Reportáž z Uherského Hradiště aneb Točit sci-fi je věda

Reportáž z Uherského Hradiště aneb Točit sci-fi je věda
Foto: Filip Fojtík
Do Uherského Hradiště jsem přijel hlavně za sci-fi, protože to je prostě záležitost, na kterou slyším. Podoba festivalu UK/UH s podtitulem Dny britského filmu a kultury mě ale překvapila. Organizátoři překročili hranice filmové přehlídky a připravili pro všechny návštěvníky bohatý doprovodný program.
reportaz-z-uherskeho-hradiste-aneb-tocit-sci-fi-je-veda-1
Foto: Filip Fojtík
Festival zahajuje, jak jinak než po britsku, Čaj o páté s živým hudebním doprovodem. Od mladé slečny v šatech viktoriánského stylu dostávám čaj s mlékem. „Letos jsme se rozhodli warm-up ročník zkrátit na den a půl. Doufám, že z tohoto drobného letošního začátku se zase odpíchneme k akcím, kdy tady v Uherském Hradišti se nejen Hradišťáci, ale i diváci z Čech, Moravy a Slovenska budou v před adventním čase setkávat a vnímat přínos britské kultury a filmu,“ říká v úvodu ředitel festivalu Josef Korvas.
Pitva mimozemšťana
Pitva mimozemšťana | Warner Bros.
Přijel jsem hlavně kvůli tématu, kterým je pro tento ročník Sci-fi a žena v hlavní roli. „Jsou to z větší části filmy, které jste neměli možnost vidět v české distribuci, maximálně se v ČR objevili na jednom, dvou festivalech,“ pokračuje v úvodu dramaturg programu Petr Knepr, který je zodpovědný za výběr tématu a filmů.
Na festival mě přilákalo nejen to, že na velkém plátně uvidím dnes už klasiku Potomci lidí (2006) nebo novinku Nick Cave: 20 000 dní na Zemi (2014), ale hlavně jsem se těšil na řadu filmů, které v české kinodistribuci nedostaly šanci. Mezi ně patří už zaprášená nízkorozpočtovka Životní síla (1985), novější Pitva mimozemšťana (2006), nebo úplná novinka Stroj (2013). Více o filmech se dočtete zde.
reportaz-z-uherskeho-hradiste-aneb-tocit-sci-fi-je-veda-2
Foto: Filip Fojtík
Po oficiálním zahájení je na programu přednáška mladého vědce Jiřího Dolanského o Chybách a omylech ve sci-fi filmech. Mluví například o filmu Gravitace (2013). Sandra Bullock ve filmu pláče a slzy kolem ní začínají poletovat. Nádherný 3D efekt. Realita by ovšem takhle nevypadala. Slzy zůstávají přichycené na tváři. Díky povrchovému napětí slzy, které ve stavu bez tíže nemusí bojovat s gravitací, drží pořád u sebe na tváři a vypadají jako sliz.“ Jako příklad filmu, který se přísně drží vědy, uvádí Dolanský snímek 2001: Vesmírná Odysea (1968). Oba filmy byly v Uherském Hradišti uvedeny v rámci rozehřívacích projekcí ve dnech předcházejících festivalu.
„Filmoví tvůrci asi nikdy nepřestanou upravovat vědu ve svých filmech, stejně jako vědci nikdy nepřestanou rýpat do filmových tvůrců, ale správný filmový umělec udělá svoje dílo takové, aby si ho divák užil a nemusel přitom řešit zbytečné drobnosti, jako třeba vědu,“ uzavírá Dolanský svou přednášku.
Sandra Bullock
Sandra Bullock v Gravitaci.
Jen těžko jsem odolal nabídce přespat v kinosále, kterou dostali všichni návštěvníci. Taková šance se mockrát neopakuje, ale radši jsem využil přespání u kamaráda. Ráno mě překvapila další lákavá nabídka v podobě typické anglické snídaně.
Na konci festivalu jsem unavený, ale spokojený, protože jsem se skvěle bavil. Jen mi přijde škoda, že divácký zájem nebyl větší. Inu, nultý ročník. Organizátoři věří, že účast bude příští rok větší. Navíc nabídne hned čtyřdenní program ve dnech 26. - 29. listopadu 2015.