SCHMITKOREA aneb Jak si vedli českoněmečtí tvůrci na světové premiéře v Busanu?

SCHMITKOREA aneb Jak si vedli českoněmečtí tvůrci na světové premiéře v Busanu?
Českoněmecká delegace Schmitke na festivalu v Busanu.
schmitkorea-aneb-jak-si-vedli-ceskonemecti-tvurci-na-svetove-premiere-4
Tým Schmitke nelenil a rozhodl se využít nabízené příležitosti naplno. Vyslal do Busanu hned pětičlenou delegaci, sestávající se kromě režiséra ještě z producenta Tomáše Vacha, kameramana Cristiana Pirjloa, scenáristy Tomáše Končinského a střihače Philippa Wenninga. Vybaveni plakáty, propagačními materiály, oboustrannou lepící páskou a dalšími nezbytnostmi, vydalo se těchto pět statečných mladých mužů společně s panem inženýrem do boje s korejskými větrnými mlýny.
schmitkorea-aneb-jak-si-vedli-ceskonemecti-tvurci-na-svetove-premiere
Českoněmecká delegace Schmitke na festivalu v Busanu.
Světová premiéra proběhla v zaplněném sále a chytré otázky po skončení projekce nebraly konce. Všichni filmaři tu získají brzy pocit, že jim jejich publikum rozumí – směje se na těch místech, kde má, všímá si v kterém záběru byl měsíc v jaké fázi, a nadšeně ječící fanynky s podpisovými památníčky pronásledují dokonce i scenáristu – to se opravdu nemůže stát nikde jinde, než v Asii.
schmitkorea-aneb-jak-si-vedli-ceskonemecti-tvurci-na-svetove-premiere-2
Korejská mise byla tedy stejně úspěšná, jako výprava pana Schmitkeho do neznámých hor, přestože film nakonec nevyhrál a elektrárna stále vrže dál. Ale to nevadí, protože přece jedině tak se můžeme všichni dál o něco snažit, že? Kon so mi dae.
schmitkorea-aneb-jak-si-vedli-ceskonemecti-tvurci-na-svetove-premiere-1
Festivalová momentka: Režisér Štěpán Altrichter, herečka a producentka Meher Jaffri, slavný režisér Béla Tarr a Faisal Rafi - producent a režisér.
Text: Tomáš Končinský
Foto: Tým Schmitke
Více informací o filmu najdete ZDE