Do kin zamíří milionáři ze skládky. Režisér Daldry natočil Odpad.

Do kin zamíří milionáři ze skládky. Režisér Daldry natočil Odpad.
Příběh
Dva kluci z chudinské čtvrti v Riu, kteří se živí prohravábáním odpadků,
Odpad
najdou na místní skládce peněženku. Netuší, že se tím jejich životy navždy změní. Když se objeví místní policie a nabídne jim slušnou odměnu za navrácení peněženky, chlapci si uvědomí, že to, co našli, musí být velmi důležité. Spojí síly se svým kamarádem Ratem a toto trio se vydá na mimořádné dobrodružství, během kterého se snaží uniknout policii, peněženku si ponechat a odhalit tajemství, které se v ní skrývá. Na své cestě se pokusí poskládat příběh majitele peněženky, José Angela, zároveň zjistí, že nemohou věřit policii v čele s nebezpečným Fredericem a musí se naučit, jak odlišit přítele od nepřítele. Pomůže jim dvojice amerických misionářů - otec Julliard a jeho mladá asistentka Olivia.
Tvůrci
Stephen Daldry
Režisér Stephen Daldry. | CinemArt
Odpad je nový film režiséra Stephena Daldryho. Autorem scénáře je Richard Curtis, který jej zadaptoval podle knižní předlohy Andy Mulligana. Pro autora románové předlohy, Andyho Mulligana, je Odpad film, který má divákovi zvednout adrenalin a zapůsobit na jeho city. “Jako filmoví diváci máme rádi, když nás příběh zavede na mimořádná místa,” říká. “A myslím, že každý, kdo uvidí Odpad, odejde z kina se silným zážitkem.” Curtis říká, že Odpad je v první řadě optimistický příběh. “Máme velkou tradici strhujících filmů, které se zabývají závažnou sociální situací,” vysvětluje. “Snažili jsme se ukázat, že byste neměli lidi posuzovat podle nízkého vzdělání nebo pro to, že pracují na skládce odpadu. Je důležité, abychom je všechny viděli jako skutečné, rovnoprávné lidi. Věci se mění a Brazílie je toho dobrým příkladem. Toto je film, který ukazuje korupci a násilí, ale ve skutečnosti to je příběh pojednávající o boji proti nim, než o pocitu, že jsou lidé v beznadějné situaci.”
Stephen Daldry
Režisér Stephen Daldry. | CinemArt
Režisér Daldry se rychle ozval a vyjádřil o látku zájem. “Odpad je mimořádný tím, že má dost intenzivní příběh,” vzpomíná na své první čtení. “Líbila se mi myšlenka akčního thrilleru pro mladé lidi a hned jsem viděl, že by to pro mě byla velká výzva, protože jsem nikdy nic podobného nedělal. A navíc v jazyce, kterým jsem nemluvil.”
Natáčení v Riu
Jakmile bylo rozhodnuto, že se tento film natočí v Riu a že se v něm bude mluvit především portugalsky, producenti najali poradce Felipe Bragu, aby Curtisův scénář upravil a dodal mu autentický brazilský hlas. Tato spolupráce se ukázala být plodná. Braga dodal Curtisově adaptaci specifičnost, která pevně zasadila příběh do Ria.

Trailer k filmu Odpad:

Když přišel čas film natočit, producenti věděli, že použít reálnou skládku by bylo velmi nebezpečné. Zavážkové skládky obsahují všechny druhy nebezpečných předmětů, jako je sklo, ostré předměty a nemocniční zařízení. Místo toho filmaři postavili svoji vlastní skládku. Nashromáždili více než 2000 m3 bezpečných materiálů - papírů a plastů. Mezi sutiny naaranžovali objekty – jako např. nepoužívané karoserie aut, které skládce dodali na uvěřitelnosti.
Stephen Daldry
Režisér Stephen Daldry. | CinemArt
Vytvoření městského slumu na kůlech na nedalekém jezeře se ukázalo být stejně tak náročné, vzhledem k tomu, že ve vybraných exteriérech nebylo žádné jezero. Výtvarník Tule Peak zkoordinoval veškeré úsilí, aby se jezero vykopalo a použil se místní zdroj vody pro jeho zavlažování. Do vody byly nasazeny ryby, aby se zabránilo přemnožení komárů a hodnověrnost prostředí se potvrdila, když se u jezera začali objevovat psi ze sousedství a rozhodli se tu udělat svůj nový domov.
Zkušenost z natáčení v Riu měla na Daldryho trvalý dopad, jak sám říká, změnilo mu to život. “Opravdu to je brazilský film,” trvá na svém. “Je nás tu jen pár z Anglie a z Ameriky. Je to brazilský film, nejen co se týče lidí, kteří na něm pracovali, ale myslím, že je to příběh stvořený ze snů a tužeb těchto tří mladých lidí, je to jejich příběh.”
Stephen Daldry
Režisér Stephen Daldry s hlavními hereckými představiteli. | CinemArt
Herci
Natáčení v Brazílii okamžitě nabídlo producentům možnost obsadit některé z nejlepších světových hereckých talentů, vybraných z bohaté nabídky místních filmových a televizních herců. Největší výzvou realizace filmu bylo obsazení tří chlapců, na jejichž bedrech spočívala váha celého filmu. Stephen Daldry byl neústupný v tom, že chtěl použít děti, které nestály nikdy před kamerou. “Bylo zcela zřejmé, že jsme od dětí ze skládky očekávali autentičnost,” vysvětluje. “Nebyli to školení herci a díky tomu s nimi bylo paradoxně jednodušší pracovat, protože jsme je nemuseli zbavovat určitých stereotypů.”
Daldry říká, že práce s chlapci byla cestou poznání a upozorňuje, že do rolí vnesli mnoho ze sebe samých. “Děti, které jsme našli, mají velmi náročné, problematické zázemí, ale jsou výjimeční. Tento příběh se stal jejich příběhem. Děti daly svým postavám tvář i osobnost a ve výsledku to bylo o tom, v co ony samy věřily a co cítily.”
Odpad
| CinemArt
Česká premiéra filmu Odpad proběhne ve čtvrtek 1. ledna 2015.