44. týden-kinopremiéry: Hořkou příchuť Hollywoodu a europiva dokoření zabiják Liam Neeson a zombie nacisté

44. týden-kinopremiéry: Hořkou příchuť Hollywoodu a europiva dokoření zabiják Liam Neeson a zombie nacisté
Liam Neeson se vrací. Jeho nejnovější role se zdá být poněkud ohranou písničkou. V akčním dramatu Mezi náhrobními kameny se z herce stává vyléčený alkoholik, respektive chlapík, který nezákonnými způsoby zjednává pořádek v narkodealerském podsvětí. Hledá totiž unesenou ženu jednoho z drogových kuplířů. Chybí silný příběh a přestřelky. Co tedy novinku s Liamem Neesonem v hlavní roli táhne?
Z recenze Františka Fuky: "...důraz je kladen předevší na budování atmosféry zmaru, bezmoci, touhy po oběšení se atd... Téměř zcela absentují barvy a humor a kdyby mi někdo tvrdil, že to celé natočil David Fincher, skoro bych mu to věřil. Skoro. Znovu opakuji, tohle není akční film. Je to depresivní psychologický thriller, který je retro tím, kdy se odehrává, i tím, jak je natočen. Docela se mi po takových filmech stýskalo." Jestli se vám také stýská, jdete téměř na jistotu. Všechny recenze snímku si můžete přečíst zde. Prozatím 68 procent.
Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý
Čím se baví Tommy Wirkola, režisér filmové série Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic? Točí černé komedie se zombie nacisty v Norsku. Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý je druhým dílem z trudnomyslného severu. Z textu distributora: "Pokud si myslíte, že váš nejhorší den je ten, kdy zabijí vaši přítelkyni sekyrou, vám uříznou motorovou pilou ruku a s hrůzou v očích sledujete, jak armáda nacistických zombie požírá vaše kamarády, tak to se šeredně mýlíte. To je teprve začátek." Ano, Halloween je za dveřmi... Recenze Dead Snow 2 zde. Prozatím 77 procent.
Mapy ke hvězdám
Režisér David Cronenberg předkládá po historické terapii (Nebezpečná metoda, 2011) příběh, kde jsou na psychoterapeuta (John Cusack) odkázáni hollywoodští herci (Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson a další). Mapy ke hvězdám se nevyhýbají zmařeným kariérám, životům, traumatům a leckdy zapůsobí na nezaujatého diváka docela směšně. O to více zamrazí při vědomí, že zúčastnění berou vše smrtelně vážně. Emocionálně silné, děsivé civilností i faktem, že ve snímku účinkují samotné herecké hvězdy. Co to pro ně znamenalo? Byla to smysluplná terapie? Jedná se o Sunset Boulevard (1950) 21. století? Dozvíte se v kinech. Všechny recenze najdete zde. Prozatím 73 procent.
Mami!
Xavier Dolan, 25 letý režisér, scenárista a herec, přináší svůj další (již pátý!) autorský film. Emocionální drama Mami! (2014) vypráví vztah nemocného chlapce (Steve) a jeho matky (Diane), která se rozhodne syna s hyperkinetickou poruchou vychovávat v domácím prostředí. Steve je zrovna v období puberty, navíc na dveře domácnosti zaklepe utrápená sousedka Kyla... Nic veselého. Snímek nadchl porotu i diváky na letošním festivalu v Cannes. Jde o autorův "nejvyzrálejší a nejemocionálnější film..." Připomínáme, že Dolanovi je 25 let. Recenze na serveru rottentomatoes dávají průměrnou známku 84 procent. Cesta, jak si získat diváka intimním přístupem k látce, civilností a upřímnými emocemi.
Do kin dále míří komedie Falešní poldové (2014), která na řachandu sezony rozhodně nevypadá. Recenze zde.
Česká pivní válka
O zlatavém moku, jeho odosobněné velkovýrobě i odevzdané lásce "uvařil" dokumentární film Česká pivní válka (2014) režisér Jan Látal. Recenze najdete zde.
No a na samotný závěr představujeme italský animák WINX CLUB: V tajemných hlubinách (2014), který bych kvůli tříbení dobrého vkusu dětí a příčetnosti rodičů raději vůbec nezmiňoval. Podívejte se na upoutávku, přečtěte si recenze a posuďte sami, jestli jste za toto ochotni zaplatit přes tři sta korun...
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.