Recenze: Drákula: Neznámá legenda aneb Malebné kaňony a skály, velké armády a nadpřirozené bitvy

Recenze: Drákula: Neznámá legenda aneb Malebné kaňony a skály, velké armády a nadpřirozené bitvy
Film ignoruje téměř vše, co známe ze Stokerova románu (nebo Coppolova filmu) a téměř celý se odehrává ve středověku, kdy princ Vlad musí chránit svou zemi před tureckými nájezdníky (kteří jsou sice poměrně cool, ale vypadají spíš jako hoši z reklamy na parfém STR8, než jako turečtí nájezdníci).
Luke Evans
Protože jsou Turci v přesile, Vlad (Luke Evans) se proto vydá do strašidelně jeskyně za proto-upírem (Charles Dance) a nechá se od něj dobrovolně kousnout. Načež získá nesmrtelnost a sílu porazit Turky, ale současně začne jeho nesmrtelná osamělá tragédie.
Znovu upozorňuji: Skoro celý film se odehrává ve středověku a nevyskytuje se v něm Van Helsing, ani žádný jiný lovec upírů.

Trailer k filmu

Drákula: Neznámá legenda: trailer | Universal Pictures / trailer
Místo toho se pokusil Universal natočit něco, co vypadá jako Pán prstenů nebo 300, tzn. jsou tam malebné kaňony a skály, velké armády a nadpřirozené bitvy těchto armád. - Hlavní akční scény spočívají v tom, že Vlad podniká nálety na Turky prostřednictvím milionů ochočených netopýrů.
recenze-drakula-neznama-legenda-aneb-malebne-kanony-a-skaly-velke-armady-a-nadprirozene-bitvy
Ty akční scény celkem jdou, ale většina filmu, která jim předchází, je značně nudná. A nesouvisí to se skutečností, že "takhle Draculu neznáme" - je prostě nudná, protože se v ní velice málo děje, a většinu času někdo někam zadumaně kouká a tragicky mluví, v lepším případě leze po skále a efektně mu vlaje pelerína.
Občas se objeví něco pěkně vizuálního - např. brnění jsou docela cool a úvodní voiceover je doprovázen 3D akčními scénami, v jejichž rámci se efektně zastavil čas - ale je toho dost málo.
Uniká mi, proč byl film tak drahý (přes 70 milionů dolarů), proč se promítá v IMAXu (ve 2D) a proč si Universal myslel, že dnešního diváka něčím zaujme.
Luke Evans
Zaujalo mě hlavně to, že film má bizarní a zcela nesmyslnou kratičkou kódu, odehrávající se v současnosti (nesouvisející s celým předcházejícím dějem a negující vše, co napsal Stoker). Následně jsem zjistil, že se studio pokouší o vytvoření frančízy ve stylu Avengers a chce znovu přivést na plátna v samostatných filmech všechna stará "Monstra Universalu", tzn. Draculu, Frankensteinovo monstrum, Vlčího muže, možná i Mumii a Věc z bažin. Ta mají všechna mít vlastní filmy a pak se setkat v současnosti, kde jim všem bude šéfovat nesmrtelný Charles Dance. Což je nápad jen o málo debilnější než tento reboot Robina Hooda ve stylu Rychle a zběsile...
Hodnocení: 40%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Dobrá rada pro autora českých titulků: Když někdo ve středověku mluví anglicky o území jménem "Hungary", tak se to do češtiny nepřekládá "Maďarsko", nýbrž "Uhry"...