US tržby: Jake Gyllenhaal si podmanil publikum jako slídil, který se neštítí ničeho

US tržby: Jake Gyllenhaal si podmanil publikum jako slídil, který se neštítí ničeho
Slídil | H.C.E.
Respektive pro 10.9 milionů, přičemž prvenství si urval na úkor minule vítězného hororu Oujia, který "to nedal" o pouhých devět tisíc dolarů! Podobný rozdíl se moc nevidí a vzhledem k tomu, že z neděle na pondělí jsou vždy výsledky tržeb poněkud hrubší a přesná čísla dojdou až během dne, dost možná si dnes ještě filmy pořadí prohodí. Faktem každopádně je, že se Slídil velmi dobře uvedl a bez zajímavosti není ani to, že jde o eRko a zdaleka ne první, které letos skončilo na vrcholu žebříčku. Filmová studia v posledních letech hrají na strunu, že přístupné filmy jsou lepší, protože mají větší základnu diváků. Poslední měsíce tomu ale příliš nenapovídají.
Ostatně, půlka TOP10 se skládá z eRkových filmů. Paradoxně to není případ druhé Oujiy, ale týká se to třetího Železného srdce a čtvrté Zmizelé. Oba filmy mají skvělé ohlasy i tržby. Šestý John Wick je také eRko a dost možná nejlépe hodnocený akčňák roku. Tady jsou bohužel tržby o něco slabší, ale zase podobné žánrovky zpravidla propadají o 50-60% a Wick ustoupil jen o 44%. Takže přeci jen menší úspěch. Dosavadních vydělaných 27 milionů je každopádně nedostatečných. Taková pecka si zaslouží minimálně 2x tolik.
Logan Lerman, Brad Pitt
Železná srdce
ERkový je i devátý Soudce, který si od minule dokonce o jednu příčku polepšil, přičemž oproti minulému víkendu přišel o pouhých 22% tržeb. Přestože start nebyl z nejoslnivějších, právník Roberta Downeyho Jr. má pravidelný přísun diváků, díky čemuž už si z celosvětových pokladen kin odnesl 68 milionů dolarů. Ano, za něco takového na place Iron Mana dělají štábu sendviče. Pro malé rodinné drama to ale není zas tak marné číslo.
Do desítky se nakonec žádný nováček nevešel. Drama s Nicole Kidman Dřív než půjdu spát (ano, nešálí vás paměť, u nás už to kiny prošlo před nějakou dobou) skončilo přes nasazení do 1902 kin až čtrnácté se 2 miliony a první díl Saw, uvedený v rámci desetiletého výročí, dostal z 2063 kin dokonce jen 650 tisíc dolarů. Studio se nepochybně slibovali víc a je otázkou, jak se tahle cifra odrazí na plánované osmičce. Tahle nadšení fanoušků nevypadá. Větší zájem nepochybně vyvolá tento týden premiéra sci-fi Interstellar.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.