Mezipatra popatnácté, Mezipatra navždy

Mezipatra popatnácté, Mezipatra navždy
Queer filmový festival Mezipatra se letos koná již popatnácté. Z kdysi malé, komunitní akce se stala celorepubliková událost. Důkazem toho budiž, že se festival stěhuje z města do města po celý listopad.
Něco se musí zlomit
Něco se musí zlomit, vítězný snímek letošních Mezipater. | http://www.sf.se
Queer jízda začala v Praze 6. listopadu, kde byla 13. listopadu zakončena vítězným filmem Mezipater 2014 (Něco se musí zlomit) a od 15. (ano, ode dneška) do 22. proběhne „druhá vlna“ festivalu v Brně. V předvečer brněnských Mezipater, pátek 14., se uskuteční performance HaDivadla Queer Shakespeare, spojení slavných bardových textů v pojetí queer teorie s hudebním doprovodem skupiny HaMBA.
Mezipatra jsou ale především filmový festival a filmová nabídka je letos velmi pestrá a lákavá. Z novinek se lze těšit na snímky jako Mami! (20. 11.) Xaviera Dolana nebo Ta zvláštní láska (17. 11.), který pojednává o vztahu stárnoucího homosexuálního páru. Filmoví labužníci ocení i starší snímky z dob minulých, kdy queer kinematografii nebylo tolik přáno (Pouštní srdce, Nebeská stvoření).
Nebeská stvoření
Z filmu Nebeská stvoření. Režíruje Peter Jackson, v hlavní roli Kate Winslet. | Fontana Productions
Proběhne i řada přednášek (např. Na téma Teplá síť: Všechno, co jste kdy chtěli vědět o queer webseriálech), Queer Pub Kvíz či Nesmrtelný večírek s tematikou upírů a zombie v předvečer zakončení Mezipater v Brně.
Festival se následně přesune do Olomouce, kde se budou konat Ozvěny ve dnech 27. - 29. listopadu. Již potřetí se organizace ujalo queer občanské sdružení Ollove. Uvede čtyři snímky (Tom na farmě, Jak kluk potkal holku aj.) a dva bloky krátkých filmů. Navíc uspořádá besedu o HIV s hostem a během čtvrtečního odpoledne na Náměstí Republiky umožní zdarma testování na HIV v přistavené sanitce.
Kromě toho proběhne v pátek 28. listopadu večírek se čtením queer autorských textů a v sobotu budou Ozvěny zakončeny dalším večírkem a queer kvízem. Putování festivalu skončí v Hradci Králové (2. – 4. 12.), kde Ozvěny Mezipater letos oslaví první kulatiny.
mezipatra-popatnacte-mezipatra-navzdy
Foto: Archiv Mezipater.
Queer festivaly nejsou jenom pro queer lidi. Pokud vás tato tematika zajímá, nebo se prostě rádi díváte na dobré filmy a dozvídáte se něco nového, vyrazte do Brna, Olomouce či Hradce Králové a užijte si filmový podzim v pestrých barvách. Ostatně, film je taky taková láska na celý život. Navždycky!
Více informací o festivalu najdete na jeho webových stránkách.