměli jednoduché. Startovali žánr "psychologických komiksů", díky čemuž dlouho trvalo, než jim diváci začali věřit. Když už to vypadalo nadějně, vše zabrzdil nepovedený Poslední vzdor a ještě horší sólovky Wolverinea. První třída proto musela vše doslova znovu začít a v tržbách příliš nezářila. Položila ale základy. A tam už Budoucí minulost neponechala nic náhodě. Přizvala všechny důležité postavy, silný příběh a odměnou je nejúspěšnější a jeden z nejlépe hodnocených dílů série.
Recenze, Rozpočet: $200 milionů, Celosvětové tržby: $746 milionů

6. Strážci Galaxie (2014) - 82.29%

Asi největší překvapení letošního roku. "Nic moc komiks" se povedlo přetavit v ultimátní pecku, která baví malé i velké a jež svým přístupem připomíná klasické kousky jako Star Wars nebo Indiana Jonese. Málokdy se povede tak nenásilný pohodový feeling, jakým se Strážci Galaxie pyšní. Groot a Rocket jsou navíc dost možná nejstylovější dvojka, co jsme kdy v kinech viděli.
Recenze, Rozpočet: $170 milionů, Celosvětové tržby: $772 milionů

5. Interstellar (2014) - 82.97%

Casey Affleck, Christopher Nolan, Anne Hathaway, Matthew McConaughey
Interstellar dopadl - vzhledem ke svým ambicím - výborně. Přesto zůstal za očekáváním. V porovnání s Počátkem, který v roce 2010 kraloval žebříčku s 93%, se hledání nového světa v oblíbenosti trochu uskromnilo (a je to znát i na tržbách, očekávaly se podstatně vyšší). Christopher Nolan si přesto může gratulovat. Vzal nelehké téma, natočil za 165 milionů de facto komorní drama a uspěl. Něco takového v současném Hollywoodu nikdo jiný nedokáže.
Recenze, Rozpočet: $165 milionů, Celosvětové tržby: $635 milionů

4. LEGO® příběh (2014) - 84.33%

LEGO je prostě boží! Již léta díky filmům pro video a videohrám víme, že si tahle značka s humorem rozumí. Co ale rozpoutali tvůrci na velkém plátně, to je hotová smršť energie, nápadů, ujetostí a scén hodných citace. Není se čemu divit, že film vydělal téměř půl miliardy na tržbách a už se připravuje dvojka. Podobně vymazlených snímků pro celou rodinu není nikdy dost.
Recenze, Rozpočet: $60 milionů, Celosvětové tržby: $468 milionů

3. Na hraně zítřka (2014) - 84.64%

Tom Cruise, Doug Liman, Emily Blunt | Warner Bros.
Broznová příčka paradoxně patří největšímu smolaři letošního roku. Fantasticky hodnocená sci-fi (a to na všech frontách) ve Státech v podstatě propadla. Tom Cruise zkrátka stále nemá na růžích ustláno a to ani v momentě, kdy natočí opravdovou žánrovou lahůdku. Na hraně zítřka je přitom dokonalým příkladem toho, že jde vytvořit drahou sci-fi s nadhledem a opravdu chytrým scénářem. Společně s Na hromnice o den více nejzábavnější film na téma "pořád se mi opakuje jeden den".
Recenze, Rozpočet: $178 milionů, Celosvětové tržby: $369 milionů

2. Zmizelá (2014) - 85.69%

Od Zmizelé se čekalo hodně. Jde o adaptaci veleúspěšné a fantasticky hodnocené knihy, přičemž režie se ujal David Fincher, který prostě blbé filmy netočí. Svou pověst jednoho z nejschopnějších autorů Hollywoodu naštěstí potvrdil. Zmizelá má rozhodně pár děr ve scénáři, klíčová je ale hra s úhlem pohledu, manipulací a satira vztahů jako takových. Nemluvě o tom, že Ben Affleck a Rosamund Pike nikdy nehráli líp. Právoplatné druhé místo.
Recenze, Rozpočet: $61 milionů, Celosvětové tržby: $349 milionů

1. Chlapectví (2014) - 86.76%

Chlapectví
Co vše stihne prožít kluk od svých šesti let až po dospělost? Na to nám letos zcela jedinečnou formou odpověděl povídkový film režiséra Richarda Linklatera. Ten na Chlapectví pracoval dlouhých 12 let, přičemž každý rok se štáb sešel na pár dní, aby natočil klíčové scény. Výsledkem je unikátní filmový zážitek, jenž naprosto přirozeně zachycuje nelehké dospívání. Zasloužený letošní vítěz a horký kandidát nadcházejících Oscarů.
Recenze, Rozpočet: $4 miliony, Celosvětové tržby: $43 milionů
Žebříček nejlepších filmů 2014 podle kritiků od 5 recenzí výše najdete zde.