Zemřel autor mnoha hitů a skladatel filmové hudby Petr Hapka

Zemřel autor mnoha hitů a skladatel filmové hudby Petr Hapka
Tomáš Magnusek musí být úspěšný obchodník. Pro svůj nový film získal Petra Hapku. | Magnusfilm
Petr Hapka bude navěky do historie zapsán jako jedna z nejvýraznějších postav poválečné české populární hudby. Proslul nejen svým hudebním talentem, ale též jako "lev salónů", který většinu svého života dokazoval, že věk je jenom číslo a člověk si ho může užívat podle toho, na kolik se cítí.
Petr Hapka, Miroslav Táborský
| Josef Louda
Pocházel z kulturně založené rodiny, jeho matka byla operetní zpěvačkou a otec malířem. Díky tomu se již od malička věnoval hudbě a o talentu nebyl pochyb - naučit hrát se na klavír dokázal v pouhých třech letech. Jako autor šansonových písní se začal v 60. letech, kdy vytvořil autorskou dvojici s textařem Petrem Radou. Je známý především jako autor hudby k textům Michala Horáčka. Jejich hity jako Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita či Bude mi lehká zem zpívala například Hana Hegerová, Lucie Bílá, Michael Kocáb, Jana Kirschner nebo Richard Müller. Sám Hapka se také prosadil jako výrazný zpěvák.
Petr Hapka, Patrik Ulrich
Tomáš Magnusek musí být úspěšný obchodník. Pro svůj nový film získal Petra Hapku. | Magnusfilm
V oblasti filmové hudby patřil mezi nejplodnější a nejvýraznější české skladatele - jeho jméno je uvedeno v titulcích více než 80 celovečerních filmů, seriálů nebo dokumentů. Svými melodiemi doprovodil například snímky Tisícročná včela, Páni kluci, Panna a netvor, Fany, Lea nebo Dešťová víla.