Tržby v českých kinech: Drákula pije krev Davidu Fincherovi i panence Annabelle

Tržby v českých kinech: Drákula pije krev Davidu Fincherovi i panence Annabelle
Drákula: Neznámá legenda zaujala největší počet návštěvníků tuzemských kin. Na akční výplach, jemuž jako kulisy posloužil mýtus o knížeti, který ještě předtím, než začal vysávat krev, ochránil svou zemi před nájezdy Turků, vidělo o premiérovém víkendu 32.204 diváků. Za film zaplatili 4.3 milionu korun.
Dominic Cooper
Zřejmě zafungovala mainstreamová první signální, kromě Drákuly se totiž v kinech objevilo ještě pět dalších novinek, většinou artových a festivalových. Do první desítky se nicméně žádný z pěti filmů nedostal. Drákula ve světě zrovna nezaujal, snímek s vysokým rozpočtem (70 milionů dolarů) spadl po druhém víkendu v amerických kinech až na šestou příčku. Ohlasy nejsou bůhví jaké. V případě českého diváka šlo nicméně o nejopatrnější z nejistých kroků do neznáma.
Ben Affleck
Zmizelá
Nástup Drákuly odnesl Zmizelou Davida Finchera na druhé místo žebříčku. Čísla z třetího víkendu jsou následující: 20.082 diváků, tržby 2.8 milionu korun a nasazení do 49 kin. V Drákulův prospěch hrálo nasazení do 107 bijáků a fakt, že doba je rychlá a vše se velmi brzy recykluje. Z pohledu filmové události se ovšem Zmizelá do kinematografické historie zapíše památněji než výstup transylvánského hraběte, který je (údajně) nesmrtelný.
Annabelle
Annabelle
Ani hororová panenka Annabelle oproti předchozímu víkendu příliš neztratila (10 procent diváků). Do 48 kin na ní přišlo 16.737 diváků, kteří za její společnost zaplatili 2.23 milionu korun. Zajímavostí je, že realizace hororu Annabelle přišla na 7 milionů dolarů. Jen v USA má po necelých třech týdnech od nasazení na svém kontě tržby v řádu 74 milionů dolarů. Drákula by se mohl od téhle nenápadné panenky učit. Kvalitativně jsou si oba snímky nicméně rovny.
Marián Labuda, Vladimír Javorský, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková
| CinemArt
Nejvýše postaveným českým filmem na žebříčku Top 20 jsou Andělé všedního dne (2014) režisérky Alice Nellis. 9.797 diváků, tržby 1.35 milionu korun. Úspěch Revivalu (2013) z toho nekouká. Že by diváky omrzely adaptace známých knih od zavedených tuzemských autorů? Jak je vidět, kvalitní herci to nezachrání. A zase se vracíme k tématu "scénář"...
Dům kouzel
Páté místo patří belgickému animáku Dům kouzel (2013). O druhém víkendu na něj přišlo 8.707 diváků, kteří za film zaplatili 1.17 milionu korun. Šestá příčka patří letošnímu rekordmanovi žebříčku, hudební pohádce Tři bratři (2014). O desátém víkendu na ně přišlo 9.532 diváků, kteří v pokladnách nechali 1 milion korun. Bude Třem bratrům meta 500 tisíc diváků zapovězena?
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.