Desítka sci-fi filmů, které MUSÍTE vidět, pokud vás nadchl Interstellar

Desítka sci-fi filmů, které MUSÍTE vidět, pokud vás nadchl Interstellar
12 opic | Universal Studios

2001: Vesmírná odysea (1968, režie Stanley Kubrick)

Kde jinde začít, než tím "největším z největších". Vesmírná odysea bývá často označována nejen za nejlepší sci-fi, ale i za nejlepší film všech dob. Vesmírná poezie Stanleyho Kubricka rozhodně není film "pro každého", protože nabízí značně pomalé tempo a své myšlenky nemá potřebu polopaticky vysvětlovat. O to silnější ale dokáže nabídnout zážitek.

Solaris (1972, režie Andrei Tarkovsky)

A ještě jeden kousek hutnějšího ražení. Solaris je film, u něhož si velmi pravděpodobně často nebudete jisti, o čem že to "vlastně je", přičemž rozvláčná kamera může netrpělivější nátury dohánět k šílenství. Přesto, tohle prostě je povinná filmová sci-fi literatura, která bere dech. Na koho by forma byla "až moc art", ten může zkusit americký remake s Georgem Clooneym.

Blade Runner (1982, režie Ridley Scott)

Blade Runner Ridleyho Scotta proslul jedinečnou atmosférou, přesným Harrisonem Forem v hlavní roli a řadou památných momentů, které vstoupily do filmové historie. A k tomu ta hudba! Jen pozor na to, jaký sestřih si seženete. Kinoverzi proti vůli režiséra studio zkrátilo a zjednodušilo. Hledejte Director's cut nebo Final Cut (více jsme o jednotlivých verzích psali zde).

Vetřelec (1979, režie Ridley Scott)

Vetřelec
Mezi povinnými sci-fi kousky nemůže chybět také Scottův kultovní Vetřelec. Ten světu názorně ukázal, že horor nemusí být nutně pokleslý žánr. V případě Vetřelce hraje prim vedle režie, scénáře a výborně dávkovaného napětí, hlavně dokonalá výprava. Ukázkový příklad sci-fi, která nestárne.

Moon (2009, režie Duncan Jones)

Moon
Po sérii velkorozpočtových zářezů je dobré dát si něco komornějšího. Moon se na to dokonale hodí, protože stál pár dolarů. Přesto nabízí luxusní výpravu, správný sci-fi příběh a perfektního Sama Rockwella v hlavní roli. Důkaz toho, že k vytvoření působivé sci-fi je třeba hlavně talent a nápad.

Dictrict 9 (2009, režie Neill Blomkamp)

V případě Moonu Duncan Jones světu ukázal, že jde natočit plnohodnotnou sci-fi za pár dolarů. Ještě dál (v rámci vizuálu) zašel režisér Neil Blomkamp. Ten za 30 milionů udělal film, jenž s přehledem strčí do kapsy i všechny díly série Transformers dohromady. Když vám budu vyprávět, že jde o skvělou sci-fi s mimozemšťany žeroucí kočičí žrádlo, která vyjma dechberoucí akce nabízí i trefnou sociální satiru, budete si ťukat na čelo. Tak si to prostě pusťte. Na konci nebudete chápat, jak něco takového Blomkamp dokázal.

Potomci lidí (2006, režie Alfonso Cuarón)

Potomci lidí
Přestože by většina z vás asi očekávala Cuarónovu Gravitaci, zvolili jsme jeho starší snímek Potomci lidí, který přeci jen nabízí podstatně zajímavější a propracovanější příběh. Film vypráví o světě, v němž se přestaly rodit děti a hlavní hrdina dostane nečekaný "balíček" k přepravení - těhotnou ženu.

12 opic (1996, režie Terry Gilliam)

12 opic
Mezi největší žánrová překvapení a must-see záležitosti bez debat patří i 12 opic Terryho Gilliama, jejichž scénář bývá často označován za absolutní žánrový vrchol. Propletená sci-fi o cestování časem, v níž se hlavní hrdina zoufale snaží zabránit rozšíření pandemie, i po letech fascinuje propracovaností, výkony všech zúčastněných a působivou pointou.

Ikarie XB 1 (1963, režie Jindřich Polák)

Ikarie XB 1: upoutávka na restaurovanou verzi | NFA
Teď možná většina z vás (hlavně mladší ročníky) nechápe. Plnohodnotná česká sci-fi? Nešálí vás zrak, ono to skutečně existuje! Přestože technická stránka Ikarie XB 1 dnes působí hodně zaprášeně, jde o kousek, který může svým pojetím směle konkurovat klasikám žánru. Je ironií, že i když slavil úspěch, zůstal ojedinělým českým plnohodnotným výletem ke hvězdám.

Zakázaná planeta (1956, režie Fred M. Wilcox)

Zakázaná planeta
A když už jsme skočili do vod opravdu starých sci-fi, je dobré zamířit na Zakázanou planetu. Tu v našich končinách skutečně málokdo zná. Přitom právě tenhle kousek inspiroval tvůrce Star Treku, aby se vydal do galaxie, je v něm legendární robot Robby (filmaři na něj rádi odkazují - viz výpis filmů, kde se objevil) a hlavní roli hraje tehdy ještě nekomediální Leslie Nielsen. Přesně tak, sci-fi s Frankem Drebinem. Tohle zkrátka nemůžete vynechat.